Gyakran mondjuk, hogy Budapest utcáin, terein érdemes feltekinteni, hiszen megannyi díszítés rejlik az épületek homlokzatán, de már akkor is csodás felfedezésekben lesz részünk, ha csak szemmagasságban pásztázzuk a házakat. Bódis Krisztián fotósorozatában a kapukat vesszük szemügyre, amik robusztus szobrokkal, szecessziós díszítésükkel vagy éppen kovácsoltvas és díszesen faragott fa mivoltukkal hamar felhívják magukra figyelmünket. A díszes kapuknál már csak a hozzájuk tartozó épületek története érdekesebb: egykori bordélyház, védett szőlőtőke, csillagos házak, építészotthonok.

A Déli pályaudvartól felfelé sétálva izgalmas látvány tárul elénk: szőlőfürtös indák, csavart oszlopok és szobrok tömege díszíti az Alkotás utca 13. épületét. Megjelenik rajta Dante és Beatrice, de még sárkányölő Szent György szobra is. Az íves kapu felett angyalok figyelnek, míg a fafaragású kapunál gyönyörű vasvirágok nyílnak.

A Belgrád rakpart 25. historizáló épülete 1899 óta figyeli robusztus szobraival Budapestet és a Dunát. A főváros ostromakor lakóit kitelepítették, otthonaikba ideiglenesen oroszok költöztek, de a kifosztott lakásokat 1945-ben visszakapták. A bejáratot szigorú férfiak, virágok, gyümölcsök és egy üres címerpajzs díszíti.

A Bécsi kapu tér a budai Várnegyed egyik legfontosabb csomópontja, ahol a középkorban szombatonként vásárokat tartottak, a néphagyomány szerint pedig a Bécsi kapuról Toldi Miklós fegyverei lógtak. A 8. számú ház még őrzi középkori, dongaboltozatos kapualját, noha ma látható formája a 18. századi klasszicista stílus és a 20. század eleji átépítések eredménye. De a lakóház nem gróf Esterházy Móric vagy a különleges sarokerkélye miatt híres, hanem mert a II. világháborús romok alól 1947-ben egy szőlőtőke sarjadt ki, sőt a lugas mellett, egy középkorból itt maradt malomkövön, egy agávécserje is él. 

A Fő utca 33. szám alatti épület kivételesen nem szecessziós vagy historikus épület, hanem a 60-as években épült késő modern lakóház. Ez az az építészeti stílus, amit nehezebb befogadni és megérteni a virágmotívumokkal vagy geometrikus formákkal ellátott szecessziós vagy art decós épületeknél, de ez a sárga különböző árnyalataiban pompázó ház a geometrikus mintákat formázó korlátokkal és a cikcakkban kiugró erkélyeivel hamar megállásra készteti a sétálót. 

Az Ida utca és az Ilka utca sarkán álló mesés, ámbár elhagyatott zuglói szecessziós épületről már korábban is írtunk. A Benedek Dezső által tervezett ház Schuler József udvari tanácsos megrendelésére készült, ma a Mérnöktovábbképző Intézet működik benne, hatalmas ómegabejárata fölött kibetűzhető a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Vezető- és Továbbképző Intézete is.

A Keleti Károly utca 29–31. szecessziós épülete Komor Marcell és Jakab Dezső építészpáros munkája. A kapun csigavonalban tekeredő hullámok, a finom vonalú kovácsoltvas virágok és az egy vonalban sorakozó tulipánok a magyaros, Lechner Ödön-féle nemzeti szecesszióból merítenek. Az építészek egyébként nemcsak megtervezték ezt a házat, de az otthonuk és az irodájuk is itt volt. 1944-ben csillagos házzá nyilvánították, Komor Marcellt pedig a nyilasok elhurcolták, amikor a nővérét indult meglátogatni.

Eklektikus is, szecessziós is a Budapest legmagasabb templomtornyával rendelkező Szent László-templom, ami nemcsak Lechner Ödön és Róth Miksa keze nyomát hordozza magán, de a színes Zsolnay csempék, a pirogránit épületdíszek és a perzsa motívumok teszik igazán különlegessé.

Noha szigorú szabályoknak kellett eleget tenniük, de 1867 és 1926 között Budapesten legálisan működtek a bordélyok. Talán sokan nem sejtik, hogy a Károlyi-kert környéki utcákban egykor bordélyok és garniszállók húzódtak meg, a Magyar utca 29. szám alatt 1905-ben 14 bejelentett lánnyal indult meg a bordélyházi élet. A Maison Frida nevű luxusbordély egészen 1933-ig üzemelt – „mulatóként”.

A Semmelweis Egyetem Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fogászati Klinikája található a Mária utca 52. szám alatt, az intézet egykori nevét még őrzi a kapu felirata. A józsefvárosi kórház alapításáról 1906-ban született döntés, épületét Kauser József tervezte, és átadásakor ez volt Európa első fekvőbeteg-osztállyal rendelkező stomatológiai klinikája. 

Címkék