A Kerékpárosklub adatai szerint az egész tavalyi évet nézve 15%-kal többen pattantak bringára, mint az azt megelőző évben, a legnagyobb ugrást pedig meglepő módon a decemberi hónap produkálta, amikor 61%-kal többen kerékpároztak, mint egy évvel korábban.

Az, hogy a megnövekedett kerékpáros-forgalmat a koronavírusnak köszönhetjük-e, vagy sem, majd később derül ki, de ez végeredményben mindegy is, a lényeg az egyre több kerékpáros. A bringázás egyfelől mozgás, másfelől (ha inkább ezt választja a városlakó az autó helyett, akkor) a levegő is tisztábbá válik. Bármit hoz is a jövő járványszempontból, aki idén bringára pattant, reméljük, a jövőben is úgy marad. 

A Kerékpárosklub megvizsgálta a BKK öt kerékpárszámlálóját, és a nyilvánosan elérhető adatok azt mutatták, hogy a tavalyi évben 15%-kal nagyobb volt a bringásforgalom, mint 2019-ben. 2020-ban összesen 2 771 710 kerékpározót számoltak össze a különböző útvonalakon, ilyen magas adatot pedig még soha nem mértek előtte. Az aszfaltba telepített érzékelők még télen is több kerékpározót mértek, sőt akkor ugrott meg igazán a számuk: a 2019. decemberi forgalmat már 2020 decembere közepén elérték a budapestiek, így arányaiban az év utolsó hónapjában nőtt meg a leginkább a kerékpáros-forgalom.  

A legnépszerűbb útvonal a budai rakparti bicikliút volt, itt 2020-ban 1 milliónál is többen kerékpároztak. A legnagyobb növekedést a Csepelre vezető Weiss Manfréd út kerékpárútja produkálta. Beszédes adat még az is, hogy tavaly annak ellenére nőtt jelentős mértékben a kerékpározók száma, hogy 2020-at az otthoni munkavégzés, az oktatási intézmények és a vendéglátóhelyek bezárása jellemezte. Úgyhogy már csak ezért is kiemelkedő az eredmény. Csak így tovább, bringás Budapest!

Címkék