Bréking / budapest

szerkesztés

Megvan a pályázat nyertese: így újul meg Budapest arculata

Szerzők

  • We Love Budapest

2020. 09. 21. 14:33

Budapest arculatának továbbfejlesztésére írt ki nyílt pályázatot 2020 tavaszán a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., melyre több mint 40 pályamű érkezett, a nyertes arculatot pedig egy izgalmas grafikai irányt megálmodó győri székhelyű ügynökség, az Elevate nyújtotta be. A nyertes pályamunka karakteres dizájnelemekkel, centrális gridháló alkalmazásával épít a jelenlegi márkára, és biztosít egységes vizuális megjelenést a Budapest Önkormányzat alá tartozó 50 cég és azok aktivitásai számára.

Budapest 2016-ban kapott új arculatot, ezért a BVA által kiírt pályázatnak az volt a célja, hogy kreatív szakemberek segítségével megtalálják azt a rugalmasan alkalmazható vizuális rendszert, mely alkalmas lesz hosszú távon a főváros arculatának egységesítéséhez. Mindezt úgy, hogy valamennyi funkcióhoz jól illeszkedő, modern, és a digitális világban is praktikusan használható legyen. 

Fotó: BVA

"Budapest egy élhető város, amit szeretnénk az új arculatban is megjeleníteni. Az ernyőarculattal az összes fővárosi cég is egységes vizuális képet mutathat majd. Várhatóan azonban néhány év munkája lesz, mire minden egyes intézmény arculata lecserélődik" – emelte ki Faix Csaba, a Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, a Budapest arculati pályázat zsűrijének tagja.

Fotó: BVA

A győztes pályázatot egy győri székhelyű ügynökség, az Elevate álmodta meg. A hatfős zsűri több mint 40 pályaműből választotta ki a nyertest, és fontos szempont volt, hogy egyedi, fiatalos és karakteres legyen az arculati megoldás, valamint minden médiafelületen alkalmazható legyen. 

"Egy olyan nyitott rendszer megalkotása volt a cél, mely aktuális vizuális trendektől függetlenül, hosszú távon képes működni úgy, hogy a szervezetek egyéni értékei kompromisszummentesen leképezhetőek legyenek" – mesélték a koncepcióról Horváth Zoltán és Paris Noble, a nyertes ügynökség alapítói.

Fotó: BVA

Az ernyőarculat alapja egy centrális gridháló, melynek szerkezetében megmutatkoznak a Budapest-kommunikáció alapját képező legfontosabb értékek, a fenntarthatóság, sokszínűség és biztonság kategóriái. Erre a hálóra illeszkednek a formák, melyek alakításával lehetőség nyílik az adott szervezet identitásának megfogalmazására. A gridrendszer centrális anatómiája felel az egységért, a személyre szabható formák pedig az egyéni tartalom megjelenítéséért. A fővárosi önkormányzat alá több mint 50 cég és esemény tagozódik, melyek méretükben, funkciójukban, szellemiségükben különböznek egymástól – az ernyőarculattal lehetőséget kapnak arra, hogy egységesen, mégis identitásukat is megmutatva kommunikáljanak.

Fotó: BVA

"Egy Budapesthez hasonló világváros önazonossága rendkívül összetett módon épül fel. A számtalan részelemet, melyekből végül az összkép kirajzolódik, egységes rendszerbe foglalva kell értelmezhetővé és láthatóvá tenni, méghozzá úgy, hogy az egyéni karakterjegyek által jól megkülönböztethető legyen. A nyertes pályázat vizuális rendszere hatékonyan és korszerű módon képes megfelelni ezeknek a komplex kihívásoknak" – mondta Vargha Balázs, a zsűri elnöke, Ferenczy Noémi-díjas tervezőgrafikus, a MOME Tervezőgrafika tanszékének vezetője.

Az arculatfejlesztésen áteső cégekben egyedi workshopokon hangolják össze a vállalati stratégiát az új vizuális megjelenítés lehetőségeivel. A fővárosi cégeket érintő arculatbevezetés több évig tart majd, és egyedi szinten változik attól függően, hogy milyen széles a márkabevezetés folyamata.

Hasonló tartalmak

Admin mode