A Budapestről szóló dalokat sorjázó cikkünk folytatásában újabb 10 remek szám kerül bemutatásra a magyar popzene közeli és mélymúltjából. Kovács Erzsi, Cseh Tamás, Deák Bill Gyula és a Hobo Blues Band az egyik sarokban, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Žagar és az Akkezdet Phiai a másikban. Ebből is látszik: Budapest már régóta fontos ihletőforrás a zenészek és a dalszövegírók számára is.

Kovács Erzsi: Pest megér egy estet

Kovács Erzsi táncdalénekesnő pályája rosszul indult. A 40-es évek legvégén, kezdő énekesnőként és férjes asszonyként disszidálni akart egy szintén házas focistával, de lebuktak. Kovács Erzsit több év börtönre ítélték, a férfit viszont kivégezték. Ennek ellenére az énekesnő a szabadulása után újra tudta éleszteni karrierjét, úgy látszik, a rendszer megbocsátott neki, az 50-es évek második felére pedig igazi sztárrá vált. 1960-ban adta elő Hajdú Júlia operettjének címadó dalát, a Pest megér egy estet, ami jóval emlékezetesebb szerzemény lett, mint Kovács Erzsi másik Budapest-dala, a Szeretlek Budapest

Ludditák: Budapest

Maradva a girl power vonalon, ugorjunk az időben egy nagyot, majd fél évszázadot. 2007-ben az akkor már az 5. évét taposó hiphopduó, a Fiáth nővérek – Titanilla és Marianna – alkotta Ludditák kiadta harmadik nagylemezét, a dupla terjedelmű Tizenegyest. A második lemez elején találjuk a bátaszéki lányok fővárosról összefoglalt és rímekbe szedett gondolatait. A kimondottan karcos szövegű számban a rappelő bringás futár, Buppa is szóhoz jut. 

Pannonia Allstars Ska Orchestra: Budapest

A Ludditákhoz képest Magyarország első számú skazenekara, a Pannonia Allstars Ska Orchestra 2 évvel később, 2009-ben adta ki a harmadik nagylemezét, Feel The Riddim! címmel. Ezen az albumon pedig a fővároshoz fűződő ambivalens viszonyát is egy ironikus dalba öntötte a zenekar. Később, a Petőfi Rádió Akusztik című műsorában előadott verzióban Harcsa Veronika is versszakhoz jutott, pedig a dal eredeti változatában még nem szerepelt.  

Emil.RuleZ!: Hello Tourist

Hajós András és Hegyi György alter-jazz-pop zenekara, az Emil.RuleZ! papíron ugyan még létezik, de jó pár éve csendben van. Az ezredfordulót követő első évtizedben viszont nagyon mentek. Első két nagylemezük között, 2002-ben jelent meg kislemezen talán legnagyobb slágerük, a Hello.Tourist, melyben Hajós András direkt béna kiejtéssel és direkt béna angol nyelven méltatja a fővárost az idelátogató turistáknak. Soha jobb imidzsdalt!

Akkezdet Phiai: Budepesmód

2008-ban, bő 20 évnyi dicsőséges menetelés után, a csúcson hagyta abba a zenélést az Akkezdet Phiai, Magyarország valaha volt hiphopzenekarainak egyik legjobbja. A két alapító tag, Saiid (Süveg Márk) és Újonc (Závada Péter) duója művészi szintre, vagyis a költészet magasztos felhőjébe emelte fel a rappelést, minimum ezért fogunk rájuk emlékezni, meg persze két nagyszerű nagylemezük miatt is. A másodikon, a 2010-ben megjelent Kottazűr végén találjuk sötétre hangolt Budapest-számukat, ami a trükkös Budepesmód címet kapta. 

Cseh Tamás: Budapest

Bármit is leírni Cseh Tamás Budapest daláról, üres okoskodás lenne. Szívbemarkolóan szép és fájdalmas, maradjunk ennyiben. A dal az 1977-es, Levél nővéremnek című nagylemezen jelent meg, ez volt az első azon albumok sorában, amit a zseniális gitáros-előadóművész-zeneszerző Cseh Tamás Másik Jánossal és Bereményi Gézával közösen készített. 

Žagar: Bossa Astoria

Zságer Balázs billentyűs 2001-ben alapított zenekara, a Žagar máig aktív. Az alternatívok univerzumában tevékenykedő elektronikus-pszichedelikus zenekar rögtön az első nagylemezén, a 2002-es Local Broadcaston gurított egy Budapest-számot. Az instrumentális darab ha nem is az egész városról, de annak egyik fontos pontjáról szól, az Astoriáról, melynek pezsgő forgalmát öntötte elektro-bossanovába a Žagar zenekar. 

Hobo Blues Band: Kőbánya blues

Žagarék a belvárosi Astoriáról írtak számot, a Deák Bill Gyulával megerősített Hobo Blues Band pedig Kőbányáról. Ami persze egyáltalán nem véletlen, a dalt előadó Bill itt született és nőtt fel. A Kőbánya blues, ami az 1982-es Oly sokáig voltunk lenn... című, második HBB-albumon található, egy karcos-hangos óda, mély főhajtás a X. kerület előtt, amitől – ahogy Bill meg is énekli – „vannak jobb helyek, de nekem megfelel”.

Petruska: Szent Gellért tér

A gitáros-dalszerző-énekes Petruska András rögtön a legelső, Metropolita című nagylemezét a fővárosnak szentelte, egy szokatlan koncepció mentén. Az éppen akkoriban átadott 4-es metró minden állomásának szentelt egy dalt, a Keleti pályaudvartól egészen a Kelenföldiig. A legnagyobb sikert arató és klipet is kapott dal a Szent Gellért tér című lett. A sodró szenvedélyű szám erős Cseh Tamás-hatás alatt készült – és ez nem baj, hanem erény. 

Bilicsi Tivadar és Csákányi László: Este fess a pesti nő

A magyar színjátszás két emlékezetes és zseniális alakja, Bilicsi Tivadar és Csákányi László közös dala nem a várost énekli meg, hanem a pesti nő csodálatosságát, ha már „csak érte remeg a férfisereg”. Az Ő sincs fából című operett ugyan már réges-rég feledésbe merült, a fess fővárosi nőkről szóló betétdala viszont örökre fennmarad. Egészen addig, amíg van Pest és benne sok pesti nő, akik este fessek. 

Címkék