A Kormány maximalizálni szeretné a budapesti elővárosi vasútvonalak kihasználtságát, így megkezdik a Budapest – Lajosmizse vonalának felújításáról szóló tervezést, a Budapest – Hatvan vonalon pedig folytatják a munkálatokat.

Ahogy azt az Index is megírta, a Kormány bejelentette a MÁV 142-es számú, Budapest – Lajosmizse közötti vasútvonal felújításához szükséges tervek elkészítésének megkezdését, ami a Budapest Fejlesztési Központ (BKF) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) együttműködésében fognak megvalósulni. A felújítás célja az útvonal praktikusabb kihasználása, ugyanis az óránként, egy vágányon közlekedő szerelvények gyakran zsúfoltak, így az ingázók egy jelentős része inkább az autót választja, növelve a környezetszennyezést. Az utazók helyzetét az sem könnyíti meg, hogy az állomás nincs akadálymentesítve, nincsenek parkolók, biciklitárolók, és a vonal nagy részén csak 40km/h-val közlekedő vonatok még nincsenek villamosítva (egyedüliként az elővárosi vasútvonalak közül). Vitézy Dávid erről szóló posztját itt és itt találjuk.

A Budapest-Lajosmizse szakasznak hatalmas a fejlesztési potenciálja, mivel a Kecskemét melletti városban az utóbbi időben rengeteget nőtt a lakosság létszáma, ezért ha egy alkalmasabb, versenyképes alternatívát nyújtana a vonat, csökkenne az M5-ös autópálya és a dél-pesti térség közútjainak leterheltsége. A BFK irányításával készülő Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia várhatóan háromszorosára-négyszeresére is megnövelheti az utasszámot.

A Budapest – Hatvan vasútvonalon jelenleg is folynak az építkezések, és a Kormány új döntése alapján a BFK és a NIF folytathatják a munkálatokat a budapesti bevezető szakaszokon, mely lehetővé teszi a szerelvények sűrűbb menetrendjét ezen a forgalmas részen. A hatvani és újszászi felújítások célja a kapacitás bővítése, illetve a megújuló vasútvonal lehetőségeinek teljes kihasználása.

Ezt egy harmadik vágány kiépítésével fogják kivitelezni a Keleti pályaudvar és Rákosliget között, így megbízhatóbb közlekedést biztosítva Budapest X. és XVII. kerületének, valamint Ecser, Pécel, Gödöllő, Isaszeg, Aszód, Hatvan, Maglód, Gyömrő és Sülysáp településeknek. Az új vágány kiépítését a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső állomás között jövőre kezdik meg.

Címkék