A Budapesti Közlekedési Központ és a MÁV-HÉV Zrt. meghosszabbítja a díjmentes hétvégi kerékpárszállítást az arra alkalmas járműveken – ezt az aktuális járványhelyzettel és a tavasszal mindig megnövekedő biciklisforgalommal indokolják. A közösségi közlekedést használó kerékpárosoknak hétvégente mindössze saját utazásukhoz szükséges érvényes jeggyel vagy bérlettel kell rendelkezniük.

Hétvégenként továbbra sem kell a kerékpárszállításért fizetniük azoknak, akik rendelkeznek az utazásukhoz szükséges jeggyel vagy bérlettel. A szolgáltatás célja, hogy a fővárosban közlekedőket az egyéni gépjárműhasználat helyett az utazási módok kombinálására ösztönözze.

A legfontosabb tudnivalók a kerékpárszállításról

  • A szállítandó kerékpár mérete nem haladhatja meg a 180x130x70 centimétert.
  • A piktogrammal megjelölt járművek/kocsik alkalmasak a szállításra. 
  • Hétköznapokon a kerékpárszállítás továbbra is díjköteles: a biciklit vonal- vagy gyűjtőjegy érvényesítésével vagy kerékpárbérlettel lehet szállítani, és a személyszállításért is fizetni kell. 
  • Aki rendszeresen használja a közösségi közlekedés kerékpár-szállítási szolgáltatását, annak havi 540 Ft-ért érdemes kerékpárbérletet váltania. 

Mely járművek alkalmasak kerékpárszállításra?

A villamoskocsik mintegy harmadán lehet már kerékpárt szállítani. A Tátra típusú járművek alkalmasak erre, amelyek elsősorban a budai fonódó hálózaton – a 17-es, a 41-es, az 56-os, az 56A, az 59-es, az 59A, az 59B és a 61-es villamosvonalon –, a pesti oldalon pedig az 1-es, a 12-es, a 14-es, valamint a 28-as vonalán közlekednek. Utazhatunk kerékpárral továbbá a HÉV-szerelvényeken, a fogaskerekűn, a D14 hajón, valamint a 77-es trolibuszon. A buszjáratok közül (járműtípustól függően) a 65-165-ös és a 212-es járatokra szállhatunk fel biciklivel.

Kivételt képez a hétvégi díjmentesség alól a H7-es (csepeli) HÉV, ahol a Kvassay híd felújítási munkái miatt jelenleg nehezebb körülmények között lehet utazni, ezért a szolgáltatók nem szeretnék többletforgalommal terhelni a vonalat. A járványveszély időszaka alatt még inkább ajánlott a kerékpározás, mert ilyenkor alacsony a fertőzésveszély kockázata, ráadásul mozgunk is. Mindezek mellett a biciklizés környezeti hasznot is hajt, hiszen mind a zaj-, mind a légszennyezést mérsékli, ha valaki gépkocsi helyett kerékpárral indul útnak.

A kerékpárszállítással kapcsolatos egyéb tudnivalókról itt és itt lehet tájékozódni.

Címkék