Igencsak kellemes idővel köszönt be március 1-jén a meteorológiai tavasz, aminek köszönhetően kezd visszatérni az élet a városba, azonban ami a legtöbb programot illeti, sajnos továbbra is az online eseményekre kell szorítkoznunk. Az előttünk álló hét napban jelentkezik ismét a Múzeum+, de lesz két nagyszabású online filmfesztivál is. Lemezbemutatót tart a Bagossy Brothers Company, farsangi koncertet ad a Pál Utcai Fiúk, A Nyughatatlan pedig Johnny Cash születésnapját ünnepli meg a virtuális színpadon.

Február 25., csütörtök

A februári Múzeum+ középpontjába ezúttal az istenek kerülnek. Szó lesz az ókori Egyiptomról, a görög mitológiáról és a keresztény teremtéstörténetről is, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria múzeumpedagógusai korok és műalkotások között kalauzolják majd a résztvevőket. Többek között megidézik az isteni eszme és a pusztulás vízióját Albrecht Dürer művészetében, és elhozzák az isteni fényesség festőjének, a manierista zseninek, El Grecónak az alkotásait is. A február 25-i alkalmon Péterfy Bori is tart tárlatvezetést, míg Borbély Alexandra Térey János írását, a Perszephoné levelét mondja el.

Tovább infók 

2021-ben ünnepeljük Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, a centenárium alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeum videósorozatot szervez, melynek következő epizódjában az Anima Sound System vezetője, Prieger Zsolt lesz Juhász Anna vendége. A beszélgetésben Prieger Zsolt saját Pilinszky-olvasatát mutatja be, kapcsolódását Simone Weil és Dosztojevszkij világához és műveihez, illetve Pilinszky János zenei kapcsolódását.

További infók 

Február 26., péntek

A Bagossy Brothers Company negyedik sorlemeze, Fordul a világ címmel, március elsején jelenik meg. Február 26-án online lemezbemutató koncertet tart, melyen a zenekar legnagyobb slágerei mellett öt új dal is hallható lesz.

További infók 

A Japán Alapítvány minden évben nagy sikerrel szervezte meg eddig filmheteit a Toldi moziban. Idén először online formában hozza el a mozizás élményét, ráadásul a fesztivál alatt 30 filmhez férhetünk hozzá február 26. és március 7. között – ingyenesen. A JFF PLUS Online Japán Filmfesztivál címlistájában válogatott érdekességek szerepelnek, köztük például az utóbbi évek sikerfilmjei közt szereplő Mielőtt a kávé kihűl és a Kis éji zene vagy a 2020-ban megjelent Maeda Építőipari Vállalat – Fantázia Reklámosztály, valamint Az utolsó 30 perc című filmek is. A japán irodalom szerelmesei számára is tart meglepetést a fesztivál, a Yonosuke története és A nagy átkelés című filmek izgalmas könyvadaptációkként kerülnek a virtuális vászonra. Természetesen a japán filmipar egyik húzóágazatának számító animációban is bővelkedik a műsor, amelyhez a hatalmas rajongótábort magáénak tudó Production I.G stúdió és a megható stop-motion munkáiról ismert Takeshi Yashiro rendező rövidfilmjei nyújtanak kikapcsolódást, nem csak a fiatalabb korosztálynak.

További infók 

Február 26-án ünnepelné a nyolcvankilencedik születésnapját Johnny Cash. Ebből az alkalomból ad online koncertet A Nyughatatlan, Johnny Cash zenéjének és színpadi örökségének magyar tolmácsa. A koncertet a Ferencvárosi Művelődési Központból közvetítik a zenekar YouTube-csatornáján, 20 órától.

További infók 

Február 26-án 19 órától Spiró György Széljegy című darabjának előadását közvetíti élőben a SzínházTV. A Katona József Színház előadásában Fullajtár Andrea, Ónodi Eszter, Takács Katalin, Bányai Kelemen Barna, valamint Rezes Judit játszik, a rendező Zsámbéki Gábor.

Két egykori osztálytárs története. Az egyikük dörzsölt ügyvédnő lett, a másikuk műszaki fordító. Az egyiknek három gyereke és rengeteg pénze van, a másiknak nincs pénze, és egyedül neveli örökbe fogadott fiát. Az egyik ingatlanok értékesítésével foglalkozik, a másik épp új helyre szeretne költözni.

További infók 

Február 27., szombat

A Pál Utcai Fiúk zenekar 2011 óta minden februárban megtartja hagyományos farsangi koncertjét, a sorozatot pedig a Covid sem szakíthatja meg, hiszen február 27-én 20 órától online formában jelentkeznek a TRIP Hajóról. A zenekar számos meglepetést és élőben eddig ritkán játszott dalokat is ígér.

További infók 

A Magyar Nemzeti Galéria a magyarországi képzőművészetet dokumentáló és bemutató legnagyobb közgyűjtemény, épülete, az egykori királyi palota pedig a budapesti városkép meghatározó eleme. A galéria nemcsak egy múzeum, hanem maga az eleven közelmúlt, amely a kultúra fellegváraként magasodik a budai oldalon, páratlan kilátást biztosítva Pestre. De miként lett a palotából múzeum, hogyan alakult az épület több évszázados története és bővült az idők során ez a páratlan gyűjtemény? A február 27-én 18.30-kor kezdődő online tárlatvezetésen megismerhetjük az épület történetét.

További infók 

Február 27-én 19 órától lesz látható az eSzínház felületén a Katona József Színház K:ortárs sorozatának második online bemutatója, Szécsi Noémi Egyformák vagyunk című darabja. Az előadás végén beszélgetést is láthatunk az alkotókkal. Résztvevők: Jordán Adél, Pálos Hanna, Szécsi Noémi, Székely Kriszta. A beszélgetést vezeti: Ott Anna.

„Néha rádöbbensz, hogy egyáltalán nem ezt akartad? Szorítást érzel a szíved körül? Mindig helytállsz, de olykor nem látod értelmét, máskor meg nem állsz helyt és szégyenkezel? Annyiszor szültél, ahányszor akartál? Kettővel többször vagy egyszer kevesebbszer? ...Elza és Em harmincéves barátságukból adódóan összeszokottan gyötrik egymást és önmagukat, miközben vonakodva szembesülnek múltjuk és jelenük kísérteteivel.”

További infók

Törökország nem hivatalos budapesti kulturális attaséja, a műfaji korlátok elleni mozgalom élharcosa, a Dürüm Du Fromage és a Suck My Mustache motorja, Vedat Akdağ lesz az Edith online bulisorozatának vendége február 27-én 19 órától.

További infók 

Február 28., vasárnap

Február 28-án 22 órától a Lótolvajok című skandináv drámát tűzi műsorára a Budapesti Távmozi, amely Per Petterson díjnyertes regényének feldolgozása. A film világpremierje a rangos Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt, s az A kategóriás seregszemlén a Lótolvajok operatőre elnyerte A legjobb művészeti teljesítmény Ezüst Medve díját. A film főszereplője a skandináv és hollywoodi filmekben egyaránt több évtizede kiemelkedően teljesítő színészlegenda, Stellan Skarsgård. A film rendezője Hans Petter Moland, a kortárs dán film egyik legragyogóbb rendezője.

A hatvanas éveiben járó özvegy férfi egy északnorvég faluba vonul vissza a civilizációtól. Egy téli estén találkozik szomszédjával, akiről kiderül, évtizedekkel korábban ismerősök voltak. Felidézik a régi idők emlékeit, amikor a férfi 15 éves tinédzser volt, s életre szóló élményekkel gazdagodott. Apjával az egész nyarat egy egyszerű folyóparti kunyhóban töltötte, megismerve a természet szépségeit, a vadlovak betörését, a kemény favágómunkát, valamint az első szerelem élményét is. De az idill mögött titkok, traumák és fájdalom is kijutott a fiatalnak, életre szóló sebeket ejtve a tinédzser lelkén.

További infók 

A Zeneakadémia volt és jelenlegi hallgatói – Szabó Marcell zongoraművész vezetésével – a századforduló Párizsába röpítik vissza a közönséget február 28-án 16 órától: tér és idő korlátainak lebontásával több évtizednyi francia zenét sűrítenek egy napba, hogy megidézzék a pezsgő párizsi szcéna aranykorszakának farsangi sokszínűségét.

További infók 

Március 1., hétfő

Az öreg Gorbacsovtól a sztriptíztáncos mérnökig, az anorexiás fotóművésztől a szerfüggő képtolvajig. Ördögökről és angyalokról szóló történetekkel, az elmúlt két év nemzetközi dokumentumfilm-termésének legjavával, Európai Filmdíjra jelölt és Oscar-várományos alkotásokkal várja az érdeklődőket az idén online jelentkező Budapest International Documentary Festival. Március 1. és 10. között – azaz meghosszabbított időben – zajlik majd a BIDF, ahol az esemény 10 napja alatt 30 versenyfilm lesz megtekinthető. A premiervetítések után a filmek továbbra is elérhetőek lesznek a fesztivál teljes ideje alatt a nagyközönség számára.

További infók 

Március 1-jén 12 órától Bagi Botond lábfókuszú HIIT-edzéssel indítja a tavaszt, melyhez a Fitness & Yoga felületén csatlakozhatunk. Az órán a lábizmok robbanékonyságát és az állóképességet fejleszthetjük, tehát futás, kerékpározás vagy akár jógázás kiegészítéseként is hasznos lehet.

További infók 

Március 2., kedd

Szabó Bálint szólózeneszerzői munkásságát az alternatív hangolások és a posztkolonializmus problémái ihletik, két lemezét adta ki az Opal Tapes. Ősszel érkezik a Decolonize Your Mind Society nevű zenekarának debütáló lemeze, a soron következő, Gosheven lemezén pedig egy Salamon-szigeteki, eltűnőfélben levő lokális kultúra hangzásvilágát veszi alapul – ebből a különleges, antipodális polifóniából kaphatunk ízelítőt a koncertjén, melyet a Trafó Facebook-oldalán közvetítenek március 2-án 21 órától.

További infók 

Az 16. század folyamán a középkori kultúra a múlté lett. Mit tudhatunk meg erről a változásokkal teli időszakról Dürer, Cranach, Brueghel és van Dyck festményeit szemlélve? Hogyan jutott el a reneszánsz északra, és ez miként változtatta meg a művészek helyzetét és a témaválasztást? Máricus 2-án, a Szépművészeti Múzeum Remekművek északról című online tárlatvezetésén a monitor előtt ülve kényelmes nagyításban élvezhetjük a képrészleteket, miközben elgondolkozunk a tárlatvezetést színesítő egyszerű feladványokon.

További infók 

Március 3., szerda

A 2019-es év egyik legkedveltebb magyar filmjét, a FOMO-t nézhetjük meg ismét a Budapesti Távmoziban március 3-án 21 órától. A többek között a Mary PopKids, a Fran Palermo, Deep Glaze és a Hősök zenéivel aláfestett FOMO az ezredfordulón születettek hiteles filmje. Olyan lendülettel visz be a fiatalok mindennapjaiba – és éjszakáiba –, ahogy magyar filmtől még nem láthattuk.

Ha nem vagy online, nem is létezel? A gimnazista Gergőt és barátait, azaz a Falka tagjait három dolog motiválja: a szex, a buli és hogy az ezekről készült videókat minél többen megnézzék a netes csatornájukon. A challenge-videóik idővel egyre durvábbá válnak, amikor pedig egy házibuliban Lilla a fiúbanda prédájává válik, egyetlen éjszaka alatt a feje tetejére áll a budapesti fiatalok biztosnak tűnő világa.

További infók

Február 24. és április 10. között a VILTIN Galéria második alkalommal rendez egyéni kiállítást Koncz András műveiből, ezúttal a művész pályáján és a hazai kulturális életben egyaránt meghatározó 1986 és 1996 közötti időszak munkáiból válogatva. A Ma csak Veled beszélek kifejezetten olyan alkotásokat mutat be, amelyek magukon viselik a 80-as évek új festészetére jellemző expresszivitást és a fordulat éveit meghatározó ironikus, néhol gátlástalanul az újra, a megújulásra fókuszáló narratív gondolkodást.

További infók 

Címkék