Májusban már volt egy teszthétvége, mikor lezárták az átmenő forgalom elől a két kerület belső részeit. A következő korlátozás őszig tartana.

Július 3-án az Index stúdiójában beszélgetett élőben Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere és Zsendovits Ábel, a Szimpla alapítója és tulajdonosa. A téma a nemrég elfogadott, bulinegyedet érintő kerületi szabályozás volt, amelynek értelmében a bulinegyedben 22 óra után a boltok, 24 óra után pedig a vendéglátóhelyek is csak önkormányzati engedéllyel tarthatnak nyitva.

A két fél (egyébként nem annyira különböző) vélekedését a szigorú csendrendeletről ide kattintva lehet végighallgatni. A beszélgetésben szóba került egy újabb intézkedés is, miszerint hosszabb időre kiszorítanák Belső-Erzsébetvárosból és a – VI. kerülettel együttműködve Belső-Terézvárosból – a környéket terhelő átmenő forgalmat. Májusban már volt egy hasonló teszthétvége, akkor is a VI. kerülettel közösen. Már ekkor közölte a kerület vezetése: „Hosszú távon azt szeretnénk, ha csökkenne a forgalom ezen a területen. Ha nőnének a gyalogos övezetek, több lenne a zöldfelület, és biztonságosabban lehetne biciklivel közlekedni” – írták az önkormányzat honlapján.

Niedermüller Péter szerint a szigorú átmenőforgalom-korlátozást a következő két hétben vezetnék be, és a pilot-jellegű projekt őszig érvényben maradna. A korlátozás a Károly körúttól az Akácfa utcáig, a Dohány utcától a Király utcáig tartana oly módon, ahogy az V. kerületi Egyetem téren is megtapasztalhattuk. A polgármester nemcsak a parkoló autók számának csökkenését és a sétálók, gyalogosok, biciklisek számának növekedését, hanem a kerület zöldülését is várja a lépéstől.

Címkék