Ha eddig nem sikerült ráhangolódnotok a karácsonyra vagy beszerezni az utolsó ajándékokat, akkor ezen a héten számtalan program ad lehetőséget erre. Ellátogathattok a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiválra, ahol olyan előadásokat hallgathattok, amelyek egy kicsit tudatosabb szemszögből világítják meg az ünnepeket, körbenézhettek különböző pop-up vásárokon, vagy készíthettek izgalmas viktoriánus, biedermeier, illetve századfordulós karácsonyfadíszt az Aranyvasárnap-workshopon. Ezenkívül lesz Térey János-versest a Müpában, Reisz Gáborral beszélgetés az önkeresés cseppet sem akadálymentes útjáról, valamint a nagy lecsendesülés előtt az Óperentzia vagy a Tranzkaphka lemezbemutató koncertjein is tombolhattok egy utolsót.

December 16., csütörtök

Óperentzia: Biohack – lemezbemutató

December 16-án
 koncerttel egybekötött bulin vehetünk részt a Dürer Kertben: az Óperentzia először mutatja be a nagyközönség előtt a 8. nagylemezét, és egyben az első albumot, amely bakeliten is kapható. A Biohack egy különös korszak kezdetének zenei kivetülése a zenekar sajátos stílusában. A koncert előtt Nympha Dj melegíti be a tánceret, utána pedig Ritual mind aka Djinn viszi tovább a hangulatot.

További infók 

Pop-up karácsonyi vásár

Csütörtökön ezúttal pop-up karácsonyi vásárt rendeznek a nor/ma grandban, ahol magyar kézműves termékek közül válogathatunk majd a nor/ma saját kínálata mellett, a specialty kávétól a natúrborokig.

További infók 

Buena Vista Social Club: Adios – premier

December 16-tól érkezik a hazai mozikba a Buena Vista Social Club: Adios című zenés dokumentumfilm, amelyben a világhírű kubai világzenei társulat tagjai visszatekintenek több évtizedes közös történetükre.

A most mozikba kerülő folytatásban, Lucy Walker Buena Vista Social Club: Adios című zenés dokumentumfilmjében a zenekar tagjai visszatekintenek zenei karrierjükre, felidézik, hogy milyen hihetetlen véletlenek sorozata hozta őket össze, és megemlékeznek zenésztársaikról, akik sajnos már nincsenek köztünk. Természetesen koncertfelvételek sem hiányozhatnak a filmből, az együttes amerikai és angliai turnéjáról láthatunk részleteket.
 
További infók 

Csángó Karácsony

Műsorokkal ékesített karácsonyi bállal hangolódhatunk az ünnepekre december 16-án a Marczibányi Téri Művelődési Központban. A Borsa együttes adventi koncertjében a Kezdettyitől végzettyéig című, az egyházi évet körüljáró albumának anyagából válogat. Összeállításaikkal egyensúlyt teremtenek az egyházi témájú moldvai népénekeés a világi zene, a talán kevésbé ismert szakrális tematikájú énekek és a táncházas közönség által kedvelt hangszeres dallamok között. Rajtuk kívül ott lesz még a SomosSzigony együttes, és hallhatjuk a Fanfara Complexát is játszani.

További infók 

December 17., péntek

Amoeba – /ˈdɪskəʊ/ lemezbemutató, vendég: Chaos Chips

/ˈdɪskəʊ/ címre keresztelt új Amoeba-nagylemez december 10-én jelent meg, amit egy héttel később, december 17-én élőben is bemutatnak az Akvárium kistermében. Az Amoeba előtt a Chaos Chips, azaz WaTa és Mr. Mstrs melegítik fel a táncparkettet funkos house muzsikával.

További infók 

Bíró Bence, Szikszai Rémusz: Tigris – bemutató

Szikszai Rémusz rendezésében készülő mockumentary, vagyis ál-dokumentumdráma, Gianina Cărbunariu kortárs román szerzőnő eredeti ötletéből kiindulva, budapesti környezetbe helyezve játszik el a városban szabadon kószáló tigris történetével. Az idén ötvenéves Stúdió K Színház jubileumi előadásában a teljes társulat mellett hosszú idő után újra fellép a színház alapítója, Fodor Tamás is.

További infók

Vers-estek a Müpában: Térey János

Az utóbbi néhány évtized talán legtündökletesebb, legnagyobb ívet befutó, témáit és hangfekvéseit tekintve legváltozatosabb, műfaji ajánlatokban legbőkezűbb, így tehát legtágabb értelemben vett költői pályája: az 1970-ben született és 2019-ben elhunyt Térey Jánosé.
 
A december 17-ei est közönsége ezt az utat követheti végig, amelynek során több síkon is kirajzolódik Térey poétikusan megtervezett „őszi hadjárata”. Szívós önnevelődési története – a korai árvaságtól az otthonkeresés próbatételein át a küzdelmes boldogságot jelentő családapaságig.

További infók 

Régi Idők Karácsonya – Kézműves és Termelői Vásár

A régi idők hangulatát megidéző, kényelmes és ráérős karácsonyi vásárt rendeznek december 17-én az AZTA Közösségi Kézműves és Barkácsműhelyben. A kiállítók hazai kézművesek és termelők lesznek, akik szívvel-lélekkel készítették, illetve termelték áruikat.

További infók 

SUB.LAB.PRO (Kolegova & Jalonen & Hód): Topáz

topáz egy nőies drágakő, leggyakrabban sárga vagy aranyszínű. Úgy tartják, hogy ez a kristály képes növelni a kreativitást, a szépség megbecsülését, az önbecsülést, a bátorságot és az öntudatot. Segít átlátni a helyzetet, illetve felfedezni a legapróbb részleteket is…

December 17-én a Trafó Nagytermében tartják a SUB.LAB.PRO The Ensemble Program első generációjának, nemzetközi előadó-művészeti csoportjának premier előadását. A Topáz névre keresztelt, három kreációból álló táncbemutató Maria Kolegova, Jenna Jalonen és Hód Adrienn koreográfiáit viszi színpadra, az Ensemble fiatal tehetségeinek segítségével.

További infók 

Karácsonyi Vans és Eastpak mintavásár

Ezen a napon karácsonyi Vans és Eastpak mintavásárt is rendeznek a Budapestee Hangárban. A Vans lábbelik mellett Eastpak hátizsákok, utazóbőröndök és kiegészítők között válogathatunk majd.  

További infók 

December 18., szombat

MagNet Fény Ünnepe – Fábián Juli Emlékalapítvány Adománygyűjtő Gálaest

December 18-án, szombaton MagNet Fény Ünnepe címmel adománygyűjtő gálát szervez a Fábián Juli Emlékalapítvány a MagNet Közösségi Ház patinás épületében. A délutántól estig tartó eseményen tucatnyi különleges program – minikoncertek, különleges zenei előadások, workshopok – várja mindazokat, akik támogatni szeretnék a nehéz helyzetben lévő zenészeket az alapítványon keresztül. A rendezvény különböző kategóriájú támogatói jegyekkel lesz látogatható, a helyszín limitált befogadóképessége és a járványhelyzet miatt az esemény streamen keresztül is elérhető lesz – a nézők által kiválasztott összegű – támogatásért cserébe.

További infók

Csak a Mentes Karácsonyi Fesztivál 2021

december 18-19-én érkező Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiválon minden szükséges összetevőt megtalálunk, ami a mentes és egészséges ünnepekhez szükséges. Alapanyagok, kész sütemények, szaloncukrok, natúrkozmetikumok, zero waste termékek, karácsonyi ajándékcsomagok, előadások és workshopok is várják az érdeklődőket a fesztivál mindkét napján.

További infók 

Kiscsillag – évzáró, vendég: Kontraszt

Idén a Kiscsillag az A38 Hajó fedélzetén búcsúztatja az évet és Erős Márton „Hibátlant”, aki úgy döntött, hogy elhagyja a Kiscsillag csapatát. Az estet a Kontraszt elektro-akusztikus duó vezeti fel.

További infók 

Magyar Állami Népi Együttes: Csodaváró betlehemes

Magyar Állami Népi Együttes december 18-án és 19-én hét képben megfogalmazott adventi táncjátékkal készül a Müpában kicsik és nagyok számára. A Csodaváró betlehemes c. előadás a szenteste napját, a karácsony vigíliáját és a várakozás örömét viszi színpadra, keresztény tradícióból, valamint az e napokhoz köthető mesés, csodás történetekből építkezve. Az előadásban részlet hangzik el Szabó T. Anna Hóhullásban című verséből, Michael Praetorius Terpsichore, musarum aoniarum quinta című gyűjteményének 21-es számú tételéből, a Suite de Gran Ballet-ból, és Gárdonyi Géza Fel nagy örömre! című verse is színpadra kerül.

További infók 

Vintage Légy-Ott! – Karácsonyi vásár

Vintage Légy-Ott! decemberi kiadása karácsonyi hangulatban zajlik: 18-án ismét összegyűlnek a Szimpla Kertben a legkülönlegesebb vintage és újrahasznosított ruhák, kiegészítők készítői. Ezek az alkalmak a fenntartható divatról folyó diskurzusba is szeretnének bekapcsolódni, és lehetőséget teremtenek arra, hogy egy helyen találkozzunk számos hazai alkotóval. Nézelődhetünk többek közt a Block Stock VintageLá'göncSzerkó termékei között, és az sem kizárt, hogy ezalatt a karácsonyi ajándéklistát is rövidebbre szabhatjuk.

További infók 

Családi alkotósarok a szecesszió jegyében

Hegyvidék Galéria idei utolsó családi napján egy játékos, ünnepváró foglalkozásra várják az ornamentikus formák, varázslatos színek bűvöletében alkotni vágyó családokat. Karácsonyi üdvözlőlap-tervezés, díszek és formamontázs készítése különböző alapanyagokból a szecesszió jellegzetes dekorelemeinek felhasználásával.

További infók 

December 19., vasárnap

Ferencvárosi Karácsonyi Pancs

Advent negyedik vasárnapján a Ferenc térre települ ki a Pancs Gasztroplacc termelői piaca, ahol az ünnepi menü alapanyagai mellett forró italokkal, ebéddel és koncerttel is készülnek a szervezők. Az ebédet a Raclette by Lili csapata készíti majd, a Zhu & Co. pedig ázsiai ételekkel készül.

További infók 

AERON Holiday Pop-Up

Az AERON pop-up üzletében a márka elmúlt szezonjainak örökérvényű darabjai élednek újjá egy különleges helyszínen, a Haris köz 5. szám alatt. Az exkluzív kollekciók darabjaiból karácsonyra is válogathatunk, de a pop-up bolt egészen január 16-ig nyitva tart.

További infók

SHUK SHUK Design Fair – Christmas Edition

SHUK SHUK Design Fair, Budapest legfiatalabb dizájnvására december 19-én már a karácsonyi készülődés jegyében zajlik majd a Turbinában. A kínálat folyamatosan bővül és színesedik, legyen szó dizájnról, képzőművészetről, divatról vagy akár újhullámos falatokról.

További infók 

Aranyvasárnap – Karácsonyfadísz-készítő workshop

Advent negyedik vasárnapján a Barabás Villa szalonjában felelevenítik a 19-20. századi karácsonyok hangulatát. A kreatív délelőtt folyamán egy-egy viktoriánus, biedermeier, illetve századfordulós karácsonyfadíszt készíthetnek a résztvevők, gömbök, gyöngyök, szaténszalagok, zsinórok, préselt papírok, pamutvatta felhasználásával.

További infók 

Karácsonyi vásár a Telepen 3.0

Karácsony előtt utoljára, aranyvasárnap harmadszorra is megtelik a Telep galériája menő magyar dizájnmárkákkal, akiknél biztosan megtalálhatja bárki a még hiányzó ajándékokat a fa alá.

További infók 

December 20., hétfő

Beszélgetés Reisz Gáborral – SZISZ Művészeti est

December 20-án a Széchenyi István Szakkollégium vendége lesz a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek rendezője, Reisz Gábor, aki életútjáról, filmjeiről és azok hátteréről, valamint az önkeresés cseppet sem akadálymentes útjáról fog mesélni a Restro Puskinban.

További infók 

Manyi Filmklub – Emir Kusturica: A cigányok ideje

Kamasz szerelem a nyomorban, csórók, tolvajok és prostituáltak, aranyláncos gengszterek Olaszországban. A Manyi Filmklub következő vetítésén Emir Kusturica és Gordan Mihić kultikus filmjét nézhetjük meg, majd a film kapcsán lesz beszélgetés a kisebbségek reprezentációjáról és sztereotípiákról, mágiáról és realizmusról, kis közösségekről és kitöréstörténetekről.

További infók 

December 21., kedd

Makers' Market Budapest – XMAS Last minute

December 21-én egy utolsó lehetőséget kínál a Makers of Budapest vására mindazok számára, akik magyar tervezőktől vásárolnának ajándékot karácsonyra. A Makers' Market Budapestet ismét a Turbinában rendezik meg, 13 és 19 óra között.

További infók

Tranzkaphka – Gondoskodás lemezbemutató

December 21-én, a Toldiban mutatja be Gondoskodás című albumát a Tranzkaphka. A lemezen szereplő szövegek Závada Péter Gondoskodás című verseskötetéből származnak, zenei anyagát pedig az elmúlt tíz év során írták Ratkóczi Hubával, közös fellépéseik során. A számokat most egy friss koncertfelállással adják elő.
 
További infók

December 22., szerda

Adventi tárlatvezetés – Fény a sötétségben

Az év legsötétebb időszakában, amikor az éjszakák eluralkodnak a nappalok felett, mi, emberek, fénybe borítjuk az utcáinkat, az otthonunkat, de még a karácsonyfánkat is. Gyertyák gyújtásával számláljuk a heteket, és végül nemcsak Jézus születését, de a fényt magát is ünnepeljük. A Magyar Nemzeti Galéria adventi tárlatvezetése során a gyűjtemény olyan darabjait tekinthetjük meg, melyeknek múzsája a fény maga.

További infók 
 

Edith – Kék Ló Szerda #7: Deus Ex Quartet

Deus Ex Quartet a budapesti underground jazz egyik legígéretesebb formációja. Fiatal koruk ellenére már lassan 10 éve aktívan jelen vannak a színtéren különböző formációkban, mint például a The Best Bad Trip, a Kinetic Erotic, az Osaka Crack, a Sickpicnic, a Mordái, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és a Szagos Hörigekkók. A zenekar tagjai lassan 20 éve jóbarátok, közülük hárman családtagok, így kifinomult kompozícióik gyakorlatilag a közöttük fennálló harmóniának vetületei. December 22-én a Kék Ló Szerda vendégei lesznek az Edithben.

További infók 

Címkék