Egy év lezárás után még az optimistábbak szája is nehezebben kunkorodik felfelé – sok volt a negatívum az elmúlt évben, és idén még a szép, napos, langyos tavasz is elkerül minket. Úgyhogy hoztunk pár képet a múltból, hogy megmutassuk, Budapest a kevésbé jó időkben is tudott kacagni!

A 20. század nem tartozott a legbékésebb időszakok közé – Budapesten is épp elég nyomot hagyott a vérzivataros évszázad. Jókedvre, mosolygásra, egy-egy felszabadító kacagásra azonban mindig maradt idő – ahogy azt a Fortepanon talált képek is bizonyítják!

1917 igazán nem volt nyugalmas év – az I. világháború a harmadik évébe fordult, a hátországban maradtak egyre inkább érezték a háborús nyomort, forradalom tört ki Oroszországban, és készülődött a spanyolnáthajárvány is. A képen látható kisfiú azonban boldog, gyermeki optimizmussal tekint a kamerába az óbudai udvaron.

1920 a Műjégen. A fiatal lányok boldog mosollyal siklanak a Városligetben – épp túl vannak egy vesztes háborún, a Tanácsköztársaságon, a vörös- és a fehérterroron, na meg a spanyolnáthán. Ha az év vége felé készült a kép, akkor már a trianoni békeszerződés okozta sokk is masszívan benne volt a köztudatban (mondhatjuk, hogy 2020 ehhez képest kismiska) – a lányok mégis mosolyogva néznek a kamerába.

1938 nyara a Palán. Ebben az évben a fél világ a Budapesten megrendezett eucharisztikus kongresszusra figyelt, de aki a nagyvilágot is szemmel tartotta, az tudta, hogy megint nagyon rossz irányba haladunk. A képen látható fiatal társaság – különösen a bal első hölgy – azonban az élet apró örömeit, a nyarat, a vizet, a napfényt is képes teljes odaadással élvezni.

1943-ban már bőven benne jártunk a háborúban – igaz, a hátország még tudott lopni egy-egy nyugodt órát, amikor elfelejthette, hogy miben vagyunk éppen. A fiatal pár női tagja talán éppen annak örül, hogy a jobbján álló úr nincs a fronton – esetleg csak élvezik a kora tavaszi hajókázást a Dunán.

1953 egyik legnagyobb híre valószínűleg Sztálin halála volt – de nem valószínű, hogy a MÁV Vasúttervező Üzemi Vállalat irodájának alkalmazottja meg mert kockáztatni egy ekkora kacajt a diktátor halálakor. Valószínűleg csak egy jó poént hallott – mert egy jót nevetni még a legsötétebb ötvenes években is lehetett. 

Osztálykirándulás vagy barátnős program a Dunán 1956 nyarán.

Forszírozott mosoly ürgékkel 1959-ben a hármashatár-hegyi repülőtéren.

Hógolyócsata 1971-ben az Istenhegyi úton. A KISZ KB középiskolai és szakmunkástanuló-osztálya által KISZ-titkárok és pedagógusok számára szervezett tanácskozás szünetében minden bizonnyal kellett valami, ami egy kis vidámságra ad okot.

A Magyar Rádió 6-os stúdiója, a Magyar Rádió Kabarészínházának BÚÉK – 1973 című műsora. Sinkovits Imre színművész kacag egy nagyot.

Számháborúra készülve 1983 tavaszán vagy őszén.

Címkék