Nem tudjuk, hogy ti hogy vagytok vele, de most, hogy nem lehet utazni, egyre jobban vágyunk a nemzetközi ízek után. A pizzát már kicsit unjuk, Mexikó messze van, viszont egy friss, ropogós, jó belga sült krumplira nem tudunk nemet mondani. Főleg, hogy a BelFrit már öt szabadtéri helyen is vár minket, és ugyan a mennyei sült krumpli a védjegyük, de mellé prémium burgereket és snackeket is kérhetünk.

Az első BelFrit étterem még 2003-ban nyílt, a Pólus Centerben, és 18 év elteltével sem untunk rá a friss és kitűnő minőségű belga krumplira, így nem csoda, hogy azóta már 14 helyen találkozhatunk velük. De nemcsak bevásárlóközpontokban és éttermekben ehetünk sült krumplit és prémium burgereket, hanem szabadtéren is találkozhatunk a BelFrit food truckjaival. Jelenleg a Westend City Center, a Pólus és a Pesti úti Tescónál várnak minket a kocsik, a belvárosban pedig a Madách téri Kioskban és az Erzsébet körúton (a Király utcánál) ehetünk egy jót, a BelFrit Royalban.

A BelFrit célja, hogy megismertesse mindenkivel Belgium legjavát, és a minőségi, frissen készülő ételeivel alternatívát kínáljon a szokványos gyorsétteremi fogásokra, ráadásul a BelFritnél igazán szívmelengető adagokkal szolgálnak, így biztosan jóllakva távozhatunk tőlük.

Na de nézzük, hogy miért is olyan különleges a belga sült krumpli. Története ugyan homályba vész, azonban a belgák úgy tartják, hogy a krumplisütés hagyománya tőlük származik, és ezt a dicsőséget senki sem veheti el tőlük. Joggal tehetjük fel a kérdést, hogy akkor miért „french fries”-ként terjedt el az angolszász nyelvterületen a sült krumpli. Ennek az az oka a legendák szerint, hogy az I. világháborúban a belga hadseregben a francia volt a hivatalos nyelv, és a „francia krumpli” elnevezés itt ragadt rá a bő olajban ropogósra sütött krumplira.

A történelmi emlékek szerint azonban Belgiumban már az 1830-as években megjelentek a bódék, melyek kizárólag krumplit sütöttek, így vált nemzetközi ételükké a sült krumpli. Sajnos a teljes igazság homályba vész, mindenesetre bárki találta is fel a sült krumplit, a belgák voltak azok, akik tökéletesítették a receptet. A BelFrit az évszázados sütési hagyományok előtt tiszteleg, de kínálatukban a klasszikus sült krumpli mellett találunk sült édesburgonyát, fűszeres krumplit, sőt még paszternákmixet is.

Nagy kedvencünk a Dirty Fries névre hallgató snack: a friss hasábburgonyára különböző szószok, például ketchup, majonéz vagy cheddarszósz kerül, melyet ínycsiklandó feltétek – jalapeño, lila hagyma, pirított hagyma vagy bacon – kísér. 

Persze a belga sült krumpli már önmagában is nagyon finom, de ha egy kiadós ebédet vagy vacsorát szeretnénk, akkor a BelFritnél szuper prémium burgerek közül is választhatunk, a kínálatban olyan csavaros finomságok vannak, mint a BelFrit Budapest Burger, melyet grillezett libamájjal, kakukkfűvel fűszerezett mangalicahús-pogácsával, sajttal, hagymachutney-val, érett paradicsomkarikákkal és madársalátával kínálnak. Választhatunk csirkés, csípős, extra húsos és mangalicaburgert is, és vannak olyan extrák is, mint a garnélarákos, lazacos és hawaii burger, és természetesen vega burgert is találunk a kínálatban. Ha épp nem hamburgerre vágyunk, akkor rengeteg finom snack közül is tudunk választani: például frissen sült hagymakarikák, aranybarnára sült rántott sajt, fűszeres mozzarellarudak, csirkemellfalatkák, saslikok és Belgium kedvence, a currys virsli vár ránk a BelFritnél. Ha pedig desszertre ácsingózunk, akkor a belga gofriban biztos nem fogunk csalódni.

A szabadtéri BelFrit-egységeknél ugyan változó az ételkínálat, de garantált, hogy a szuper krumplik, a prémium BelFrit burgerek és a snackek között megtaláljuk a kedvencünket, és jót ehetünk a szabadban!

Címkék