A komáromi Csillagerőd jó egyórányi távolságra van Budapesttől, de érdemes kilátogatni és megnézni, már csak azért is, mert a nemrég felújított erődben végre megnézhetjük a Szépművészeti Múzeum évtizedek óta nem látott gipszmásolat-gyűjteményét.

A Szépművészeti Múzeum kiállításával nyílt meg a felújított komáromi Csillagerőd, ami egykor nemcsak az Osztrák–Magyar Monarchia, de Közép-Európa legnagyobb katonai komplexuma volt, akár egy 200 000 fős sereget is képes volt befogadni. Az évtizedek során volt itt laktanya és raktár, egy rövid ideig internálótábor, majd szükséglakások, és itt forgatta Szász János Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmjét, végül zöldségraktárként használták a leromlott állapotú komplexumot, amit a Liget Budapest Projekt keretében újítottak fel.

A 7000 négyzetméteres kulturális központban kapott helyet a Szépművészeti Múzeum gipszgyűjteményének csaknem 300 darabja, az antikvitástól a reneszánszig. Az itt kiállított gipsz szobormásolatok egykor főszerepet játszottak a szobrászat történetének bemutatásában. Az európai szobrászat legfontosabb emlékeiről készített gipszöntvények világszerte számos múzeum teljes értékű műtárgyai voltak a 18. századtól a 20. század elejéig. A Csillagerőd látogatói olyan, méretarányos szobormásolatok között sétálhatnak, mint a Laokoón-szoborcsoport, a milói Vénusz vagy Michelangelo több szobra. 

A komáromi Csillagerőd kiállítása lehetővé teszi a szobrászat történetének áttekintését az antikvitástól a reneszánszig, a stílusok keletkezésének és egymásutániságának bemutatását, ikonográfiai és ábrázolási típusok és sémák kialakulásának és alkalmazásának szemléltetését. Az eredetileg sokszor sötét terekben vagy nagy magasságban beépített műalkotások után készült gipszmásolatokat itt közelről és szemmagasságból lehet majd tanulmányozni. 

Címkék

Elérhetőségek

Monostori Erőd 2900 Komárom Duna part 1. Weboldal