A Teleki és a Hunyadi tér után három újabb helyszínen szervez szabadtéri filmvetítéseket a Budapest Film Zrt. Júliusban a Városmajori Szabadtéri Színpaddal, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint a Virág Benedek Ház belső udvarával bővül a budapesti kertmozihelyszínek sora.

A Virág Benedek Ház a régi Tabán egyik megmaradt épülete. Július 18-tól az épületegyüttes belső udvarán egy nagy diófa árnyékában népszerű klasszikusok (Álom luxuskivitelben, Alkony sugárút, Kínai negyed), az Anilogue nyári turné keretében díjnyertes animációs filmek (Dilili Párizsban, Kabul fecskéi, Buñuel a teknősök labirintusában) és Wes Anderson fantáziabravúrja, a Grand Hotel Budapest kerülnek vászonra.

Július utolsó két hétvégéjén a Főpolgármesteri Hivatal belső udvara is otthont ad az egyre szélesebb körben terjedő kezdeményezésnek. Itt csupa magyar, javarészt budapesti relevanciájú kultfilm látható majd, többek közt Reisz Gábor Rossz versek-je, Gárdos Éva filmdrámája, a Budapest Noir, a Magyarország legújabb történelmének fontos állomásain allegorikusan végigvezető Budapesti mesék, Török Ferenc Moszkva tér című filmje, Herendi Gábor közönségkedvenc vígjátéka, a Valami Amerika, valamint Ujj Mészáros Károly számos hazai és nemzetközi díjat nyert sikerfilmje, a Liza, a rókatündér.

A Városmajori Szabadtéri Színpad szintén csatlakozott a kültéri mozihálózathoz. Itt ikonikus magyar filmösszeállítást láthat a közönség a Magyar Nemzeti Filmarchívum kínálatából: ilyen Tímár Péter bohózata, az Egészséges erotika, a rendszerváltás korának történetét elmesélő kultuszfilm, Szomjas György Roncsfilmje, Bacsó Péter filmszatírája, A tanú, Ternovszky Béla Oscar-díjra is felterjesztett Macskafogója, A tizedes meg a többiek, Sinkovits Imre felejthetetlen alakításával, Gothár Péter 1956-ot szubjektíven megjelenítő filmdrámája, a Megáll az idő, az egyik legelismertebb magyar bűnügyi film, a Dögkeselyű, Cserhalmi György zseniális főszereplésével, valamint Tímár Péter örök közönségkedvence, a Csinibaba.

A szabadtéri vetítések nagy része ingyenes – a Városmajori Szabadtéri Színpad esetén egységesen 800 Ft-ért válthatunk mozijegyet –, és továbbra is előzetes online regisztrációt követően lehet részt venni rajtuk, a regisztrációs felület és a részletes program a Budapest Kertmozi hivatalos weboldalán érhető el.

Címkék