A budapesti pizzarajongóknak nem ismeretlen a város egyik legnépszerűbb pizzázója – ami ráadásul nem a bulinegyedben vagy a belvárosban, hanem a XV. kerületben van: a Kemencés Pizza. Az alapító a pandémia közepén úgy döntött, hogy a jól ismert pizzák mellett egy másik népszerű street food prémiumkategóriájával is megörvendezteti a rákospalotaiakat, és megnyitotta az AT. Burger Prime-ot.

Bartha Andreát nem kell bemutatni azoknak, akik a belvároson túl is hajlandóak elzarándokolni egy jó pizzáért – a 2016-ban alapított, XV. kerületi Kemencés Pizza ugyanis a következő évben elnyerte az év street foodja díjat. Azóta sok minden történt a Kemencés háza táján – egy időben a belvárosban is megtaláltuk őket, majd a XVI. kerületben nyitottak egy egységet, sőt volt, hogy az Állatkertben is üzemeltettek egy büfét, ahol remek pizzákat lehetett kapni. A korábbi alapítók aztán 2020-ban szétváltak, a XV. kerület Fő utca 39. szám alatti alapéttermet Bartha Andrea A. Kemencés Pizza néven viszi tovább, a XVI. kerületi egység pedig korábbi társához, Kovács Ferenchez került,  aki egy XIV. és egy XVIII. kerületi Kemencés Pizzával bővítette a portfóliót.  

Andi új társával, Fazekas Tamással csinálta az A. Kemencést, mikor beütött a pandémia tavaly tavasszal. Mivel Andiéknál nem volt opció, hogy bármelyik kollégájuknak is felmondjanak, a kereslet viszont, ahogy másoknál is, lecsökkent, így jobb híján ők maguk tették magukat kispadra. 
 
A hosszú kanapén töltött heteknek aztán meglett a gyümölcse: mivel Tomi korábban már foglalkozott prémiumhúsokkal és -hamburgerekkel, úgy döntöttek, hogy az A. Kemencéstől pár sarokra nyitnak egy hamburgerezőt, ahol (akárcsak a pizzák esetében) a minőségen lesz a hangsúly.  

Az Andiról és Tomiról elnevezett AT. Burger Prime meg is nyitotta a kapuit 3 héttel ezelőtt. A belső (akárcsak a Kemencés esetében) nincs túlgondolva: világos helyiség, világos falak, asztalok és székek meg egy jó nagy pult, ami mögött a burgerjeink készülnek. Már a belépéskor nagy piros pont jár: bár csörgedeznek a rendelések, nincs mindent átható ételszag. Nem mintha jelenleg ez számítana, de bízunk benne, hogy nemsokára be lehet már ülni hozzájuk, ez esetben pedig nem lesz mindegy, hogy egy félórás hamburgerezés után mindenünknek ételszaga lesz-e, vagy nem. 

A burgerekért Tomi a felelős – az étlap szerencsére nem hosszú, amit igazán üdvözlünk, a hamburger esetében is a minőség rovására szokott menni, ha a világ minden konyhájának ízvilágával akarják turbózni a buci-zsemle párost. A másik nagy hamburgerhibát, a húst hússalt is sikerült kikerülniük, nem érezték azt, hogy a hamburger 25 dkg-os pogácsánál kezdődik mindenkinek. Andi szerint a jó hamburger a bucin, a hús minőségén és a szószon múlik – ők pedig mindháromból elég jól vizsgáztak. 

A bucit nem helyben készítik, viszont hónapokig kísérleteztek rajta egy pékséggel, mire összeállt az a zsemle, amelyet Tomi és Andi megálmodtak. Nem az édeskés, nehéz, puffancsos retró, hanem egy sokkal könnyedebb, levegősebb buci, ami ugyanakkor elég szilárd ahhoz, hogy a húsból szivárgó szaftok vagy a házi szósz ne áztassa el – még kiszállítás vagy elvitel esetén sem. 
 
A húspogácsát prémiumminőségű marhából, helyben darálják és készítik, ha pedig igazán magas kategóriás élményre vágyunk, akkor választhatjuk a wagyuburgerüket is – de bármelyik burgert kérhetjük wagyumarhából. A szószok is Andiék érdeme – a házi baconszószban a sült szalonna, míg a házi szószban a hagyma és a fokhagyma adja a karaktert. Aggodalomra semmi ok, teljesen selymes, krémes, csókálló minőségben! Illetve a gyerekmenühöz érkező ketchup is a konyhán készül.

Az összesen 7-féle hamburgert kérhetjük menüben, de akár szendvicsben is. Az adagok nagyon el vannak találva, a fókusz a szendvicsen marad, nem azon dolgoznak titkon, hogy a kísérőnek kapott krumpli, hagymakarika, coleslaw vegye el az éhséget. A coleslaw-t, amit sokszor csak dísznek nézünk, érdemes az utolsó falatig belapátolni, a legtöbb hellyel ellentétben ugyanis itt kihagyják belőle a több tonna cukrot, így a házi szósz és a zöldségek ízei érvényesülnek.  

A kóstolt hamburgerek közül nem sikerült kedvencet választani – mindhárom darab hibátlan volt, ízlés kérdése, hogy valakinek a dupla húsos AT. Burger (szendvics: 2600 Ft / menü: 3000 Ft), a gourmet-wagyu (szendvics: 3000 Ft, menü: 3400 Ft) vagy a roppanós szalonnával is jól megpakolt Pancetta Burger (szendvics: 2500 Ft, menü: 2900 Ft) jön be leginkább. A wagyu esetében a prémiumhús és a marinált hagymalekvár volt a kedvencünk, az AT-ra a dupla hús kínálta élmény és a selymes házi szósz miatt érdemes szavazni. Ezt a burgert szépiával festett zsömlében kaptuk – a fekete szín amúgy csak vizuálisan emeli az AT-szendvics fényét, az íze olyan, mint a sima bucié. A pancettás verziónál pedig külön öröm, hogy a bacont lecserélték egy hasonló, mégis másféle szalonnára, ami kedves kis roppanósságával pont jól harmonizál a nem kevés cheddar sajttal, ami szemet gyönyörködtetően olvad le a hús és a szalonna oldalán. 

Egy szó, mint száz – az AT. Burger Prime-mal Andiéknak megint sikerült bebizonyítaniuk, hogy van élet a belvároson túl is, és érdemes kimenni a kertvárosba egy tökéletes ár-érték arányú, kiváló hamburgerért!

Címkék

Elérhetőségek

AT. Burger Prime 1151 Budapest, Fő út 8. Facebook-oldal Weboldal