Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Évek óta vártunk rá, és végre megnyitott – Alaplé Bár a Fény utcai piac mellett

Szerzők

  • Annamária Jász

2021. 02. 04. 14:40

Régen a krumpli főzőlevét sem öntötték ki, hanem felhasználták főzéshez – ma pedig újratanuljuk, hogy a leveskocka helyett alaplével főzzünk. Az alapléfőzőláz tíz éve tart a konyhákban, aki pedig csinálja, nyilván ezerszer gondolt már rá, hogy de jó lenne, ha ezt jó minőségben meg is lehetne kapni. Hát most eljött a pillanat: megnyílt az első Alaplé Bár a Lövőház utcában.

Király Éva dietetikusként végzett, és a mai napig praktizál – így eléggé képben van azzal kapcsolatban, hogy mi az, ami jót tesz az emberi szervezetnek, és mi az, ami nem. Az alaplé például egy nagyon érdekes kérdés: egyszerű konyhai halandó is tisztában van vele, hogy sokkal jobb megoldás, mint a leveskocka, az azonban kevésbé köztudott, hogy élettanilag is nagyon ajánlott. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Az alaplé nem húsleves, az állat kevésbé elegáns részeiből készül – szárny, farhát, lábak a szárnyasok esetében. Régen az emberek a fejétől a farkáig fogyasztották az állatot, ma inkább csak a színhúst keressük, pedig a kollagén jót tesz az ízületeknek, a kötőszövetnek, az izmoknak, az inaknak, gyulladáscsökkentő, és a felszívódást is segíti. Élettanilag az lenne az ideális, ha az összes fehérjefogyasztásunk 30%-a kollagén lenne”  mondja Éva.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Mivel Éva háziasszonyként is régóta készít otthon alaplevet, egy ideje már játszik a gondolattal, hogy nyit egy alaplevezőt. Mint mondja, az alaplevet napi szinten használják a séfek a jobb éttermek konyháin, a háziasszonyok a mindennapokban viszont mintha elfelejtették volna – tisztelet a kivételnek. A bolttal nem titkoltan az volt a célja, hogy ezt az ősi hagyományt visszahozza a konyhába. 
 

A tavaly novemberben (családi segítséggel) megnyitott Alaplé Bár végül kétfunkciós lett – egyszerre elviteles alaplélelőhely és levesező. A 15 órán át gyöngyöztetett alaplevet egy melegítőtartályban 75 fokon tartják, míg az ízesített változatok saját készítésű fűszerpasztái a hűtőben várnak. A kiválasztott levesünket a paszta és a forró alaplé mixéből az orrunk előtt, frissen készítik el. 

Szégyenlős – fermentált cékla levével

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Keleties – többek közt vörös curryvel, kókusztejjel, korianderrel, citromfűvel

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A tervezett 3 alaplétípus közül egyelőre csak csirke van az „étlapon”, de a későbbiekben lesz marha és vegetáriánus is. A vegetáriánusnak ugyan nincsenek meg azok az élettani hatásai, de nem kevésbé ízletes és finom, ha főzéshez akarjuk felhasználni vagy magában akarjuk meginni. Az alaplevek önmagukban is fogyaszthatók – hideg téli napokon kifejezetten jól is esnek –, de az igazi móka, hogy üvegben haza is vihetjük őket. A Covid-helyzetre való tekintettel saját üveget jelenleg nem tudnak elfogadni, de tőlük kapunk egy olcsó, betétdíjas darabot, amit legközelebb leadhatunk, és amit ingyen becserélnek nekünk. 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Hogy az elviteles alaplé mellé legyen valami pluszöröm is, 6 különböző típusú, csirkealapléből készült levest is kínálnak, amit ugyanúgy kérhetünk 3 decis helyben – utcán – fogyasztásra, mint literes elvitelre. A kínálatban van kókusztejjel, vörös curryvel, citromfűvel bolondított keleties, shiitake gombás kalapos, citomos-lime-os citrusos és magyaros fűszerekkel turbózott betyáros is – de megtaláljuk a kávé helyett is kiváló matchateás-algás-zelleres ébredőst és a fermentált cékla levével feldobott mennyei szégyenlőst is. Elsőre talán furcsának is tűnhet, azonban az ízgazdag kalapos tökéletes lehet egy gombarizottó alapjaként és melegítő, utcán szürcsölhető levesként is, ahogy a keleties is kiváló kiegészítője lehet egy otthon készített thai levesnek vagy currynek.

Házi paszta + alaplé

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Az árak nagyban múlnak a fűszerezésen – a legkisebb kiszerelésű csirkealaplé 650, a literes 1790 Ft, míg a drágább citrusos és ébredős 950 és 2390 Ft között mozog. Alapanyagok tekintetében is igyekeztek körültekintőek lenni – mint Éva mondja, a biotartásból származó alapanyag nagyon megdobta volna az árakat, de így is hormonkezelés-mentes, természtes, GMO-mentes tápon nőtt csirkéből készül az alaplé. 
 

A kínálat jelenleg szezonális – a nagy kedvencek biztos megmaradnak, de ahogy melegszik az idő, a későbbiekben igyekeznek frissítő levesekkel is előrukkolni. Sőt, ha minden jól megy, előbb-utóbb a pesti oldalon is nyitnak egy üzletet – mi pedig üdvözöljük, mert az alaplé mindig jól jön!

Hasonló tartalmak

Admin mode