A másfél évszázados flipper születésének évfordulója idén éppen gyereknapra esik, így a nemrégiben újranyitott budapesti Flippermúzeumba most vasárnap ingyen mehetnek be a gyerekek.

Pontosan 150 évvel ezelőtt, 1871. május 30-án adta be az ohiói Montague Redgrave az Egyesült Államok szabadalmi hivatalába azt a védjegykérelmet, amelynek nyomán az akkor már régóta népszerű bagatelle játékból megszületett az addigi, inkább talán a biliárdra emlékeztető, francia eredetű játékból a mai flippergépek őse, amely a fémgolyókat már egy rugós kilövőrúddal hozta játékba – olvasható a múzeum közleményében. (A játékritkaság egy eredeti példánya egyébként megtekinthető a Flippermúzeum gyűjteményében.) A flipper születésének évfordulója pedig éppen gyereknapra esik, így a nemrégiben újranyitott Flippermúzeum május 30-án a gyerekeknek ingyenes belépést biztosít.

A Flippermúzeumban egyszerre 160 gép ontja magából a villódzó fényeket és a csilingelő jelzéseket, hol Godzillával, hol a Simpson családdal dekorálva, és mind kipróbálható egy belépőjegy áráért. A modern gépeken túl a flipper 1880-ból származó, fából tákolt ősét és az első magyar flippergépet is megnézhetjük. Annyi itt a látnivaló, hogy egy fél napot nyugodtan rászánhatunk a látogatásra.

Minden, felnőtt korú kísérővel érkező, 18 év alatti látogató (felnőttenként egy gyermek) ingyen léphet majd be gyereknapon (május 30-án) a budapesti Flippermúzeumba. Az ország legnépszerűbb tematikus múzeuma ezzel emlékezik meg a flipperjáték másfél évszázados történelmének kezdőpillanatáról. 

A Flippermúzeum a játék születésének 150. évfordulójához kapcsolódóan további megemlékezéseket is tervez. Ezek közül a legfontosabb talán az idén júniusban megjelenő, A flipper múzeuma című könyv, amely a szenvedélyes flipperjátékos Karinthy Frigyestől egészen napjainkig vezeti végig az olvasókat a játék és a játéktermek hazai történelmén.

Címkék