Bő fél éven belül az ötödik online tartalomszolgáltatását indítja el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK). Ezúttal több mint 2600 digitalizált hangfelvétel válik elérhetővé a nagyközönség és a kutatók számára a Hangtár nevű digitális adatbázisban. A régi gramofonlemezek előadói között ott találjuk Blaha Lujzát is.

A magyar kultúra napján, vagyis január 22-én startolt az oldal, a több mint 150 órányi archív hanganyagot tartalmazó Hangtár. A könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtár gramofonlemez-gyűjteményének anyagából válogattak, és a válogatás folyamatosan bővül. A böngészni vágyók tíz kategória közül válogathatnak, a tájékozódást pedig gazdag tárgyszókészlet, részletes bibliográfiai adatok és jó minőségben digitalizált címkefotók segítik. A fókuszban a zenei műfajok állnak, de prózai hangdokumentumok is helyet kaptak a válogatásban. A könyvtár gyűjteményében az 1904 és 1962 közötti időszakban megjelent, hazai gyártású lemezek találhatók – bár vannak köztük külföldön kiadottak is (ezeket 1902 és az 1950-es évek vége között rögzítették).

A most indult honlapon többségében 1926 utáni, már mikrofonnal készült és emiatt jobb minőségű felvételeket hallgathatunk meg, de a korai, akusztikus hangrögzítési eljárással rögzítettek is képviseltetik magukat. A legkorábbi felvételen a legendás Blaha Lujza hallható – ez 1902-ben készült, Budapesten. A gramofon egyébként a 19. század végén jelent meg, széles körben pedig a két világháború között terjedt el, és alapvetően változtatta meg a zenehallgatási szokásokat, a közízlést, és jelentős hatással volt a társas életre is.

Címkék

Elérhetőségek

Hangtár Weboldal