Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

budapest

szerkesztés

Így öltöztünk mi – A budapesti divat 100 éve

Szerzők

  • Nemes Nóra

2021. 03. 03. 11:20

Ha nem vagyunk is Párizs vagy Milánó, a divat Budapesten is nagyon fontos volt az elmúlt évszázadban. Abban a században, amikor a legtöbbet változott, hogy mit viselünk: a szoknyák egyre kurtábbak, a hajak egyre rövidebbek, majd hosszabbak lettek, a divat egyes elemei pedig hol eltűntek, hol újra felbukkantak.

Háborúban és békében, válságban és jó időkben – a pesti nő állítólag mindig megtalálta a módját, hogy csinos, ápolt és divatos legyen. Az alábbi válogatásban a pesti divat 100 évébe kukkantunk be. 

Szex és New York helyett Stílus és Budapest 1902-ben. A rakparton sétáló Visy lányok olyan eleganciával vonulnak, mintha királyi családból származnának. A család egyik tagja, az ínyesmesterként ismert Magyar Elek második felesége, Visy Masa ráadásul egy rendkívül felvilágosult amatőr fotós volt, aki rengeteg, ma is elérhető képen dokumentálta a korszak nagypolgárságának életét. 

Fotó: Fortepan / Lakatos Mária

Tíz év alatt kurtábbak lettek a szoknyák, jóval kisebbek a kalapok, és 20 kilóval könnyebb lett a nőideál is. A háború alatt rengeteg nő állt be a fronton lévő férfiak helyére dolgozni és végzett olyan munkát, ami korábban elképzelhetetlen lett volna a nők számára. A rövidülő haj, a bubifrizura, a fűzőmentes derekak, a térdig, bokáig érő szoknyák, sőt a női nadrágok kora is elérkezett a 20-as években – ez meg is látszik az 1924-ben a Ferenc körúton sétálgató lányokon. 

Fotó: Fortepan / Fortepan

1930 tele a budai Várban, a Halászbástyával a háttérben. Vékony nejlonharisnyába bújtatott lábak, szövetkabátok, elegáns prémek, angol fürtök és újra divatba jött nőies, kerekded formák jellemezték a budapesti divatot is. 

Fotó: Fortepan / Barbjerik Ferenc

Elegancia mindenekelőtt, még a fürdőben is! A három hölgy nemcsak holmi fürdőruhát kapott fel a Gellért-beli napfürdőzéshez, a csinos kiegészítők és a divatos lábbelik legalább annyira fontosak. Ahogy a kisportolt, egészséges test is – ebben az időszakban ugyanis a divatossághoz nem volt elég a jól szabott ruha vagy a fodrász által ápolt frizura – a test karbantartása, az egészség megőrzése is fontossá vált!

Fotó: Fortepan / Turbéky Eszter

Pár perccel a II. világháború előtt így nézett ki egy elegáns, csinos fiatal lány – esetleg asszony. A Szent István parkban álló fiatal lányon minden passzol, ami a korban stílusosnak számított: keskeny csípő, válltömés, borítéktáska, feltűnő kalapka és természetesen a két különböző színű bőrből varrt, magas sarkú topán. 

Fotó: Fortepan / Várkonyi Benedek

Hogy a korabeli divat mennyire nem maradt el a nemzetközitől, azt ez a kép is jól illusztrálja. A Budapesti Divatközpont divatbemutatóján felvonuló modell kosztümje a megszólalásig hasonlít arra, amit Ingrid Bergman hordott a Casablancában – ugyanebben az évben, 1942-ben.

Fotó: Fortepan / Bojár Sándor

Kicsit kevésbé elegáns, de friss és öntudatos – fiatal, szemüveges lány ballonban és szandálban 1953-ban. A kabát alatt egyértelműen a korban divatos, lábközépig érő harangszoknya található, az 50-es évek elején pedig teljesen normális volt, hogy valakinek nincs külön átmeneti cipője, és kora tavasztól késő őszig nyári szandált hord.

Fotó: Fortepan / Fortepan

Garabuczy Ágnes manöken mutatja meg, hogy mit hordott az elegáns pesti nő 1957-ben, egy Pobeda típusú autónak dőlve. Nemcsak a ballon, a bőröndcímke is újra hódított!

Fotó: Fortepan / Bauer Sándor

Borbás Mari manöken darázsderékkal, mély dekoltázzsal, Gina Lollobrigida hasonmásaként mutatja meg, hogy a beatkorszak berobbanása előtt, 1962-ben hogy nézett ki egy igazán divatos pesti nő. 

Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal

Tupírkonty, miniszoknya, enyhe pop-art beütés – ez már bizony a híres 1968-as nyár!

Fotó: Fortepan / Fortepan

Hogy a kép beállított-e, azt nem tudjuk, mindenesetre elég nehéz elképzelni ma, hogy valaki az alsó rakparton mossa az autóját – talpig fehérben! A trapéznacit és a bongyor fürtöket bírjuk!

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Divatbemutató a nagytétényi Gyufaipari Vállalat kultúrtermében 1981-ben. Folkstílus és laza óriáshullámok a hajban. 

Fotó: Fortepan / MHSZ

Szép új világ: a Fekete Lyuk 1988-ban, percekkel a rendszerváltás előtt. Alter–punk keveredés a Kampec Dolores tagjaival és Király Tamás divattervezővel. 

Fotó: Fortepan / Urbán Tamás

Hasonló tartalmak

Admin mode