Március 17-től lezárják a gyalogosok elől a Lánchidat, és végre megkezdődik a főváros ikonikus jelképének korszerűsítése, amin várhatóan 2023-ban sétálhatunk át újra. De hogy ne az üres molinókat és a megszokott, építkezést eltakaró paravánokat lássuk, a Fővárosi Önkormányzat egy-egy irodalmi idézettel színesítené a Lánchíd-projektet. Versenyben van Krúdy, Kosztolányi, Szerb Antal és Száraz György egy-egy, a híddal kapcsolatos idézete. De hogy melyik legyen a felújítás mottója, arról március 31-ig szavazhatnak a budapestiek.

Holnaptól, azaz március 17-től lezárják a gyalogosok előtt a Lánchidat, és megkezdődik a 2023-ig tartó felújítás. Az építkezést eltakaró felületeken és a rekonstrukcióhoz kapcsolódó kommunikációs anyagokon egy, a Lánchídhoz fűződő irodalmi idézet is megjelenik majd. Egészen pontosan Krúdy Gyula Hídavatás, Kosztolányi Dezső A Hét című folyóiratban megjelent egyik cikke, Száraz György Budapest-esszéje vagy Szerb Antal A százéves Lánchíd című írása közül kerülhet fel egy részlet a molinókra, amiről március 31-ig szavazhatnak a budapestiek.

A négy idézet a következő:

„A Lánchíd magosan emelkedő ívei alatt ment át a régi Magyarország az új Magyarországba.” (Krúdy Gyula, Hídavatás, 1915)

 „Egy új jövőbe ível bele az aggastyán híd, melyet még nem ismerünk. Mert az élet furcsa és bonyolult, igazán pont olyan, mint a Lánchíd.” (Kosztolányi Dezső, A Hét, 1915) 

„Ez a híd a mi szemünkben örökre a Híd marad: társadalmi különbségeken és idők múlásán átívelő, soha meg nem unt csoda.” (Száraz György: Budapest–dekameron, A híd, 2007) 

„Mennyi nemesség van a Lánchídban, milyen előkelő hallgatagság, gőgös szerénység, bájos könnyűség és ódon mélabú […] A Lánchíd nem avul el soha, a Lánchíd klasszikus.” (Szerb Antal: A Varázsló eltöri pálcáját, 1948) 

A híd közúti pályalemezét teljesen elbontják és újjáépítik, javítják és rozsdavédelemmel látják el az acélszerkezetet, és visszakapja az 1916-os műemléki elemeit. A gyalogosjárdákat és a műemléki korlátokat is felújítják, kiépítik a lehorgonyzókamrák árvízi védekezési rendszerét, rendezik a Duna-medret, a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárókat kiszélesítik, a lépcsőket átépítik, a helyiségeket felújítják. A LED-es lámparendszernek köszönhetően pedig gazdaságosabb és környezetbarátabb lesz a köz- és a díszkivilágítása.

Az autóval közlekedők elől előreláthatóan csak június közepén zárják le a Lánchidat, a tervek szerint a közúti forgalom 2022 decemberében indulhat újra, míg a gyalogosok előtt 2023-ban nyílik meg ismét a híd.

Címkék