Sokat jársz fesztiválra, és a koncertek mellett azt is nézed, hogy lehetne jobb a színpadkép? Mindig van egy extra ötleted, miként lehetne feldobni a programokat? Sokat álmodoztál róla, hogy saját fesztivált kéne szervezni? Most itt a lehetőség! A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány fesztiválinnovációs ötletversenyt hirdetett, és arra buzdítja az egyetemistákat, hogy szálljanak be a hazai fesztiválok forradalmasításába!

 „Magyarország kétségkívül a régió fesztiválnagyhatalma” – mondta el Lobenwein Norbert,  a VOLT, a Balaton Sound, a Nagyon Balaton, a B my Lake és a Strand Fesztiválok szervezője, a Sziget Szervezőiroda társtulajdonosa a CheckINN feszt ötletversenyének sajtótájékoztatóján.

 „Magyarország kétségkívül a régió fesztiválnagyhatalma” – mondta el Lobenwein Norbert,  a VOLT, a Balaton Sound, a Nagyon Balaton, a B my Lake és a Strand Fesztiválok szervezője, a Sziget Szervezőiroda társtulajdonosa a CheckINN feszt ötletversenyének sajtótájékoztatóján.

Itthon egymást érik a jobbnál jobb fesztiválok, azonban ahhoz, hogy megőrizzük régiós vezető pozíciónkat, mindig szükség van új ötletekre, friss látásmódra és jövőbe mutató fejlesztésekre – vallja Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kuratóriumi elnöke. Ráadásul a turisztikai piac állandóan változó igényei hazánkban is újszerű megoldások bevezetésére sarkallnak, amiben fontos szerepet játszik a fiatalok innovatív gondolkodásmódja. Az ötletversenyre a felsőoktatásban részt vevő hallgatók pályázatait várják, akik egyben a szakmai utánpótlást képviselik, így a verseny remek beugró lehet annak, aki a fesztiváliparban képzeli el a jövőjét.  

A verseny két fordulóból áll, három kategóriában lehet nevezni, a hallgatóknak pedig 3 fős csapatokban van lehetőségük a fesztiválinnovációs ötletüket benyújtani. Az első körben egy maximum 3 perc hosszúságú „elevator pitch” videóval lehet jelentkezni, a csapat és az ötlet rövid bemutatásával, amely alapján eldől, hogy az ötlet érdemes-e további kidolgozásra és továbbjut-e a második fordulóba. A következő körben a továbbjutóknak egy komolyabb anyaggal kell készülniük, a fesztivál pontos leírását, illetve részletesen kidolgozott üzleti tervet kell benyújtani. A második forduló minden egyes pályamunkáját a CheckINN által felkért mentor bírálja el.

A verseny nyertes csapatai kategóriánként hárommillió forint díjazásban részesülnek, és ha lehetőség van rá, illetve sikerül szponzorokat találni, akkor a CheckINN szervezői és a verseny mentorai segíteni fogják az ötlet megvalósítását.  

A pályázók három kategóriában nyújthatnak be pályamunkát:

1. kategória: Téli Balaton
 
A Balaton a belföldi turizmus legnépszerűbb desztinációja, és a nyári hónapokban számos kulturális eseményt, fesztivált és programot találunk a tó körül. Egész más a helyzet azonban akkor, amikor elindul az iskola és hidegebbre fordul az idő. Pedig a Balaton ilyenkor is gyönyörű, és bár a tó környékén található vállalkozások egy része csak a nyári időszakra szakosodott, sokan várják azt, hogy tavasszal, ősszel és télen is legyen miért felkeresni a Balatont egy hosszú hétvégére vagy éppen egy esemény apropóján. A CheckINN Kft. a Nagyon Balaton szervezőivel közösen olyan ötleteket vár a nyári szezonon túli időszakra, amelyek a regionális adottságokra épülnek és figyelembe veszik a környék adta lehetőségeket (szállás, közlekedés). A megvalósítás formájára vonatkozóan nem kívánnak megkötést tenni: lehet szó gasztronómiai, kulturális-zenei eseményről, melyek mérete, tömeget vonzó hatása is többféle lehet. Az ötlet kidolgozásában a balatoni eseményeket szervező szakemberek segítségére is lehet számítani, a megvalósításban pedig a Nagyon Balaton vállalhat szerepet, amennyiben a projekthez csatlakozik szponzor.  

2. kategória: Gondold újra!

Ebben a kategóriában már létező, működőképes és „bejáratott” fesztiválok kapcsán várnak fejlesztési javaslatokat a CheckINN feszt szervezői. Például lehet ötletelni side event létrehozásában, vagy a turisztikai vonatkozású programkínálat bővítésének irányába is el lehet menni.

3. kategória: Helyi értékeket felvonultató, kisebb tematikus fesztivál
 
Ebben a kategóriában a helyi kulturális, illetve gasztronómiai értékeket felvonultató, kis költségvetésű, kis méretű tematikus fesztiválokra várnak ötletjavaslatokat turisztikai szempontból árnyékos területeken.    

A pályamunkákat a hazai fesztiválszervezésben jártas szakemberek fogják elbírálni, és mentorként segítik majd a csapatokat. A Magyar Turisztikai Szövetség Oszkó-Jakab Natáliát, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatóját, Valde Orsolyát, a Paloznaki Jazzpiknik alapítóját, Lobenwein Norbertet, a VOLT, a Balaton Sound, a Nagyon Balaton, a B my Lake és a Strand Fesztiválok szervezőjét, a Sziget Szervezőiroda társtulajdonosát és Muraközy Pétert, Veszprémi Utcazene Fesztivál, Európa Kulturális Fővárosa 2023 fő szervezőjét kérték fel a projektben részt vevő mentoroknak. 

A CheckINN fesztivál innovációs ötletverseny pályázati kiírását, és a versennyel kapcsolatos részletes infókat ezen a linken találjátok.

Címkék