Annyira megörültünk 2021 eljövetelének, szinte észre sem vettük, hogy máris eltelt belőle két hét. Sok minden persze nem változott, ami abban a tekintetben mindenképpen jó hír, hogy továbbra is tudunk válogatni nektek színházi és zenei közvetítések, kiállítások vagy éppen workshopok közül is. Így tettünk most is, odalent találjátok az e heti termést!

Január 14., csütörtök

Kisterem őszi, nagyszabású projektje után most egy intimebb csoportos kiállítást hozott létre a galéria művészeinek vázlataiból, melyek a műhelymunkába engednek betekintést. A galéria tereiben egyszerre 3 fő tartózkodhat, maszk viselése kötelező.

További infók

Január 14-én a Budapesti Távmoziban Alejandro Landes harmadik nagyjátékfilmje, a kolumbiai polgárháború borzalmait a kamaszok szemszögéből megidéző Monos kerül műsorra, 22 órától.

Az üdítő kameókat, a parádés operatőri munkát (Jasper Wolf), valamint az Oscar-jelölt zeneszerző, Mica Levi experimentális kompozícióit Landesnak sikerült úgy összegyúrnia, hogy ezzel a háborús film műfaji kereteit írta át. A Monos a Sundance Filmfesztiválon robbant be a zsűri különdíjával, majd sorban nyert azokon a fesztiválokon, ahol csak indították (Kolozsvár, Odessa, Cartagena, Newport, Montclair). 

További infók

Január 15., péntek

Carson Coma tavaly megjelent második lemeze, a Lesz, ami lesz az egyik legjobb hazai album volt 2020-ban, ami megérdemel egy második online bemutatót is a tavaly tavaszi első alkalom után. Ezúttal a Pinewood Studióból streamelik majd a koncertet, közben pedig érdemes lesz kommentelni is, hiszen a srácok interaktív bulit ígérnek.

További infók 

Fekete Ádám az írás folyamatába enged betekintést a Levél Anyámhoz című darabjában, az önmagát szöktető és önmagát kigáncsoló gondolat vesszőfutásába. Az előadást az e-Néző sorozat részeként a Trafó Facebook-oldalán láthatjátok.

„Egész életünk mintha egy anyánkhoz írott levél volna. Van, aki dicsőséges kudarcot vall, más csúfosan diadalmaskodik. Így készülünk, készülődünk, megtorpanunk és túlrohanunk, félbemaradunk, évtizedekre akár, más levelekbe gabalyodunk, olyan levelekbe, amiket más leveleknek gondolunk, holott valójában egyáltalán nem más levelek. Át- meg áttördeljük magunkat, lelkendezve korrigáljuk. Szépen megkerüljük, amit megcéloztunk.” 

További infók

Január 15-én 19.30-tól az eSzínház streameli felvételről a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjét, melyben a 20. századi angol és orosz zeneirodalom egy-egy kulcsfigurája, a hazájuk népzenéjéből szívesen merítő Vaughan Williams és Stravinsky, köztük pedig korunk egyik legizgalmasabb polihisztora, a zeneszerző-karmester-előadó Jörg Widmann kapja a főszerepet. Szólistaként a Widmann-versenymű ősbemutatójának hegedűse, Christian Tetzlaff lép színpadra, akinek szenvedélyes és fékezhetetlenül virtuóz előadása iránymutató a Bachtrack kritikusa szerint. Az est karmestere a Colin Davisnél és Simon Rattle-nél tanult Robin Ticciati.

További infók 

Galgamácsa nevéről sokaknak csak a viselet vagy a gyermeklakodalmas jut eszébe, pedig e hagyományőrző falu prózafolklórja is rendkívül érdekes, és sokáig gyűjthető volt. Villányi Péter hosszú évek kitartó munkájával Galgamácsát a Kárpát-medence egyik legjobban dokumentált településévé tette. Több ezer szövegből álló gyűjteménye szinte páratlan, ebből válogatott Mácsai huncutságok című kötetében.

Hogyan építette föl ezt a sokéves kutatást? Milyen szempontok vezették? Hol a szubjektív és az objektív tényezők szerepe egy kutatói életműben? Mitől függ, melyik faluban milyen műfajt lehetett inkább gyűjteni? Hogyan és mennyire lehet közel kerülni a mesemondókhoz? Január 15-én 17.30-tól a Hagyományok Háza online előadásán Villányi Péter ezekre a kérdésekre segít megtalálni a választ.

További infók 

Skurc Group című új kiállításának címéül – Töredékek – szolgáló szó egy véletlen elírás által többletjelentésre tett szert, így formailag hasonlóvá vált tartalmához.
 
„A szétesés a fragmentáció és feloldódás folyamatának mytopoetikus megjelenése, amely megújuláshoz vezethet. A halál családjába tartozó szétesés felszólítja a termékenységet és a feltámadást, felszabadítva a libidót a védekező struktúrák lebontásával, amíg csak a személyiség csontjai maradnak, amelyekre új test jön létre. Ennek a folyamatnak a varázsát a finomság és a stabilitás feláldozása képezi. A megbomlás túlélése az áldozat és a teremtés, a szenvedés és az átalakulás közötti intimitást indítja el.” (Mircea Eliade: A samanizmus, 1964)
 
A csoport tagjai a töredékesség értelmezéséhez különböző motivációval jutnak el, mégis azonos formanyelvvel. A töredékesség lehet egy alapvető értelmetlenség vagy az értelmezés eszköze. A kiállítás február 5-ig látogatható a MAMŰ Galériában.

További infók 

Január 16., szombat

A TRIP Hajó január 16-án 19 órától a Kéknyúl koncertjét közvetíti. A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező tánczenét játszó zenekar egyedülálló színfoltja a hazai klub- és fesztiválkörforgásnak. A csapat hangzását Premecz Mátyás zenekarvezető-billentyűs – védjegyének számító – Hammond orgonája és Andrew Hefler szenvedélyes, karakteres, óceántúli éneke határozza meg, melyet kiegészít a hat másik, egyenrangú muzsikus által szőtt izgalmas zeneszövet telivér fúvósszólamokkal, vagány gitárokkal, sok vokállal.

További infók

Január 16-án Shakespeare egyik leghíresebb műve, a Hamlet 2019-es felvételének közvetítésével kezdődik a VígSTREAMház 2021-es sorozata. A drámát Forgách András fordításában láthatjuk, a dramaturgia fókuszában a fiatal generáció útkeresése áll. Hamlet nem találja a helyét, kérdések, kételyek kínozzák. Kutatni kezd. Hamlet, Horatio, Laertes, Rosencrantz, Guildenstern és Fortinbras. Egy generáció. Fiatalok. Külföldi egyetemen tanulnak, egyszerre lépnek ki az életbe, azonban más-más sors jut nekik. De nemcsak a saját, hanem apáik sorsát is cipelniük kell. Ki hova, merre jut az úton? Erre a kérdésre is keresi a választ az előadás.

Eszenyi Enikő rendezésének főbb szerepeiben ifj. Vidnyánszky Attila, Hegedűs D. Géza, Börcsök Enikő és Fesztbaum Béla, Orosz Ákos és Hajduk Károly látható.

További infók 

Január 16-án és 17-én újra All You Can Workshopon készíthetjük el a kedvenc Anna Amélie táskánkat, de a workshopot akár ajándékba is adhatjuk. A szombati és vasárnapi workshopon már a legújabb, Marlene táska is választható lesz. 

További infók 

Szombaton és vasárnap újévi piacot rendeznek a Vegan Gardenben, ahol nemcsak vegán élelmiszereket, de dizájntermékeket, kozmetikumokat, régiségeket és meglepetéseket is találhatunk majd, mindkét napon 11 és 18 óra között.

További infók 

Január 17., vasárnap

RisoPlant első újévi workshopján a riso nyomtatás alapjaival ismerkedhetnek meg a résztvevők, Nosek Mimma segítségével. A workshopon mindenki szabadon dolgozhat a saját elképzelésein, ehhez a helyszínen valamennyi eszközt és alapanyagot biztosítanak, végül pedig a kész alkotások 25 példányban vihetők majd haza.

További infók 

Modern Art Orchestra egyedülálló koncerttel és négy sztárszólistával tiszteleg a húsz éve elhunyt Joe Henderson szaxofonoslegenda előtt. A BMC-ből közvetített koncert az amerikai tenorszaxofonos és zeneszerző nagyzenekari hangszereléseire összpontosít. Az előadás repertoárjának túlnyomó része Henderson Big Band című lemezéről származik.

A MAO nagyzenekari felállását Bob Mintzer, Tony Lakatos, Rick Margitza és Bolla Gábor egészítik ki, ezúttal egészen rendhagyó módon. A pandémia korlátokat állított fel az utazás tekintetében, a zene szeretete viszont nem ismer határokat. A világhírű vendégszólisták kifejezetten az előadáshoz készített hang- és videófelvételeit a Modern Art Orchestra élő big band muzsikájába integrálva hallhatja a közönség.

További infók

Nyúl Péterrel mindig történik valami. Mágnesként vonzza a bajt, a galibát. A nagy sikerű Boribon és Annipanni alkotói ezúttal Beatrix Potter bájos állatmeséiből készítettek előadást az óvodás és kisiskolás közönségnek. Meg a szüleiknek. És minden gyereknek, aki nem akar még felnőni, no meg minden felnőttnek, aki nem felejtette el, milyen volt gyereknek lenni. A Nyúl péter című bábelőadást január 17-én 10.30-tól közvetíti a Budapest Bábszínház. 

További infók 

Január 18., hétfő

Most vagy soha beszélgetéssorozat 2020–2021-es évadában Feldmár András beszélget aktuális vendégével a Zoomon keresztül. Január 18-i partnere Mester Dóra Djamila lesz, a beszélgetés címe: Vágy/szeretet – High voltage.

További infók

Január 18-án Kocsis Viki jóga- és meditációoktató tart online jógaórát 19.15-től, amelyhez regisztrációt követően kapják meg a linket a résztvevők. A gyakorlás a Iyengar jóga, a nyugati tudomány, valamint a meditáció ötvözésén alapul, az órán tapasztalati szinttől függetlenül bárki részt vehet.

További infók 

Január 19., kedd

Az Orfeo Zenekar 30 éves jubileumi koncertjét január 19-én 19.30-tól közvetítik a Zeneakadémiáról. A jubileumot eredetileg a Purcell Kórussal együtt ünnepelték volna, de a járványhelyzet miatt műsorváltoztatásra volt szükség. A zenekart így még inkább előtérbe helyező műsoron ezúttal olyan Haydn- és Mozart-művek hangzanak el, amelyekben az Orfeo mind önálló együttesként, mind pedig kedvelt szólistái partnereként kiemelkedő szerephez jut.

További infók 

Szintén január 19-én, 22 órától lesz látható a Távmoziban a Manifesztum című film – egy múzeumi videóinstalláció 12 felvételéből állította össze a rendező, Julian Rosefeldt. A film a futurista, dadaista, szuprematista mozgalmak, a Dogma, valamint egyéb művészeti csoportok manifesztumait tolmácsolja Cate Blanchett rendkívüli alakításában. A színésznő 12 különböző személyiséggé változik a kollázsként szerkesztett alkotásban: tanítónő, családanya, hajléktalan férfi, gyári munkás, televíziós hírolvasó – minden egyes szerepében váratlan és meghökkentő kontextusban ad új és drámai értelmet a jól ismert, híres szövegeknek.

További infók 

Január 20., szerda

Olivier Latry korunk egyik leghíresebb és legsikeresebb orgonistája, a párizsi Conservatoire tanára, jeles hangszerjátékos, elismert rögtönző és sikeres zeneszerző. Előadóművészi tevékenységét sokoldalúság jellemzi: műsorán tartja a barokk és a romantikus repertoárt, de azzal is figyelmet keltett, hogy hanglemezfelvételt készített Olivier Messiaen összes orgonaművéből. A nagy 20. századi mester zenéjén kívül is érdeklődéssel fordul a kortárs alkotók művei felé. Templomi szolgálata (a tragikus tűzesetben súlyosan megsérült párizsi Notre-Dame orgonistája) és pedagógusi munkája mellett kiterjedt koncertező tevékenységet folytat: öt világrész több mint negyven országában lépett fel.

Most visszatér a Müpa színpadára, hogy különleges műsort adjon a magyar közönségnek. A koncertet január 20-án élőben közvetítik, 19.30-as kezdettel.

További infók 

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint számára akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legújabb, Shapeshifter, azaz Alakváltó című lemezüket kvartettben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó felállás. Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. A néző a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja – ezúttal a Budapest Jazz Club közvetítésén keresztül, január 20-án 20 órától.

További infók 

Címkék