Eddig 19 fióka látott napvilágot a Budapesti Állatkertben, de a következő napokban további csemeték kikelése is várható. Az új jövevényeket már meg is lehet nézni a felnőttek vékony lábainak erdejében.

A városligeti intézményben több évtizedes hagyománya van a rózsás flamingók tartásának és szaporításának, olyannyira, hogy a budapesti flamingócsapat évek óta az egyik legjobban szaporodó állatkerti flamingó kolónia egész Európában. A csapat egyedszáma a fiókákkal együtt már a százötvenet is meghaladta.

A flamingók szaporodása és utódnevelése egészen különleges. Jellegzetes fészküket homokból és iszapból építik: a nagy műgonddal kialakított dombocska tetején egy bemélyedést is kiképeznek a tojások számára. A fészkek miniatűr tűzhányókra emlékeztetnek, amelyek „kráterébe” kerülnek a tojások. Ezek a normál tyúktojásnál valamivel nagyobbak, lúdtojás méretűek. A kotlási idő általában 28-31 nap körül szokott lenni, a fióka ezután bújik elő a tojásból.

A flamingófiókákon kívül sok más kisállat is cseperedik most a Budapesti Állatkertben. Az elmúlt hetekben-hónapokban többek között a tapíroknál, az ázsiai vadkutyáknál, a kétpúpú tevéknél, illetve a tarvarjaknál, a fekete hattyúknál és a pelikánoknál is gyermekáldás volt, sőt a prérikutya kölykök is egyre gyakrabban merészkednek elő.

Címkék