Az utóbbi években drasztikusan nőtt és rekordokat döntött a Liszt Ferenc Repülőtér forgalma, a járvány csúcsán pedig nagyjából 97%-kal esett vissza. Az élet azonban újraindult, és több új fejlesztés is várja az utasokat.

Tavaly rekordévet zárt a reptér: az utasforgalom már 16 millió fölött volt, 33 új járat indult összesen 130-nál is több desztinációra. Senki nem gondolta volna, hogy ez a töretlen felívelés bármitől is megbicsaklik. Aztán jött a járvány és vele a karantén, és a forgalom nagyjából 97%-kal visszaesett –volt, hogy napi 3-5 gép indult maximum.

Az elmúlt hetekben elkezdett újraéledni a turizmus és vele a reptéri forgalom is. Amikor a kifutópálya végében leszálló gépeket figyeltük, volt, hogy 5 percenként érkezett egy repülő.
 
Mivel szinte naponta változik a világban a vírushelyzet – egy ideig úgy tűnt, javuló tendencia mutatkozik Európában, ám az elmúlt napok számai és újabb korlátozásokat hozhatnak –, minderre a reptérnek is reagálnia kell. A bejáráson a kulisszák mögött az óvintézkedéseket mutatták be a sajtónak, illetve pár friss, az utasok kényelmét és biztonságát szolgáló fejlesztést.

Praktikus, hogy egyre több esetben megjelennek az önkiszolgáló rendszerek vagy érintésmentes megoldások. Idén kezdte meg a Budapest Airport az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer tesztelését: ez még csak a Wizz Air utasait érinti, ők a beszállókártyák beolvasása után önállóan nyomtathatják ki és helyezhetik el a feladni kívánt poggyászon a poggyászcímkét. Utána a felmatricázott bőrönddel a terminálokon kihelyezett 2-2 poggyászfeladó szalagnál a címke szkennelése után pillanatok alatt fel is adhatják a bőröndöket.

Zajlik az új, automata beszállítókapuk tesztelése is, úgy tűnik, ezek is beváltak annyira, hogy a személyzet helyett hamarosan ebből is több lesz, kerülendő a személyes kontaktust. Márciusban két új utasbiztonsági ellenőrző sort adtak át, ezzel is csökkenni fog a tömeg és torlódás.

Egy nemrég bevezetett új technológiának köszönhetően a nagyobb elektronikai eszközöket, a laptopot, tabletet, vagy épp hajszárítót már nem kell kivenni a kézipoggyászból, ennyivel is kevesebb dolgot kell megtapogatni és ki-be pakolni. A biztonsági ellenőrzés során használt tálcákat antibakteriális anyaggal vonták be, folyamatosan fertőtlenítik őket a nap végén, és itt is figyelnek a távolság betartására. Amúgy erre minden, torlódást lehetővé tévő helyen földre ragasztott matricák is figyelmeztetnek, mutatva a személyek közötti ideális távolságot, és a várókban a padokon is minden második ülésére tiltómatricás szalagot helyeztek ki.

Mondanunk sem kell, hogy a maszkviselés kötelező, mind a személyzetnek, mind az utasoknak, és rengeteg automatizált kézfertőtlenítőt is kihelyeztek. Rendszeresek a fertőtlenítő takarítások, különös tekintettel az utasok által gyakran megérintett felületekre, valamint a szellőzőrendszerre. 

Elkészült, és már csak a használatbavételi engedélyre vár az új utasmóló is, amelyet folyosó köt össze 2-es terminállal, és nagyjából 5 perc sétára van a biztonsági ellenőrző kapuktól. A korábbi áldatlan állapotok helyett most egy légkondis, minimalista dizájnnal ellátott, de tágas és kényelmes, rengeteg USB-töltős paddal is felszerelt térben várakozhatnak a fapados járatok utasai. A gépek a beszállókapukhoz közel, 30-50 lépésnyire állnak meg, de vannak buszos beszállító kapuk is, így vége a kordonok között mászkálós időszaknak.


Vetettünk még egy pillantást az épülő új csomagosztályozási részlegre és a kapcsolódó futószalagokra is, ami majd megmásfélszerezi az eddigi kapacitást. Ehhez kapcsolódóan új röntgenek is használatba kerülnek, a 2022-ben érvénybe lépő EU-s szabályozáshoz alkalmazva már 3D-ben tudják átvilágítani a csomagokat.

Természetesen felmerültek olyan kérdések is, hogy mennyire biztonságos a repülőn egy légtérben utazni – amire azt a választ kaptuk, hogy a szétválasztott légcserélő rendszernek hála messze biztonságosabb, mint akár a tömegközlekedés a városban, és minimális a fertőzésveszély. 

Címkék