Szeptember 22-28. rendezik meg a 4. Budapesti Klasszikus Film Maratont, amelynek ezúttal a világhírű magyar operatőrök alkotásai állnak a középpontjában.

Az ország legnagyobb nemzetközi filmfesztiváljának a korábban már megszokott helyszínek adnak otthont, azaz a Szent István tér mellett az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, valamint a Budapesti Francia Intézetben is láthatjuk az utóbbi években, a Nemzeti Filmintézet által felújított filmklasszikusokat, de a világ filmarchívumainak restaurációiból is merítenek a szervezők.

Születésének 90. évfordulója alkalmából Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr életműve előtt tiszteleg a fesztivál retrospektív vetítésekkel, ritkán látható filmcsemegékkel és dokumentumfilmekkel. Az esemény szintén életmű válogatással tiszteleg a magyar operatőr szakma 91 éves doyenje, Hildebrand István előtt. Megemlékeznek a tavaly elhunyt zseniális operatőrről, Tóth Jánosról, aki szintén idén lenne 90 éves, valamint széles körű válogatást mutatnak be magyar operatőrök – Badal János, Kovács László, Ragályi Elemér, Koltai Lajos és mások – nagy nemzetközi sikerfilmjeiből. Ismét lesznek izgalmas válogatások a magyar filmalkotók és Hollywood kapcsolatáról, továbbá a film születésének 125. évfordulója kapcsán eddig nem látott némafilmek is műsoron lesznek élő zenei kísérettel.

A közönség által kedvelt hazai és külföldi kultfilmek a mai nézői elvárásoknak megfelelő minőségben kerülnek újra a nagyvászonra és a filmvetítésekhez a korábbi évekhez hasonlóan szakmai előadások, könyv- és DVD-bemutatók, közönségtalálkozók, kiállítások és gyermekprogramok is kapcsolódnak.

Címkék