Igencsak mozgalmasnak ígérkezik programok terén a következő egy hét, hiszen indul a Budapesti Tavaszi Fesztivál retrospektív programsorozata, a Budapesti Távmoziban megtartják a Cseh Filmkarnevált, és a költészet napjáról sem feledkeztünk meg. Továbbá online koncertet ad a Carson Coma, újrázik a X. Mozinet Filmnapok, 3. szülinapját ünnepli a POKET, és Bérczesi Róbert dalszövegkönyvének bemutatójára is a napokban kerül sor.

Április 8., csütörtök

A 2020-as év a pandémia ellenére sikeresen telt a Carson Coma számára, elég, ha csak az új nagylemezüket vagy a Fonogram-díjat említjük. Idén online vizekre eveznek a srácok, így folynak át az Open Music Channel Twitch-csatornájára is.

További infók 

Széchenyi Akadémia online programsorozatának következő eseményén Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál és Zsámbéki Gábor tart kerekasztal-beszélgetést a színházak jelenlegi helyzetéről és jövőképéről. Az április 8-án 19 órakor kezdődő beszélgetést Ferencz Győző moderálja.

További infók 

A tavaly októberi X. Mozinet Filmnapok legtöbb alkotása sajnos még nem kerülhetett országosan a mozikba, de amíg várunk a nyitásra, április 5. és 11. között az eseményt újra megrendezik – ezúttal online, a Budapesti Távmozi felületén. Mindennap egy-egy filmet streamelnek, 20.30-as kezdéssel, az egyes előadásokat pedig kiegészítő program kíséri.

További infók 

Április 9., péntek

Április 9–18. között rendezik meg a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált, amely idén ingyenes lesz és 10 napon át online formában jelentkezik. Az online megvalósulás miatt 2021-ben előtérbe kerülnek a vizuális tartalmak. A szervezők mindennap egy highlighteseménnyel készülnek, ami méltó módon merít a fesztivál 40 éves tradíciójából. Ezeket mai, aktuális kísérőrendezvények egészítik ki, összekapcsolva a múlt hagyományát a jelen irányaival.

További infók 

Április 9-én 18 órától felvételről nézhetjük meg Paul Foster I. Erzsébet című darabjának előadását. Paul Foster színdarabja a világtörténelem egyik legnagyobb és egyik legellentmondásosabb alakjának, I. Erzsébetnek, a modern kori Anglia megteremtőjének állít emléket. A felvétel 2020-ban, az utolsó előadáson, nézők jelenlétében készült a Szkéné Színházban.

További infók 

Szeptember óta minden pénteken jelentkezik a Bókay Piac a XVIII. kerületi Bókay-kertben, ahol húsok, sajtok, zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, pástétomok, vegán termékek, gasztrokülönlegességek, rétesek, cukorkák, édességek, ízesített mézek, dizájnékszerek és -kiegészítők, valamint natúr kozmetikumok várják az érdeklődőket, legközelebb április 9-én.

További infók

Április 9-én 19 órától BéRCZeSi RóBeRT DaLSZöVeGKöNYVe című kötet online bemutatóján Müller Péter Sziámi beszélget a szerzővel, melyet élőben közvetítenek a Magvető Caféból a Scolar Kiadó Facebook-oldalán.

További infók 

Április 10., szombat

Beck Zoli, Vecsei H. Miklós és Mucsi Zoltán, a kötet nagyköveteinek válogatásában jelenik meg a POKET harmadik versantológiája, Barátom, aki voltál címmel, Beck Zoli illusztrációival. A kötetről április 10-én élőben beszélget Beck Zoli, Mucsi Zoltán és Vecsei H. Miklós.

A kötet azokat a kortárs és klasszikus verseket mutatja be, amelyek a legnagyobb hatással lehetnek ránk és amelyek a szó szoros értelmében ki tudnak rángatni minket a mókuskerékszerű mindennapokból, hogy akár csak egy pillanatra föleszméljünk és rendbe tegyük az élet prioritásait.

További infók 

Április 10-én 22 órától a Boldog idők című francia filmet vetíti a Budapesti Távmozi. A cannes-i filmfesztivál különleges vetítései között mutatkozott be Daniel Auteuil, Fanny Ardant és Guillaume Canet főszereplésével.

Az idősödő francia házaspár párkapcsolati válságot él át. A feleség harsány és magabiztos, a férj pedig egyre inkább belesüpped a kétségbeesésbe és az önsajnálatba. Fiának egyik barátja sikeres és különleges vállalkozást vezet: időutazást kínál ügyfeleinek. Színészek, díszletek bevonásával megteremti a kiválasztott kor hangulatát és körülményeit, és a méregdrága árat kifizető időutazó addig élvezheti a 18. század vagy éppen a II. világháború tökéletesen újrateremtett közegét, amíg a pénztárcája bírja. A fiatalember felajánlja az egyre letörtebb férfinak, hogy egy napra visszamehet a múltba egy általa választott napra… Melyik napot választja vajon? Vissza akar-e majd térni a jelenbe? Megmentheti-e ez az időutazás a házasságát? 

További infók 

A modern magyar művészet egyik legkiemelkedőbb alakját, Rippl-Rónai Józsefet ismerhetik meg az érdeklődőkMagyar Nemzeti Galéria április 10-i online tárlatvezetésén. Hogyan lesz a fiatal művész Munkácsy Mihály tanítványa? Melyik festményét dicséri meg a francia festő, Paul Gauguin, és végül már elismert művészként miért költözik Kaposvárra? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a tárlatvezetésen.

További infók 

Április 11., vasárnap

Vasárnap az eSzínház felületén ünnepelhetjük a költészet napját az Örkény Színház segítségével. Négy költő lesz aznap este az Örkény Színház pódiumán: Szabó T. Anna, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos és Závada Péter. Velük a verseket mondó színészek beszélgetnek majd ihletről és inspirációról, hatásokról és határokról, műhelytitkokról, a költészet valóságáról és képzeletéről. Hogyan születik a vers? Mi a poézis titka? A líra logika? Banális kérdések, mégis több ezer éve foglalkoztatják a költőket a Parnasszustól a New York kávéházig. Az este szerkesztői és házigazdái Mácsai Pál és Szegő János.

További infók 

Április 11. a budaörsi Majorban is a költészetről fog szólni, hiszen aznap Nemes Nagy Ágnes soraihoz fekete fokhagymás kacsaraviolit tálalnak, József Attila szavait a cékla és a mák ízeivel kísérik, Weöres Sándor nyomán pedig szárnyat igéznek a malacra az Ozsvárt Kolbászműhely kolbászai mellé tálalt élénkzöld töltött friss tészta, a balanzoni mustáros-ricottás változatával.

További infók 

Térey János frivol és szatirikus korrajzot, keserű hangulatjelentést írt a 21. század első évtizedének Budapestjéről. Az Asztalizene című előadás 2010-ben, a Radnóti Színházban készült felvételét az eSzínházban nézhetjük újra, április 11-én 19 órától.

Egy tél végi estén kis társaság gyűlik össze a budai White Box nevű étteremben. Csupa fiatal, sikeres vagy kevésbé sikeres ember: barátok és ellenfelek, szeretők és megcsalt feleségek, törzsvendégek és váratlan látogatók. Egy feltörekvő ügyvédnő, egy megfáradt baleseti sebész, egy másodrangú operaénekesnő, egy meg nem értett díszlettervező, egy sikeres vállalkozó, egy családanya és egy magányos színikritikus. Míg lent a városban zajlik az élet, autókat borogatnak és kukákat gyújtanak fel, addig a budai étteremben látszólag béke és egyetértés honol. Látszólag nem történik semmi említésre méltó: legfeljebb valaki megcsal valakit, valaki hazudik a barátjának, valakiről kiderül, hogy gyereket vár és valaki örökre szakít valakivel. A szarvasgomba, a kaviáros fügesaláta, a marinált lazac és a bélszíncarpaccio mellé legfeljebb csak egy kis borfolt kerül a damasztabroszra.

További infók

Április 12., hétfő

Hétfőn 18 órától a Be Smart Klub vendége dr. Séllei Beatrix pszichológus, egyetemi adjunktus lesz, aki az egyre többeket érintő kiégés pszichológiájáról tart előadást. Hogyan ismerhetjük fel a kiégést, mik a jelei, előjelei? Hogyan lehet megelőzni? Visszafordítható-e a kiégés pszichológiai segítség nélkül is? Hogyan? Kik a legveszélyeztetettebbek? Többek között ezekre a kérdésekre kaphatunk választ.

További infók

Félillegális voyeurizmus, lopva szemlélődés, tisztázatlan viszonyok okozta feszültség: Nagy Balázs fotós első önálló kiállításán nagy formátumú analóg kamerájának fekete-fehér képeivel Budapest külvárosainak jelenét járhatjuk be. A cím a külváros legforgalmasabb útjára és környékére utal, emellett a volt ipari városrészek, munkásnegyedek valóságára is. A fotós ipari romokat, elhagyatott gyártelepeket, elnéptelenedett művelődési házakat, a Chinatown terjeszkedő piacát, gazdátlanná vált munkástelepeket barangolt be, és közben az ott élők mindennapjaival is szembesült. A tárlatot április 25-ig nézhetjük meg a FUGA-ban.

További infók 

Április 13., kedd

Kedden 19 órától egy olyan előadást nézhetünk meg a SzínházTV felületén, amely egy megrázó őszinteségű blogból született, először könyv lett belőle, majd pedig színházi előadás. Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus, egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

További infók

A first ladyt, Jacqueline Bouvier Kennedyt a világ egyszerűen csak Jackie-ként ismerte. Az amerikai történelem egyik legfiatalabb elnökfelesége volt, mindössze harmincegy éves, amikor Kennedyt beiktatták. Az egész ország rajongott érte, nagy szerepe volt abban, hogy JFK elnöksége alatt gyökeresen megváltozott az amerikai közvélemény viszonya a Fehér Házhoz és az elnöki párhoz. A fiatal, vonzó és intelligens nő felfoghatatlan nyomás alá került 1963 novemberében: dallasi látogatásukkor lelőtték közvetlenül mellette ülő férjét az őket szállító autóban. A férje elvesztését követően Jackie-nek felül kellett emelkednie a személyes gyászán, méltósággal és állhatatosan vitte tovább JFK szellemi örökségét és mutatott példát az egész világnak.

Pablo Larraín 2017-ben megjelent alkotása intim, egyben szívszorító portré, amely megreformálja az életrajzi film műfaját. A Jackie a címszereplő szemén keresztül mutatja be a tragédiát követő néhány nap eseményeit – Natalie Portman megformálásában. A filmet április 13-án 19 órától vetíti a Budapesti Távmozi.

További infók

Április 14., szerda

Cseh Filmkarnevál most olyan időszakban érkezik, amikor a zenés, táncos, színes álarcos utcai felvonulások helyett inkább csak magányos árnyak bukkannak fel az utcákon, azok is egy kaptafára készült maszkokban. A féktelen ünneplés helyett viszont megállhatunk, körülnézhetünk, elgondolkodhatunk – és erőt gyűjthetünk a következő szezonra. Az öt film, amelyet az idén online mutatnak be, mintha éppen egy ilyen elmélkedésre született volna. A magyarországi bemutatók sora a Havel című nagyjátékfilmmel indul, amely a legendás cseh drámaíró és politikus életútjának ellenzéki korszakát mutatja be, nem kevés humorral. Nem érdemes kihagyni az Öregfiúk című road movie-t, két sokat megélt és joggal elkeseredett nyugdíjassal a főszerepben. A Zenétől hajtva szereplőit, a TapTap zenekar tagjait a zene iránti szenvedély és az összetartozás érzése hajtja. Petr Zelenka új filmje, a Drónpilóta az egyén tehet(etlen)ségéről szól egy korrupt társadalomban. A Filmkarnevált a Sarlatán, Agnieszka Holland filmje zárja, amely az örök kérdésre keresi a választ: vajon a kivételes tehetség áldás vagy inkább átok?

További infók 

Szerdán 123. estjével folytatódik a Szalon, ezúttal a költészet napjához kapcsolódva a költészeté lesz a főszerep. A Helikon Zsebkönyvek 99. kötete kapcsán Juhász Anna beszélget Simon Márton költővel, műfordítóval, aki a kötet előszavában azt mondja: „Ez egy szubjektív válogatás, egy antológia, az itt szereplő szövegek csakis a saját versízlésemet minősítik, semmi mást. Én voltam a szerkesztő: Simon Márton költő és műfordító, a válogatás készültekor harminchat éves. A verseket utóbbi három minőségem tapasztalataiból válogattam – vagyis írok, olvasok, nyelveken szólok, és ezt már nem a pályakezdők lelkesültségével teszem, így értem a hármat, bár ez négy, ez a lényeg, a nevem csak az illendőség végett van ott.”

Egy kötet és egy este Petőfi Sándor, Áprily Lajos, Kassák Lajos, Zelk Zoltán, Károlyi Amy, Szécsi Margit, Borbély Szilárd, Gutai Magda és további költők verseivel, valamint Pallagi Melitta és Nagypál Gábor színművészek felolvasó színházával.

További infók 

Címkék