Aki ismeri a Tompa utcai Palettát, és a tulajdonost, Bezerics Danit, az tudja, hogy a balatoni életérzést Budapestre importáló étterem háza táján mindig van valaki izgalmas kezdeményezés, legyen szó gasztronómiáról vagy közösségépítésről. Egyik nagy újításuk az idén május végén indult Estipiac, ami egyszerre piac, termelői kóstoló és közösségteremtő esemény.

Pár évvel ezelőtt, mikor a bulinegyed már kellően berobbant, nagyban ment a találgatás, hogy mi lesz a következő igazán felfutó negyed, ami végre nemcsak a turistáknak szól majd, hanem a helyieknek is. 
 
A IX. kerületi Tompa utca és környéke nem volt a lehetséges befutók listáján, de ha most néznénk rá a versenyzőkre, elég szép helyen végezne. Ez sokban köszönhető annak, hogy autó szinte alig jár rajta, és egyre több igényes hely nyílik a környéken, amik közül kedvünk és hangulatunk szerint bőven válogathatunk. Most pedig egy új közösségépítő színfoltot kapott az utca a Paletta jóvoltából - az Estipiac ugyanis innen indult.

Az ötlet Bezerics Dani Paletta-tulajdonos fejéből pattant ki, a koncepció pedig az volt, hogy a környékbeliek egy olyan rendezvényt kapjanak, ami egyszerre szól gasztronómiáról, zenéről, termelői alapanyagokról és közösségépítésről. A Palettában a nyitás óta nagy hangsúlyt kapnak a termelői alapanyagok - ezeket a termelőket hívta meg Dani az Estipacra, hogy a környékbeliek ne csak a Palettában kóstolhassák a termékeiket, hanem haza is vihessék őket.

Itt persze nem áll meg a buli - a Paletta ilyenkor speciális piacos falatokkal készül, felhasználva az étterem előtti téren lazán elhelyezett standok termékeit. Van DJ, aki kellemes lounge zenét játszik, és akik gyerekkel, barátokkal, családdal vagy éppen kutyával érkeztek, mind jól érzik magukat. 

A kipakolás természetesen csak amolyan mini gourmet termékek beszerzésére ad lehetőséget, de beszélgetés és iszogatás közben vásárolhatunk a DeliBox Hungarikum füstölt kolbászaiból és sonkáiból, vagy a Csakis Alma manufaktúra almaleveiből. A tiszaörsi Barázda Szociális Szövetkezet a kecskesajtról és a házi száraztésztákról gondoskodik, míg a tüzes hangulatért a Rob-chi chilis termékeit kell keresnünk. Ha pedig szarvasgombára, vagy szarvasgombás termékekre éhezünk, akkor Polgár Tamás standjánál találjuk meg a számításunkat. A termelők négy óra körül kezdenek el kipakoni, de a készülődés már korábban megkezdődik - 5 órakor már simán előfordulhat, hogy a munkából hazafelé sietők megállnak egy szarvasgombás tojásért, egy palack almaléért vagy egy csomag minőségi tésztáért, de egészen este 9 óráig várnak minket mint a termelők, mind a szolgáltatók. 

A Paletta Estipac étlapján van néha egy kis változás, hiszen májusban nem ugyanazok a szezonális termékek, mint július végén, de a remek vadkovászos pizzákra mindig számíthatunk, akárcsak az olajbogyóra vagy a velős pirítósra. Ha többen érkezünk, akkor ne hagyjuk ki az este speciális ajánlatát - két pizzát és egy üveg Dani-féle gyöngyözőbort 5000 Ft-ért kapunk. 

Az Estipiac célja, hogy a Tompa utcában minél több vendéglátóhely csatlakozzon a szerda esti mókához, és hogy a sokadalom az utca végéig érjen. Az elmúlt hónapokban több hely is betársult: a Paletta melletti kisüzemi söröző, a Crafty különböző söröket mutat be ilyenkor, a Flaskában pedig tematikus boresteket tartanak ilyenkor, de érdemes felkeresni a közeli Art Cafét, is ha cukormentes desszertekre vágyunk a vacsora és a borozás után. 

Az Estipiac egy zseniális kezdeményezés - a langymeleg nyárestéken a lampionokkal feldíszített fák alatti borozgatás, beszélgetés, környékbeliekkel való ismerkedés és a finom falatok kóstolgatása közben úgy érezzük magunkat, mintha egy mediterrán kisváros közösségébe csöppentünk volna. Nagyon reméljük, hogy az esemény nemcsak a Tompa utcában lesz népszerű, hanem más kerületek vendéglátósai és lakosai is kedvet kapnak egy hasonló szomszédösszehozó, finoman hedonista dzsemborihoz. 

Címkék