Október 9-én és 10-én rendezik meg a Kávéházak Éjszakáját, ahol nemcsak kóstolóprogramokon, hanem felolvasóesteken, koncerteken és versszínházon is részt vehetünk. A gyerekeknek pedig sütidíszítő és táskakészítő foglalkozás is lesz.

Ha visszamehetnénk az időben, akkor biztosan eltöltenénk pár órát – vagy akár egy egész napot – valamelyik század eleji kávéházban könyvet vagy újságot olvasva, hangulatos zene kíséretében beszélgetve irodalomról, művészetekről, a minket körülvevő világról. Habár időutazásra még nem vagyunk képesek, a Kávéházak Éjszakáján valamennyire belekóstolhatunk abba a kávéházi kultúrába, amiben Karinthy, Kosztolányi, Pilinszky és József Attila is élt, és ahol olyan ikonikus szerkesztőségek működtek, mint a Nyugat vagy az Újhold.

Ha a nyugatosok világához hasonlót szeretnénk mi is megtapasztalni, akkor érdemes az irodalmi és a zenei programok közül válogatni. Sőt, lesznek olyan beszélgetések, amik egyenesen visszarepítenek a 20. század elejére, és megtudhatjuk, melyik kávéház volt Ady Endre törzshelye, hányféle ásványvizet szolgáltak fel, és egyáltalán, milyen volt akkoriban a kávéházi kultúra. Persze a kortárs irodalomról vagy az Y és a Z generáció női szerzőiről, valamint a filmes és színházi világban való szerepükről ugyanúgy lesz szó, mint a gulyáskommunizmus hétköznapjairól, míg a Budapest Jazz Clubban izgalmas improvizációs színházi esten vehetünk részt. 

Akit az irodalom és a zene helyett a specialty kávék világa érdekel, az számos vezetett kóstolón vehet részt, a Feketétől a Horizont Cafén és a Hadikon át a nor/ma grandig, ahol olyan kulisszatitkokat is megtudhatunk, hogy mitől is lesz igazán jó a kávé, és ezt hogyan ismerhetjük fel. 

A gyerekekre pedig sütidíszítés, táskafestés és rengeteg mesés, játékos foglalkozás vár október 9-én és 10-én, a Kávéházak Éjszakáján (ami valójában nemcsak éjszaka lesz, hanem egész nap tart majd). A legtöbb program ingyenes, a foglalkozások, workshopok közül sok regisztrációhoz kötött. Bővebb információt mindezzel kapcsolatban az esemény weboldalán találtok.

Címkék