A tavaszi karantén alatt többször foglalkoztunk azzal, hogyan érintik a korlátozások a különböző vendéglátóhelyeket. A kiszállításon kívül rengeteg már túlélési stratégia volt, de sajnos még így is el kellett búcsúznunk nagyon sok kedvencünktől. Összeszedtük azokat a helyeket, amelyek ideiglenesen vagy örökre bezárták a kapujukat.

A márciusi lezárások az egész világon érzékenyen érintették a vendéglátást, különösen, hogy a január, február amúgy sem számít erős időszaknak az éttermeknél. Mire az éves turizmus fellendült volna, a világ bezárkózott. Az éttermek különböző módon próbálták túlélni – volt, aki bezárással és felújítással, volt aki házhoz szállításra való átállással csinálta végig a márciust, áprilist, de még így is sok hely zárta be a kapuit. Nem lehet mindent a Covid számlájára írni, hiszen a budapesti étteremek között amúgy is erős a fluktuáció, és békeidőben is elesik jó pár erős hely. Az idei év és a tavaszi karantén azonban sok éttermet kényszerített térdre. Összeszedtük azokat, amelyek végleg, vagy időszakosan bezárták a kapuikat.

A Kádár étkezdét évek óta árulták már – a tulajdonos a korára való tekintettel amúgy sem tervezett hosszú ideig, a tavaszi lezárások viszont betették a kaput. A minőség néha megosztotta a közönséget, de az tény, hogy egy ikonikus hellyel kevesebb lett a városban. A Funky Pho élen járt abban, hogy a vietnami leves Budapest nagy kedvencévé váljon – és az egyik első hely volt, aki a Facebookon megosztotta, hogy eddig bírták. Jó hír, hogy keresik az új helyszínt, így van remény, hogy ha kevésbé frekvenált helyen is, de jut még nekünk a pho-jükből. 

Bezárt a Kazinczy utca egyik legizgalmasabb helye is, ahol a karibi konyhával ismerkedhettünk. A Soul Food április végén adta fel a harcot, de ők is remélik, hogy egyszer még készítenek cajun fogásokat Budapest ínyenceinek. A Flórián téri AUM és belvárosi AUM izgalmas, pimasz fogásait sem kóstolhatjuk többet, sajnos mindkettő bezárt. Azért bízunk benne, hogy Varga Dani és Szuharev Nyikita kreatív, újító és meghökkentő ételeivel is találkozunk még valamilyen formában. 

A steakjeről híres, évekig biztos pontnak számító KNRDY sem nyitott ki a karantén kezdete óta, és nem is kommunikálják, hogy várható-e a visszatérés. Bezárt a Pozsonyi út kedvelt francia grillcsirkézője, a Le Poulet is, a helyén már új éttermet készítenek elő. Június óta nem fogad vendéget a 2010-es évek egyik legnépszerűbb, magyaros bisztrója a Pesti Disznó – a Facebook-oldaluk szerint bíznak benne, hogy nem végleges az elválás. Ugyancsak a szerethető, megfizethető magyaros éttermek közé tartozó Gettó Gulyás várja, hogy kicsit visszatérjenek a turisták Budapestre – ők biztosítottak minket róla, hogy előbb-utóbb újra rotyognak a pörköltek a Wesselényi utcában. A nagy múltra visszatekintő, Kertész utcai M. étterem is szeptember utolsó napjáig tart nyitva, bár reménykednek az újranyitásban.

Nagy hírű, régi éttermek

A régi nagy nevű helyeket is megtizedelt a tavasz – a Gundel háza táján például nincs mozgás március óta. Szerencsére ők nem húzták le a rolót végleg, nagyobb rendezvényeket vállalnak, de arra, hogy egy kellemes estét töltsünk náluk és az à la carte-ról rendeljünk, várni kell, míg a Danubius Hotelshez tartozó egységek ki nem nyitnak. Az egyik legelső kis főzdéjükről elhíresült Kaltenberg előtt sokáig sor kígyózott a friss házi sörért, de a turisták elmaradása és a karantén őket is érzékenyen érintette. Mivel az eredeti tulajdonos visszavette az üzlethelyiséget, a Kaltenberg a régi helyén biztosan nem nyit meg többé, de a tulajdonos bízik benne, hogy a járványveszély elmúltával egy új helyen még meg tudnak nyitni. 

Két, közel fél másfél évszázados történetre visszatekintő belvárosi hely is megszűnt a fentieken kívül – a Múzeum Kávéház és Étterem a Nemzeti Múzeum mellett június óta nem ad magáról hírt, az egykor szebb napokat látott Kárpátia Söröző és Étterem sem élte túl a turistamentes nyarat. Az Alabárdos egész gárdája az újlipótvárosi Dunapark Kávéházba költözött, így a Várban eggyel kevesebb igényes helyet kell keresnünk – egyelőre legalábbis. 
 

Bisztrók

Szintén nagy fájdalmunk, hogy az alig két éve nyitott Societé bisztrókonyhája is a járvány áldozata lett – maga a Societé kicsit döcögősen indult, de Krasznai Norbi idejében remek ár-érték arányú, hibátlan bisztrókonyhát vittek a házban. Valamiért soha nem vált a magyar közönség kedvencévé, pedig a Michelin Guide által is ajánlott Baraka igazi színfolt volt a budapesti gasztronómiában – sajnos ők sem nyitottak újra a karantén után. 

A könnyed, bisztrósabb vonalat képviselő Zeller egy hétig próbálkozott a nyár elején, de aztán úgy döntöttek, hogy megvárják, míg az élet visszatér a normális kerékvágásba, és csak akkor nyitnak újra – reméljük, hogy tőlük sem kell elbúcsúznunk örökre. Sajnos a tulajdonosi körhöz tartozó szerethető reggeliző és tapasozó, a Kalitka Bistro sem nyitott ki nyár elején. A Király utca egyik igényes étterme és szórakozóhelye, a BB'z Bar & Grill is bezárta a kapuit, de úgy tudjuk, ők is keresik a következő lokációt, ahol a burgerek mellé hajnalig tartó buli is jár(t). És ha már hamburger – az egykor az egekig magasztalt burgereket kínáló Ring Café & Gourmet Burger Bar közel 30 év után szintén bezárt idén nyáron. 

Kocsmák és bárok

A kocsmák és bárok szemszögéből sem volt egyszerűbb a tavasz – a vagány tetoválószalonnal egybekötött Edison Bar & Ink a hónapban tartotta a búcsúbuliját, a Holló utcai Wine&U pedig azt ígérte, hogy egyszer még viszontlátjuk, de a héten garázsvásárt tartanak. Szintén nem bírta a sovány nyarat az alapvetően turistákra szakosodott franchies, a Skóciából hódító útra indult Brewdog az Anker közben. Sajnos nyolc év után idén nyáron a belváros egyik szerethető sörkertjétől, az Anker'ttől is el kellett búcsúznunk – bár tény, hogy ők már február 1-én megtartották a záróbulit, így őket nem a Covid tette tönkre. 

Fine dining éttermek

A fine dining helyek közül szinte mind zárva tart a karantén ótaa Costes és az Onyx újranyitásáról egyelőre nincs hír, egyedül a Babel lengette be, hogy októberben – immár a Bocuse D'or-ra készülő Veres István séf nélkül – újra várják a vendégeket. 

A következő hónapok sorsfordítóak lehetnek sok budapesti helynek, de nagyon reméljük, hogy az átmetileg bezárt bisztrók, éttermek bárok és kocsmák előbb-utóbb újra ki tudnak nyitni.

Címkék