A szakmai egyeztetéseket követően a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) március végén elindította a pesti belvárosi Duna-part felújításához szükséges kiviteli tervekre vonatkozó közbeszerzést, melynek egy vonzó, sokszínű, pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas Duna-part lesz az eredménye.

Tavaly több alkalommal is előfordult, hogy az autósok helyett a gyalogosok és a kerékpárosok használhatták a pesti rakpartot. A Főváros egy online kérdőívet indított, hogy megtudja, mit gondolnak a budapestiek a rakpartok jövőjéről. A 3500 válaszadó 75%-a szerint a rakpartnak elsősorban a kikapcsolódást kellene biztosítania, nem pedig az autós közlekedést – ezzel szemben pedig 21% szeretné, hogy a rakpart az autósoké maradjon. Ami biztos: a rakpart megújul, amit a budapestiek is támogatnak. A legnagyobb igény a részükről a Dunára telepített stégekre, több zöldfelületre, árnyékot adó fákra és pihenőhelyekre, kerékpározásra és rollerezésre alkalmas felületek kialakítására és akadálymentes rakpartra mutatkozik.

Még novemberben több civil szervezet írt közös levelet a főpolgármesternek, melyben azt kérték tőle, hogy a pesti alsó rakpartról száműzzék az autókat, és a belváros szerves részét képező, árnyékot adó fákkal és növényekkel beültetett közpark kerüljön kialakításra. A RAK-PARK-projekt célja így az, hogy felülvizsgálja az évtizedek óta változatlan forgalmi rendet és a térségben található közterületek funkcióit. A fejlesztéssel javulnak a kerékpáros- és a gyalogosközlekedés feltételei, cserélik majd a leromlott állapotú burkolatokat is. Szem előtt tartják a környezetvédelmi szempontokat is.

A BKK 2021. március végén elindította a közbeszerzés folyamatát, és ezzel hivatalos szakaszába lépett a Duna-part Kossuth tér és Fővám tér közötti felújításának utolsó, tervezési fázisa. A nyertes ajánlattevő feladata lesz elkészíteni a pesti rakpart említett szakaszának módosított felújítási tervdokumentációját és a kiviteli terveket, valamint megszerezni az építéshez szükséges engedélyeket. A jóváhagyott terv várhatóan 2022 nyarára készül el. A kivitelezés pedig két ütemben zajlik majd: az első 2023 őszén, a második 2024 nyarán fejeződik be. 

Címkék