kultúra

szerkesztés

Az újrakezdés a 13. Budapesti Építészeti Filmnapok hívószava

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2021. 01. 21. 14:15

A tavaly március eleji érzelmeket körüljáró filmnapokon még nem sejtettük, hogy az utána következő hónapjainkban viszonylag sok szerep jut majd az érzelmek hullámvasútjának, ahogy azt sem, hogy ezután a bezártság, illetve az online térben megélt szociális élet és kulturális események hada vár ránk. A pandémia számos olyan jelenségre hívta fel a figyelmet, amivel a fesztivál rendszeresen foglalkozik, így idén sem kérdés, hogy a Kortárs Építészeti Központ idén is megtartja a rendezvényt, noha a szabályozásoknak megfelelően, idén minden film kizárólag online, a Távmozi felületén lesz megtekinthető március 4-13. között.

Az elmúlt egy évet nézve nem is lehetne aktuálisabb a fesztivál idei hívószava, a Reconnect: újrakezdés és újrakapcsolódás egyén és közösség, épített környezet és természet között, amire nemcsak díjazott, hanem újonnan bemutatott filmekkel is reflektál a program. 

Az urbanizáció, a munkanélküliség, a kilakoltatások és a természetes élőhelyek pusztítása az elmúlt években egyre fontosabb témákká váltak, a járványhelyzet nemcsak érzékenyebbé tett minket ezek befogadására, de sokan testközelből tapasztalták meg a munkanélküliséget is. A turizmusfüggő városoknak komoly gazdasági kihívásokkal kell megküzdeniük, miközben a szegényebb és a gazdagabb városrészek közötti különbségek szemmel láthatóan felerősödtek, egyre jobban elszigetelve egymástól a különböző társadalmi rétegeket. 

Persze a lezárások sok pozitív fordulatot is hoztak, előtérbe kerültek a közösségek, a zöldtechnológiák, és felértékelődtek a városi zöldterületek – a Filmnapokon számos olyan filmet láthat majd a nagyközönség, melyek a jó példákkal foglalkoznak majd. 

Az elmúlt évek fesztiváljain mindig pontos képet kaptunk az építészet és a város átalakulásának legfontosabb problémáiról és lehetőségeiről, amik napokkal a filmek után is beszélgetések alapját képezték. Noha a részletes programra és a filmcímekre még egy picit várnunk kell, a március 4. és 13. közötti dátumot érdemes már most bevésni a naptárunkba! 

Hasonló tartalmak

Admin mode