Egyre gyarapodik a tudatos vásárlók köre, akiknek nem mindegy, hogy ami az asztalra kerül, megbízható forrásból származik-e. Szerencsére a boltnyitások is lekövetik ezeket az igényeket, nemrég a Neked Terem webshop egyszerűsítette le vásárlóinak életét azzal, hogy fizikai üzletet nyitott.

A járvány idején nehézkes felkutatni a megbízható termékek lelőhelyeit, és sokáig álldogálni sem javallott az áruházakban a címkén feltüntetett hozzávalókat böngészve. Egyszerűbb a tájékozódást online intézni, a képernyő és a négy fal biztonságában, ezért is készítettünk nemrég válogatást az online termelői webáruházakról.

Ezek egyik úttörője volt a 2012-ben alapított Neked Terem házhozszállítós rendszer, mely a magyar gazdákat és a kistermelői árut kereső vásárlókat köti össze. Alapját a hétről hétre szállított, szezonális, a földből épp kihúzott zöldséget vagy a fáról leszedett gyümölcsöt rejtő dobozok jelentették kezdetben, nem mindenkinek van ugyanis a közelében piac vagy kiskertet művelő nagyszülő, ismerős. A Neked Terem webshopjában a dobozok mellett már húsok, tejtermékek, feldolgozott élelmiszerek széles skálájából válogathatunk külön-külön is. Hetente többször szállítanak, immár az egész országra kiterjedően.

Molnár Eszter ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a pandémia kezdetekor nagyot nőtt az amúgy is folyamatosan gyarapodó vásárlóközösség mérete, emiatt is költözött el nyáron a Neked Terem raktára és irodája Óbudára, a Margit Kórház és az Óbudai Egyetem épületeinek szomszédságába, a Bécsi útra, egy jóval nagyobb helyiségbe. Mivel a vásárlók jó ideje kérdezgették Eszteréktől, lesz-e végre fizikai bolt is, kialakítottak egy üzletet is a csarnok egyik sarkában.

A bolt egy pluszlehetőség a csomagok átvételére (nemcsak házhoz szállítanak, hanem egyes csomagpontokon is át lehet venni a rendelt árut), illetve a portékák személyes megtekintésére. A kínálat nincs teljes átfedésben a webshopéval, értelemszerűen egy szűkebb szortiment, de tartós élelmiszerek, füstölt áru, sajtok, lekvárok, szörpök, müzlik, borok elérhetőek, ahogy zöldségek, gyümölcsök is, és egy csomagolásmentes részt is kialakítottak a hüvelyeseknek, magvaknak.

Megtalálhatóak itt az olyan népszerű magyar gazdák termékei, mint a Szorgos Gazda zöldségkészítményei, a Venyige Tanya szörpjei, lekvárjai, Beh Mariann teái, a Míves Manufaktúra tojásmentes tésztái, a Pásztói Malom biolisztjei, a Heppenheimer család tanyasi tojásai, a Ghaurved mustárok – több olyan portéka, ami csak kevés helyen kapható Budapesten, vagy talán sehol sem.

A járványveszély elmúltával a bolt teraszán jó időben majd kávézgatni, közösségi életet élni is lehet (kávét elvitelre most is lehet kapni), és Eszterék termelői vásárokat is szeretnének tartani, ha a helyzet már engedi.  

Címkék