Végre használhatják a budapestiek a 35 ezer négyzetméteres közparkot a II. kerületben – az alatta húzódó 500 férőhelyes mélygarázzsal egyetemben.

Az egykori Ganz-gyár területén található, a Margit körút, a Kis Rókus utca és a Mammut bevásárlóközpont által határolt telek rendezéséről 2013-ban döntött a kormány, ami az itt álló minisztériumi irodaház és a Ganz-gyár épületeinek sorsát is érintette. Bár felmerültek alternatív ötletek hasznosításukra, mindkét építményt lebontották, a terület pedig körülbelül két évig kihasználatlanul, parkolóként működött. Majd megszületett a döntés, hogy a 2,5 hektáros placcon kétszintes mélygarázs épül (hogy a Millenáris körülötti utcákat tehermentesítse), felette pedig megvalósul az eredetileg is odatervezett közpark. A Széllkapu egyik célja – mint azt a neve is érzékelteti –, hogy szélcsatornaként feleljen a levegő tisztaságáért a különösen szennyezett Margit-körút szomszédságában.

A zöldterületet augusztus 20-án adják át, és de napközben már várja a budapestieket különböző programokkal. Tervezéséért a TSPC tervezőcsapata felel, akik egy „origami”-parkot hoztak létre, különböző karakterű, könnyen átjárható parkrészekkel. Helyet kapott benne 355 fa és cserje, egy 650 négyzetméter felületű tó, 115 fából álló cseresznyefaliget, napelemek, ügyességfejlesztő játszótér, vendéglátásra alkalmas egységek. Leglátványosabb eleme a 350 tonnás acélvázra felfuttatott zöldfal, amely közlekedő- és összekötőelemként, illetve pihenő- és kilátópontként is működik.

További képek az alábbi galériában!  

Címkék