A tavalyi karantén egyik legizgalmasabb ötvözete a színházat és a filmet ötvöző Shakespeare/37-sorozat, amihez kortárs magyar szerzők írtak Shakespeare-variációkat. A 20 perces rövidfilmek nemcsak azért izgalmasak, mert vágás nélkül, egy snittben vették fel őket, hanem mert a történeteket a kőszínház és a díszletek világából a valós térbe helyezték. Így lehet, hogy II. Richárd egy külvárosi ház udvarában eszi a rántottát, míg Hamlet a TRIP Hajó egyik bulijába kerül.

A film és a színház izgalmas elegye a Shakespeare/37 nevű Webszínház-sorozat, amiben 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, költő írt variációkat Shakespeare drámáihoz. Az iskolai kötelező olvasmányok miatt meglehet, hogy a nagy reneszánsz drámaíró műveit érettségi után nem feltétlenül vettük a kezünkbe, holott az általa megírt jellemek és a cselekedetek örök érvényűek. Ezek a 20 perces epizódok közelebb hozzák és segítenek megérteni Shakespeare műveit úgy, hogy nem egy 400 évvel korábbi, hanem a minket körülvevő világban játszódnak. Az újraírás persze nem az egész történetre, hanem annak csak egy-egy ikonikus jelenetére, sűrített cselekményére vonatkozott, de így is remekül látható, hogy a különféle helyzetekben mi minden játszódik le egy-egy karakter fejében és milyen morális kérdésekkel kell szembenéznie. 

A Magács László rendezte egysnittes filmek Shakespeare szűrőjén keresztül reflektálnak a mai társadalmi problémákra, ilyen például a Szűcs Teri írta Célkereszt, vagy amit akartok is, ahol a játék a gender körül forog, Kemény Zsófi újraértelmezésében pedig a #metoo-mozgalom is megjelenítődik. 

„Mit is jelent számunkra a Film/Színház? Használjuk a filmtechnika legmodernebb eszközeit, de az átlagosan 20 perces epizódok mindegyikét egyetlen snittben vesszük fel. Ez a technika igen ritka a filmkészítésben, hiszen – és itt jön a színház – egy filmben nem adatik meg a színészeknek, hogy egy szerepet egy ívben éljenek át. Ezekben a webepizódokban egészen intim pillanatok és képek hozzák a nézőket testközelbe a színészekkel – ezt pedig a színház nem tudja, ott már az első sorban is méterek választják el a nézőket a színpadi tértől” – meséli Magács László.

A Shakespeare/37 első évadához többek között Erdős Virág, Kemény Zsófi, Nádasdy Ádám, Totth Benedek és Tasnádi István írt variációkat. Shakespeare alakjait pedig olyan színészek jelenítik meg, mint például Bezerédi Zoltán, Borbély Alexandra, Döbrösi Laura, Cserna Antal, Hirtling István, László Zsolt, Mészáros Béla, Oroszlán Szonja vagy Rába Roland. Októberben érkezik a sorozat 2. évada, de addig is egy bérlettel végignézhetitek a teljes első évadot a Webszínház oldalán.

Címkék