Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Szabadidő

Adventi Ünnep a Bazilikánál, Klozetfesztivál, Három Holló Szülihét – Programajánló (11. 18–24.)

A következő hét napra is izgalmas programokat ajánlunk nektek, hogy semmiképpen se gubózzatok be a hidegtől! A tavalyi évvel ellentétben idén újra hangolódhattok a karácsonyra a Bazilika és a Vörösmarty tér környékén, hiszen gasztronómiai különlegességekkel, vásárral, fotókiállítással, koncertekkel, valamint jégpályával is várják az érdeklődőket. Ráadásul pénteken nyit a Városligeti Műjégpálya is, így ha szerettek sportolni vagy kikapcsolódni a jégen, akkor ott a helyetek. Ha szeretnétek egy nem mindennapi kiállításon részt venni, akkor a WC világnapjára irányuló Klozetfesztiválra nézzetek be. Péntek este az Analog Balaton lemezbemutató koncertjét élvezhetitek az Akvárium Klubban, szombaton pedig a Naturelle csapata tart nyárzáró és egyben télnyitó börzét és bulit a SUP Budapest római-parti telephelyén. Ne hagyjátok ki a 2017-ben, Ady Endre 140. születésnapján megnyílt Három Holló szülinapi hetét sem, ahol irodalmi beszélgetéssel, koncerttel, színházi előadással és kiállítással is ünnepelhettek.

November 18., csütörtök

Falra fel! 6.0 plakátaukció – Csortos Gyulától Chuck Norrisig

Hatodszor válogathatnak az érdeklődők a Plakátfiú és a Múzeum Antikvárium által közösen rendezett plakátárverés 150 tételéből – befektetésként vagy a falra fel. Többségük neves művészek által megtervezett és megrajzolt, az adott kor nyomdai és grafikai megoldásait, szín- és formavilágát, valamint az emberek érdeklődési körét, gondolkodását, értékrendjét jól tükröző, valódi értéket képviselő ritkaság.

Műsorfüzetek, kiállítások és vásárok, kulturális, sport-, politikai és vallási események, rendezvények plakátjai, társadalmi célú plakátok, filmek, zenekarok plakátjai, különböző termékek és szolgáltatások reklámplakátjai mind megtalálhatóak a megvásárlásra felkínált tételek között.

További infók 

Tayler Patrick: Dolce

Tayler Patrick kortárs festőművész a fiatal generáció tagja. 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, Károlyi Zsigmond osztályában, 2018-tól pedig a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Doktori Iskolájának hallgatója. Munkásságában a festészettörténet népszerű toposzait értelmezi újra. Portré- és tájképsorozata mellett jelenleg egy csendéletekből álló műcikluson dolgozik, mely a Dolce címet kapta. E festmények központi motívumai az édességek és a gyermekkor tárgyi emlékei.

További infók 

Trillion, vendég: Antares

Like Water címmel, 2018 októberében mutatta be második nagylemezét az underground körökben egyre népszerűbb Trillion. Az eredetileg egyszeri alkalomra összeállt banda tagjai olyan fajsúlyos zenekarokból lehetnek ismerősek, mint a Lazarvs, az ék, a Grand Mexican Warlock, a Shell Beach vagy éppen a Jazzékiel. A 2016 tavaszán megjelent első, Dreaming Black címet viselő nagylemezük osztatlan sikert aratott a szakma és a hallgatók körében egyaránt, de hasonlóképp pozitív kritika illette a második albumot is. Legközelebb az Akvárium Klubban láthatjuk őket, november 18-án, előttük pedig az Antares lép színpadra.

További infók 

November 19., péntek

Adventi Ünnep a Bazilikánál 2021

„Szeretetben. Biztonságban.” – ezzel a mottóval indul 2021-ben az AdventBazilika. Az idén 12 éves rendezvénysorozat tavaly a koronavírus-járvány miatt ugyan hagyományos formájában elmaradt, idén azonban újra a régi formájában tér vissza, hogy átadja a karácsonyi ünnepkör üzeneteit és hangulatát.

A vásár ideje alatt mindennap fotókiállítással, koncertekkel, valamint jégpályával várják a kicsiket és a nagyokat, továbbá minden délután 16.30-tól a Bazilika homlokzatán fényfestés kápráztatja majd el a közönséget.

További infók 

Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár 2021

Idén újra megnyitja kapuit Budapest legnépszerűbb téli programja, a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren, ahol közel ötven kézműves egyedi termékeivel és gasztronómiai különlegességekkel várják a látogatókat 2021. november 19. és december 31. között. Az adventi hétvégéken meghitt közös gyertyagyújtással, december 1. és 26. között pedig mindennap 17 órától egyedülálló ünnepi fényfestéssel készülnek a szervezők, míg december 5-én az igazi lappföldi Mikulással is találkozhatnak a kicsik.

További infók 

Városligeti Műjégpálya – Nyitóhétvége 2021

November 19-én, pénteken 17 órakor megkezdődik a korcsolyaszezon Magyarország legnépszerűbb és leghangulatosabb télisport-helyszínén, a Városligeti Műjégpályán. A nagyközönség mellett a műjégpálya várja a legfiatalabb korosztályokat is – képzett oktatógárdával segítve az óvodai és iskoláscsoportokat –, továbbá központi helyszíne különféle sport- és vállalati rendezvényeknek, csapatépítéseknek.

Első ütemben a 12 ezer négyzetméteres jégfelület kétharmada áll a sportolni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére. A Városligeti Műjégpálya belső tereiben a maszkhasználat kötelező.

További infók 

Ohnody & Analog Balaton lemezbemutató

Az Analog Balaton lemezbemutatóval készül, Ohnody pedig a tavaly februári KisHall-os lemezbemutatója után november 19-én teljes zenekarral érkezik az Akvárium Klub NagyHalljába.

További infók 

ALT.BP – Budapest alternatív kulturális feltérképezése

A városi épületek, terek és zugok, az elhagyott raktárak és a felújított ipari komplexumok művészettől és kreatív energiáktól pulzáló halmazokat takarnak és a budapesti kultúra lüktető hálóját alkotják. Az ALT.BP kezdeményezés ezt a hálót kísérli meg lemodellezni a november 19-én induló interaktív honlapon, amely feltérképezi az alkotás csomópontjait és megmutatja egymáshoz való viszonyukat. A honlap indítását egy konferencia vezeti fel, amelyben főszerepet játszanak az ALT.BP oldalán is kiemelt figyelmet kapó pontok, illetve a budapesti alternatív kultúrát érintő, ám azokon túl is mutató témák.

További infók 

Klozetfesztivál

A Budapest csatornázásának kultúrtörténetét bemutató Kloáka, kanális, klozet című kiállításhoz kapcsolódva a WC világnapján kétnapos minifesztivált szervez a Kiscelli Múzeum. A program gerincét előadások és tárlatvezetések adják, a kiállítást pedig a fesztivál ideje alatt este 10 óráig lehet látogatni.

További infók 

November 20., szombat

colorStar – 25+20

colorStar idén ünnepli fennállása 25. és második lemeze, a Via La Musica 20. évfordulóját. Pszichedelikus tánczene űrutazáshoz. Robbanó televíziók, elektronikus tánczene, pszichedelikus utazás, új dimenziók, parti, világzene, belső filmek, lüktető ritmusok, gitáralapú electrock. A dupla jubileumnak az A38 Hajó ad otthont november 20-án.

További infók

Bordói November Nagykóstoló 2021

Bordeaux három híres kékszőlő-fajtát adott a világnak: cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot, amelyek a világ szinte összes borvidékén közkedveltté váltak. Ezen szőlőfajták aromagazdagsága, potenciálja gyakran komplex, különleges minőségű tételekben ölt testet. November 20-án, a Bordói November Nagykóstolón ismét megítélheti a nagyközönség, hogy mennyire nagyszerűek a magyar bordói borok.

További infók 

Terézvárosi Garázsvásár

November 20-án és 21-én civil kezdeményezésre garázsvásárt szerveznek a Terézvárosi Önkormányzat és az Eötvös10 támogatásával. Az esemény az Eötvös10 színháztermében lesz, reggel 10-től délután 6 óráig. A csereberében, illetve árusításban elsőbbséget élveznek a kerületi lakók, amelyhez a regisztrációs felület ezen a linken érhető el.

További infók 

Naturelle szezonváltó börze és buli

Nyárzáró és egyben télnyitó börzét és bulit tart november 20-án a Naturelle csapata a SUP Budapest római-parti telephelyén. A kínálatban lesznek használt SUP-ok, evezők, pumpák, snowboardok, sílécek és technikai ruhák is, illetve bárki bedobhatja a közösbe a használt, de már kinőtt vagy megunt holmijait. A vásár mellett forralt borral, zenével, fényekkel, projektorral, grillel és filmvetítésekkel is készülnek a szervezők.

További infók 

Harry Potter-nap

November 20-án várnak minden olyan mágust, muglit, varázslótanoncot és boszit a Budapest Gardenbe, aki megmérettetné a Harry Potterrel kapcsolatos tudását. Lesz kvíz, Bogoly Berti-féle Mindenízű Drazsé-kóstolás, horcruxkeresés, de bűvésztrükköket is tanulhatnak a legügyesebbek.

További infók 

November 21., vasárnap

Vilmányi Benett: 1 V 1 / zenés stand-up

1 V 1, azaz egy az egy ellen, mint a futballpályán. Őszinte színház: elmondom az életemet. Szórakoztató lesz. A szüleim házassági tragikomédiája, egy Pest-környéki kamaszkor jellegzetes figurái, csapattársak, barátok, edzők, tanárok, dílerek, kőművesek, dugóban ülő honpolgárok, háziasszonyok, élsport és gimnázium, mindenki megkapja a magáét, mert ez egy humorműsor. Egy érdi lokálpatrióta beszél, ti meg röhögtök. A végére meg fogjátok érteni, miért gyűlöli a jó magyar ember a zsidókat, romákat, a saját életem példáján megmutatom, hogyan legyél húszéves korodra némi megbocsátható útkeresés után meggyőződéses fasiszta.”

Jean-Paul Sartre Egy vezér gyermekkora című kisregénye nyomán írta, rendezte és előadja Vilmányi Benett.

További infók

SHUK SHUK Design Fair

Erős szelekcióval érkezik november 21-én a SHUK SHUK, Budapest legfiatalabb dizájnvására, melyet a Turbina Kulturális Központ tereiben rendeznek meg. Dizájn, képzőművészet, divat, újhullámos falatok és még sok újdonság várható, de a délutáni órákban a Kamay Ko stúdió tervezője, Sziládi Noémi izgalmas, az újrahasznosítást a középpontba helyező workshopot is tart majd.

További infók 

Vasárnapi gőzgombócozás a Czakó Piaczon

november 21-i Czakó Termelői Piaczon a már megszokott, szezonális termelői kínálat mellett gőzgombóccal is várják a vásárlókat és a környéken kirándulókat. A termelők ezúttal friss húsokkal, sajtokkal, mézzel, szószokkal, zöldségekkel és más finomságokkal készülnek.

További infók 

WAMP Design Vásár

Novemberben is a legkedveltebb tervezőkkel várja a vásárlókat a WAMP Design Vásár a Bálna Budapest első emeletén. November 21-én ismét közel száz hazai alkotó egyedi dizájnterméke között válogathatunk.

További infók 

November 22., hétfő

IV. Három Holló Szülihét

2017-ben, Ady Endre 140. születésnapján nyitotta meg kapuit a Három Holló Kávéház. Idén tehát negyedik születésnapjukat ünneplik, amelynek ezúttal egy teljes hetet szentelnek. Lesz irodalmi szülinapozás Kiss Judit Ágnessel, Nényei Pállal és Peer Krisztiánnal, Harsányi Sulyom Lászlóval és Wilhelm Drostéval, koncertezik többek között a Mordái, és Csordás Zita is fellép az Anne Shirley Supersad nevű szólóprojektjével, emellett pedig színházi előadás és kiállítás is vár minket november 22. és 28. között.

További infók 

10. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Jubileumi ünneplésre számíthatunk a november 22-én kezdődő Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon: a ZSIFI 10 év alatt unikumává fejlődött, és nemcsak a hazánkban élő zsidó közösség, hanem a zsidó kultúra iránt érdeklődő társadalom is körében is egyre népszerűbb.

A két héten át tartó rendezvény alatt a Művész mozibanPuskin moziban, illetve a Francia Intézetben élőben nézhetjük a filmeket, de a Művész Távmozin keresztül online is lesz erre lehetőség. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek színesítik, melyeket eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal követhetünk. Bemutatkozik többek közt Mundruczó Kornél régóta várt, Evolúció című filmje, de kulturális kísérőprogramokból sem lesz hiány: szakmai beszélgetésekfórumok, zsidó városi sétákváltozatos gyerekprogramok váltják egymást a ZSIFI napjai alatt.

További infók 

November 23., kedd

Zabolátlan lovaim: Esti dal

Kollár-Klemencz László a Kistehén frontembereként a legismertebb, de más formációk mellett tagja a Budapest Bárnak is, amelynek vezetőjével, Farkas Róberttel, valamint Dargay Marcellel, a Katona József Színház állandó zeneszerzőjével híres dalokat és sanzonokat dolgoznak fel.

November 23-án a Müpában hallhatjuk a Zabolátlan lovaim produkciót, melyben főként ismert nemzetközi hírű, de új magyar fordításban előadott szerzemények szólalnak meg kamarahangszerelésben, ezen a koncerten Kerekes VicávalRazvaljajeva Anasztázia hárfajátékával és a Honvéd Férfikarral kiegészülve. Az eredetileg Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, Vlagyimir Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Paolo Conte, Marlene Dietrich által énekelt szerzemények mellé került Cseh Tamás- és Kex-dal is, valamint Kollár-Klemencz-kompozíciók, amelyek a lovastanárként is tevékenykedő énekes szuggesztív és érzelmes előadásában zabolátlan zenei világot teremtenek.

További infók 

FrenÁk Társulat: Fig_Ht

FrenÁk Társulat és az R_ Társulás különleges előadással készül november 23-án a Nemzeti Táncszínház színpadán: az új kreáció témáját a 2020-as év világot megrázó kihívása és válsága inspirálta, a fő kérdés pedig, a Társulatra jellemző módon, a kiút megtalálása egy zárt és látszólagos lehetetlen helyzetből. Egyén és külvilág feszültsége, individuális tapasztalat és társadalmi működés kapcsolatát követhetitek végig a Táncszínház egyedi adottságait kihasználva: a magasság és a színpad mélysége a végtelen tér érzetét kelti. A Fig_Ht mindannyiunk küzdelméről szól, és azokról, akiket elvesztettünk, színpadon lebegő testek látomásszerű megidézésével.

További infók 

November 24., szerda

19. Anilogue Nemzetközi Filmfesztivál

Az Anilogue idei versenyprogramjában hat egész estés animáció, emellett mintegy huszonöt animációs rövidfilm és tizenhat gyerekfilm méretteti meg magát a zsűri és a közönség előtt. Olyan alkotások szerepelnek a kínálatban, mint az Oscar-jelölt Farkasok népe / WolfWalkers című ír–angol–francia animációs játékfilm, a Josep című, Európai Filmdíjas francia–belga–spanyol animáció, az Annecyban Kristály-díjjal jutalmazott francia–dán Calamity vagy a japán anime egyik meghatározó alakja, Mamoru Hosoda meséje, a Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő című új, több mint kétórás alkotás. A rövidfilmek és gyermekanimációk mezőnyében pedig az elmúlt év díjnyertes magyar munkáival is találkozhatunk, így Darabos Éva Pá, kis panelom!, Ulrich Gábor Dűne, Lantos Júlia Incognito, Jurik Kristóf és M. Tóth Géza Kuflik, valamint Ulrich Sára Kérdezős vers című munkáival. A fesztivál hétvégi programjában pedig ismét lesz felnőtt nézőknek szóló Animált éj, és levetítik a 2020- as Anilogue zsűrijének különdíjasait.

További infók

Éjjeli színház: Éffeli Utasáz Faremerigóba – Karinthy regénye alapján

TÁP Színház és a Szatyor Bár közösen megalkotott éjjeli színházsorozata bár tematikailag szorosan kapcsolódik a kávéházi kultúrához, formailag kísérletet tesz arra, hogy szembeszálljon az aktuális trendekkel és lebontsa a színházi konvenciókat. Már maga a Szatyor Bár tere is erre a kísérletezésre hivatott, többszintes kialakítása remek lehetőséget biztosít az újszerű formáknak, így az éjjeli színház produkciói egyszerre kapcsolódnak a részvételi színház és az improvizációs színház hagyományaihoz, amelyek legfontosabb törekvése a történetmesélésen túl a szorongás feloldása, a felszabadult, ihletett játék megteremtése. Az éjfélkor kezdődő színházi produkció első alkalmával, november 24-én 0.00-tól a TÁP Színház színészei Karinthy Utazás Faremidóba című regényét mutatják be.

További infók 

Trashképzavar

trash kultúra mindennapjaink szerves részét képezi: a humor és a megbotránkoztatás eszköze, különböző formái pedig rendszeresen betörnek a közbeszédbe. De mit is jelent a trash, és milyen hatással van a globális kultúrára? November 24-én, az Aurórában beszélget majd minderről dr. Székely Levente szociológus (Budapesti Corvinus Egyetem), Katz Dávid újságíró (24.hu) és Fekete Giorgio énekes-dalszerző (Carson Coma), Rada Bálint moderálása mellett. A beszélgetés után a Who Killed Captain Alex? című ugandai akciófilmet vetítik.  

További infók 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő Kultúra

Múzeumok karácsonya 2023

A Magyar Természettudományi Múzeum, karöltve a Budapesti Történeti Múzeummal, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeummal, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeummal, a Magyar Nemzeti Múzeummal és az Országos Széchényi Könyvtárral megszervezi december 16-án a Múzeumok karácsonyát. Az intézmények különböző ünnepi hangulatú előadással és foglalkozással készülnek: megtudhatjuk például, hogyan zajlott a reformkorban az ünnep, kipróbálhatunk egy 100 éves szaloncukorpapír-rojtozót és lesz adventi barkácsműhely is kicsiknek-nagyoknak!

Télen is remek szórakozást nyújt a Budapest Bejáró

?>

Ha szeretsz sétálni és rajongsz az érdekes történetekért, a Budapest Bejáró ingyenes programját éppen neked találták ki!

Korizz és olvass az ünnepek alatt az ÉnBudapestem applikációval!

?>

Az ÉnBudapestem applikációval rengeteget spórolhatunk és a legújabb budapesti hírekről sem maradunk le.

Jobb, ha ezen a hétvégén nem tervezünk kirándulást a Pilisbe

?>

Az elmúlt napok havazása veszélyhelyzetet teremtett a Pilisi Parkerdő területein.

Neked ajánlott

A