gasztró

szerkesztés

Küldetéstudat és csapatszellem a vendéglátás speciális kis szegletén

Szerzők

  • Kovács Angelika

2021. 01. 13. 10:19

Egy olyan városban, mint Budapest, ahol lépten-nyomon bárokba és kocsmákba botlunk, valami valóban különleges koncepcióval kell előrukkolnunk, ha egy sikeres italozót szeretnénk életre hívni. A Piqniq Budapest „Tanulj, fejlődj – Nagykép a gasztronómiáról”–kampánya „Különböző fokon” témájának keretén belül két különleges gasztroszereplő mesél filozófiájáról és arról, hogy mi kell a világszínvonalú italokhoz a prémiumalapanyagokon túl.

Boutiq’Bar

Mi kell ahhoz, hogy egy koktélozó felkerülhessen a világ 50 legjobb bárjának listájára? Nagy Zoli és párja, Kocsis Lilla Angliából hazatérve úgy döntöttek, hogy a saját tapasztalataikra építkezve, komoly működési elveket szem előtt tartva egy olyan bárt nyitnak, ami a kifogásolhatatlan minőségéről híres, és ahol nem csak a vendégek érzik jól magukat. A Boutiq’Bar prémiumitalokat kínál, a célja pedig az, hogy az emberek az italok élvezeti értékéért térjenek be hozzájuk, ne pusztán az ivás okán. Egy igazi ínyenckoktélbár, ahol az örökzöld klasszikusok mellett mindig találunk valami egészen meglepő nedűkombinációt is. A bár esszenciájának fontos alkotóeleme a csapat, edukációjukra különösen nagy energiát fordítanak.

„Egy báros produktuma nem a koktél, az csupán egy eszköz a kiteljesedéséhez. A termék valójában az élmény, ami az italozással jár. Nálunk alapvetően nem a tudás a legfontosabb szempont, mikor keressük az új kollégát. Minket jobban érdekel, hogy ki vagy, milyen a személyiséged, mennyire vagy alázatos, mennyire vagy terhelhető, hogyan reagálsz különböző helyzetekben” – meséli Zoli.

Fotó: Horpáczi Dávid, Piqniq Budapest

Fotó: Horpáczi Dávid, Piqniq Budapest

Egy bár lelkét a csapat adja, nagyon fontos, hogy a kínálat mellett a kiszolgálás is tükrözze a minőséget, teszi hozzá a bár megálmodója. A bartenderség gyakorlatias szakma, a szükséges tudást csak hosszú évek alatt lehet megszerezni, kitartó munkával. A bár életében fontos szerepet játszik az új generáció kitanítása, ezért egy gyakornoki pozíciót vezettek be. A Boutiq’Bar-hoz jelentkezőket az első egy évben inasként képzik, ennek során kiderül, mennyire rátermettek és eltökéltek. Aki elég kitartó és eltökélt, annak a Boutiq’Bar garantálja, hogy világszínvonalú bartendert farag belőle, ami a későbbiekben arra is biztosíték, hogy a világ bármely pontján nyitott karokkal várják. Bednarik Nikoletta is inasként kezdett, és most ő vezeti a bárt.
Zoli egyébként nemcsak szakmai szempontból motiválja folyamatos fejlődésre a Boutiq’Bar csapatát, de lehetőséget biztosít továbbképzésre a kommunikáció és az önismeret terén is, külsős szakemberek – pszichológus, mediátor, coach stb. – bevonásával. A Covid a bár elé is jelentős akadályokat gördített, de közös összefogással mindenkit megtartottak, és ezt a csendesebb időszakot is az önképzésre fordítják.

„Mi mindenkit arra biztatunk, hogy bármilyen random témájú online kurzuson vegyenek részt, hogy megtanulják másképp is használni az agyukat. Koktélkészítésnél kell, hogy alternatívan gondolkozz, merj kereteket áthágni, új dolgokat bevállalni” – teszi hozzá Zoli.

Fotó: Horpáczi Dávid, Piqniq Budapest

A merész lépések jegyében Zoli és Molnár Balázs nyáron megnyitották a Boutiq’ kísérletező testvérét, a Pink Pony Clubot, ahol egyszerűbb kialakításban, a saját tradícióiktól is elszakadva láttak munkához. Míg a Boutiq’Barban nagyjából háromszáz tétel áll a bartenderek rendelkezésére, a Pink Ponyban Balázsék egy kis hűtővel, pár itallal és friss, szezonális alapanyagokkal dolgoznak.

Ugyan koktélozásra még egy darabig helyben nincs lehetőség, a Boutiq'Barban elindították a koktélok dobozos kiszállítását, és helyi felvételének lehetőségét. A koktélok elkészítéséhez útmutató videó áll a rendelkezésünkre, aki pedig még biztosabbra akar menni, a Raise your spirit néven futó, előre bekevert alapanyagokra is lecsaphat. Nézzetek szét honlapjukon az izgalamas coctailboxok között, és legyetek szemfülesek, mert februárra egy szupertitkos projekttel készülnek!

Mad Scientist

Szilágyi Tamás, Závodszky Gergő és Tarján Csaba 2015-ben kezdtek el sörfőzéssel foglalkozni. A hobbiból hamar hivatás lett, a kézműves sörök forradalma során pedig fontos és szerethető szereplőkké váltak.

„Nem mint egy gazdasági vállalkozás vágtunk a sörfőzésbe, inkább önmegvalósítás, kiteljesedés céljából. Minket nem annyira érdekel a pénz, ami azzal az előnnyel jár, hogy a döntések meghozásában sem játszik elsődleges szerepet. Így aztán inkább arra koncentrálunk, hogy minél jobbak lehessünk abban, amit csinálunk. Élvezzük az utazást, soha nem volt még annyira intenzív évünk, mint az idei. Könnyű lenne a negatívumokra gondolni, de mi inkább a pozitívumokra fókuszálunk: most például Dániában - az egyik legizalmasabb söröspiacon Európában - választottak minket az év külföldi sörfőzdéjének - meséli Tamás.

Fotó: Horpáczi Dávid, Piqniq Budapest

Fotó: Horpáczi Dávid, Piqniq Budapest

Tamás elmesélte, hogy tapasztalatai szerint a vírushelyzetben az tudott versenyben maradni, aki valami értékeset tesz le az asztalra, és akinek egy biztos vendégköre van. A Mad Scientistnél nem volt szükség nagy hátraarcra, inkább csak bizonyos folyamatok újratevezésére, mert kezdetektől fogva különlegességek alkotására koncentráltak. Nem sok sört szeretnének olcsón eladni, hanem kiváló termékeket egy szűkebb vendégkörnek. Ez a hozzáállás, úgy tűnik, működőképes, sorra kapják a meghívásokat a meghatározó külföldi fesztiválokra, és jelen vannak a legfontosabb sörös bárokban az egész kontinensen.

A jó sörök készítéséhez elengedhetetlen a profi csapat. A Mad Scientistnél nagyon figyelnek arra, hogy minden új kolléga passzoljon a cég szellemiségéhez. A hozzájuk jelentkezőkben az elhivatottságot keresik, és egyfajta pozitív attitűdöt.

„Egy új csapattag kiválasztásánál nekünk a hozzáállása a legfontosabb – a megbízhatósága és a teljesítménye lényegesebb, mint a tehetsége vagy az aktuális skillsetje. Higgadt, jó kedélyű csapat a miénk, ahol menő keményen dolgozni” – fűzi hozzá Tamás.

Fotó: Horpáczi Dávid, Piqniq Budapest

Fotó: Horpáczi Dávid, Piqniq Budapest

Tamásék új helyüket, a Madhouse-t ősszel nyitották, azért, hogy – ha csak néhány hétre is – lehessen lelkesedni valami újdonságért a fővárosban ezekben a hetekben is. A második lezárást követően az étterem egyből átállt kiszállításra, töretlen lelkesedésükkel pedig nemcsak saját álmukat igyekeznek életben tartani, de bíznak benne, hogy egy kicsit talán másokat is tudnak inspirálni.

„Belekönnyezek, ha belegondolok, hogy mennyit dolgoztunk idén, a csapat nagy részének ugyanis nemcsak a hétköznapjai, de a hétvégéi is erről szólnak. A kemény munka és az elkötelezettség szerencsére szinte mindig segít minket az előremenetelben. Mi eldöntöttük a járvány elején, hogy egy olyan történetet szeretnénk írni, amire később büszkék lehetünk, ezért senkit nem bocsájtunk el gazdasági indokkal. Én abban hiszek, hogy ha van egy célod, bármeddig lehet küzdeni, csak a lelkierőd szab határokat” – meséli Tamás.

A cikk a Piqniq Budapest és a Mastercard kampányával együttműködésben készült. A kampányról és a többi résztvevőről itt tudhattok meg többet.

Hasonló tartalmak

Admin mode