A Budavári Palotanegyed felújítása során a déli nagy rondella környezetében számos értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek, melyek közül a legérdekesebb egy nőstény oroszlánt mintázó szobor, amely egykor Sissi pihenőházát díszítette.

A Budavári Palota régóta esedékes rekonstrukciós munkáinak előkészítése az érintett területek állapotfelmérésével és átfogó régészeti kutatásával kezdődött meg, aminek során számos érdekes történelmi emlék bukkant elő a föld alól. A régészek megtalálták azt a nőstény oroszlánt mintázó domborművet is, mely az úgynevezett magyar ház homlokzatát díszítette. A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a II. világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza.

Az oroszlánt ábrázoló domborművön kívül a szakemberek római kori érmére, I. Ferdinánd király uralkodása idején vert ezüst dénárra, tömör vasból készült ágyúgolyókra, csiszolt kővel díszített 17. századi gyűrűre, a 19. század végén népszerű játékzsetonok angyalt ábrázoló darabjára és egy 1918-as, Kassán készült vasúti plombára is leltek.
 
A mostani várfal-rekonstrukciós munkálatokon felül a következő években folyamatosan lesznek feltárások, melyeknek köszönhetően rengeteg új adattal gazdagodhat a budai Vár, és számos, az elmúlt évszázadokból fennmaradt történelmi leletre is számítanak a szakemberek. 

Címkék