Manapság szinte mindenből trilógia készül, de mi nem ezért húztuk el háromrészesre a Budapestről szóló dalokat szemléző cikksorozatunkat. Hanem azért, mert olyan sok létezik belőlük, hogy simán kijött ennyi – és még ki is maradt pár felvétel. A befejező részben ismét lesz mindenki által ismert operettsláger, Kern András, magyar rap meg alternatív rockzene is.

Bilicsi Tivadar: Jöjjön ki Óbudára

Lajtai Lajos a két világháború közötti időszak népszerű operettszerzője volt, aki egyik legnagyobb sikerét mégis csak pár évvel halála előtt, 1958-ban aratta, a Három tavasz című operettjével, melynek dalszövegeit Szenes Iván és Kellér Dezső írták. Ennek volt legnépszerűbb, az operettről hamar leváló és önállóan is talpon maradó slágere az Óbuda békebeli nyugalmát, a kerthelyiségeit, a túrós csuszáját meg a tarkabarka abroszokat megéneklő Jöjjön ki Óbudára.

Animal Cannibals: Budapest nyáron

Józsefváros rapperei 2002 és 2008 között adták ki Mindent lehet című lemeztrilógiájukat, melynek harmadik részén (Rap diszkó) szerepelt az MC Gőzzel és Buppával közösen előadott szám, ami pontosan és hitelesen ragadja meg azt, amit mi is nagyon szeretünk, és ami a tavasziasodó időben egyre jobban hiányzik: a nyári Budapestet. 

Jamie Winchester: Hello Budapest

Az ír származású énekes-gitáros-dalszerző – részben Hrutka Róberttel párban – sokat tett a színvonalas hazai popzenéért. Jamie Winchester 1988-ban érkezett Magyarországra, és egészen 2012-ig élt itt, majd visszaköltözött szülőföldjére. Két évvel később adta ki The Cracks Are Showing című nagylemezét, melyen az alábbi dal is megtalálható.

Kern András: Pesten születtem

Kern András színész 1985 óta ad ki nagylemezeket, és ezek némelyikén a főváros is kap egy-egy dalt. Az első albumon szerepelt a nosztalgikus hangulatú Lövölde tér című dal, az 1990-es Ez van című, második nagylemezen pedig a Pesten születtem, ami viszont mentes a komolyságtól meg a könnyes emlékezéstől. Egyszerűen csak egy vidám és vagány Bruce Springsteen-átirat. 

Blind Myself: Budapest, 7 fok, eső

Budapestet nemcsak szeretni, de nagyon utálni is lehet, például akkor, amikor olyan az idő, mint amit a dal is elénk fest: szakadatlanul szakad az eső, kellemetlenül hideg van és fúj a metszően hideg szél. Ilyenkor nemcsak magunkat, hanem a várost is, amiben élünk, elátkozottnak érezzük, méghozzá nagyon és nagyon fájdalmasan. Arra a dal ugyan már nem utal, de mi azért szólunk: a nap mindig kisüt, és onnantól kezdve már minden sokkal elviselhetőbb és ismét szerethető. 

Hippikiller: Budapest rock 'n' roll

Az egyik legjobb nevű hazai zenekar 2006-ban megjelent bemutatkozó lemezén (Ten Little Freuds Ten Little Gonzos) található szám koszos rockmuzsika, amit nyitott ablaknál kell jól megküldeni jó nagy hangerővel, hogy lehetőleg az egész utcát felverje, ne csak a házmestereket. Bónusz: a klipben a szemfülesek felfedezhetik a budapesti alternatív zenei élet pár közismert (vagy egykor közismert) figuráját. 

Ricsárdgír: Jó ez a Pest

Napjaink egyik legizgalmasabb alternatív zenei alakulata, a Ricsárdgír tagjai a második, 2016-ban megjelent nagylemezük (The Dark Side of the Moon) készítésekor gondolhatták először azt, hogy ideje lenne dalba önteni a fővárost és az általános hangulatát. Ebből az elgondolásból született meg az alábbi őrület, ami őrületesen jó is. 

Vasárnapi Gyerekek: Budapest egy test

A magyar alternatív rockzenei hagyományokat szépen ápoló és továbbörökítő zenekar 2008-ban alakult meg. 2011-es bemutatkozó nagylemezükre került fel az alábbi szám, ami szerint a fővárost egy testnek és/vagy valamilyen testtartásnak is felfoghatjuk. Az meg már tőlünk, az épp aktuális állapotunktól függ, hogy milyennek. 

Boogie Mamma: Kettes metró

Sosem gondoltuk volna, hogy a kettes (a piros) metró szépségeit és viszonylatát megéneklő zenekar majd pont egy olyan lesz, ami (a 90-es legvégén) Kiskunfélegyházán alakult meg. Ha hozzátesszük, hogy az énekes nem más, mint Zubreczki Dávid újságíró és tájgazdálkodási mérnök, aki az Urbanista blogot indította és írta 2019-ig, akkor viszont már minden érthető. 

Bull Ball: Budapest

A rap és a rock összeházasítása már jó régóta kedvelt fogás a könnyűzenében, és a budapesti zenekar is ezt az utat követi. A fővárosról szóló daluk, mondjuk, pont kevésbé rockos, mint a többi, de ez mit sem von le értékeiből. Többek között Zugló, Soroksár meg a belváros is említést kap a dalban, ami egy zord, ám megkérdőjelezhetetlenül szeretetteljes dal Budapestről. 

Címkék