A kutyás közösség ma már a városok szerves részét képezi, Budapesten is sorra nyílnak az olyan helyek és parkok, ahová magunkkal vihetjük kis kedvencünket. Az elmúlt években a kutya szerepe is változott: munkaeszközből, a házőrzőszerepből baráttá, családtaggá vált. Ahogyan szerepe, úgy az élőhelye, jogai és a vele járó felelősség is megváltozott. A fővárosban több mint félmillió kutya él családban, az október 9-én megrendezésre kerülő II. Kutyás Critical Mass szervezői az ő igényeikre szeretnék felhívni a figyelmet.

2019 után újra lesz Kutyás Critical Mass, ahol arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a városokban legyenek olyan helyek, ahol a kutyák és a gazdik közösen tölthetik az idejüket a szabadban. Az első demonstráción több mint 500 kutya vonult zavartalanul az Andrássy úton, a végén néhány gazdi még a magasba is emelte kedvencét – csakúgy, mint a biciklit. A rendezvény „Egy a falka!” jelmondata nemcsak a kutyás összefogásra utal, hanem tágabb értelemben a gazdik és a nem kutyás lakosság közelítésére, hogy a városi döntéshozók ezáltal élhető feltételeket teremtsenek mindkét félnek. 

„Hiszünk benne, hogy a városban a nem kutyásokkal is egy az érdekünk: a mindenki számára élhető, szabad és boldog élettér. Ezért reméljük, ők is csatlakoznak hozzánk, hogy támogassák törekvéseinket” – mondta Hirbek Edina, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület elnöke. 

A II. Kutyás Critical Mass október 9-én lesz, a vonulás 13 órakor indul a Szent István-bazilikától, végig az Andrássy úton egészen a Hősök teréig. Az esemény fővédnöke dr. Csányi Vilmos.

Címkék