We Love Budapest: A fenntartható és etikus divat jegyében tervezel és működteted a márkát. Sokan használják ezeket a fogalmakat egyfajta „marketing címkeként”, sokszor a fast fashion ellentéteként. Mi az, ami számodra igazán fontos ebben?

Vetlényi Alma:
A minőséget helyezem előtérbe a mennyiséggel szemben. A fenntarthatóság egy olyan fogalom, ami bizonyos értékrendet is jelöl. Egy olyan életvitelt, melyben nagyra értékeljük a saját kapcsolatainkat, a minket körülvevő élőlényeket, és persze a tárgyakat is. A tervezés során is az a célom, hogy ezt az életszemléletet tükrözzék a ruháim, és hosszú távon is szerethető dolgokat, értéket hozzak létre. Tervezéskor is figyelek arra, hogy jól átgondolt, eredeti darabok születhessenek, amikkel aztán úgy tudok azonosulni, hogy a végeredmény ne hagyjon maga után kérdőjeleket bennem.

WLB: A fazonokat szabászati hulladék nélkül alakítod ki. Mit jelent ez pontosan, hogyan működik a gyakorlatban? 

V. A.:
A hulladék nélküli ruházat (zero-waste ruházat) előállítására számos módszer létezik, amikből párhuzamosan többet is használok. A draping technikának például az a lényege, hogy direkt módon, vagyis a szabóbabán alakítom a formát az emberi testre, a méteráru tekerésével, tűzésével, felhasználva az anyag teljes szélességét és levágott hosszát. Egy másik technikámnál a hulladékminimalizálást úgy érem el, hogy a méterárut kizárólag hasításokkal és bevágásokkal látom el. Nem vágom fel több darabra, hanem a felvágások mentén indokolt esetben összevarrom a széleket, így szintén fel tudom használni az anyag egészét az adott ruha kialakításához. A „mozaik” technikát is szeretem, amely egymáshoz tökéletesen illeszkedő alakzatokból álló szabásmintából építhető fel. Emellett használom még a „kirakós” technikát, aminek az a lényege, hogy a hagyományos szabásminta-szerkesztésből fennmaradó hulladékot egy másik ruhadarabhoz használom fel, arra törekedve, hogy ne keletkezzen hulladék.

WLB: Természetes anyagokkal dolgozol, törekszel a zero waste működésre, a fazonok és színek azonban egy sokkal kevésbé szolid irányt képviselnek. Mennyire érzed ezt a kettősséget, ha igen, mit gondolsz mi ennek az oka? 

V. A.:
Igen, ezt én is abszolút érzem. A személyiségemben is jelen van egyfajta kettősség, így a stílusomban is. A természetesség ugyanakkor nem mindig szolid. Amikor például valaki állandóan visszafogott, akkor nem feltétlen a természetesség sugárzik róla, hiszen úgy érezhetjük, nem őszinte. A természetesség fogalma pedig szerintem magában foglalja az őszinteséget is. Az őszinteség pedig az jelenti, hogy minden oldalunkat megmutatjuk. Rólam is sokszor mondják, hogy nagyon visszafogott és szelíd a személyiségem, és csak az tudja igazán, hogy van egy másik, harsányabb oldalam is, aki megismer közelebbről. Így van ez az öltözékeimmel is.

WLB: A „dekonstruált szabászat” és a vagány színpárosítás miatt olyan, mintha tudatosan az ökotudatos márkákra jellemző klisék ellenében dolgoznál.

V. A.
Szeretném megmutatni, hogy a fenntartható divat nem sztereotíp. Nem limitáltak a stílusbeli lehetőségek, nem unalmas sem a szín, sem a formavilág. Igyekszem bebizonyítani, hogy a fenntartható divat egyedi, színes skálájú minőségi és izgalmas alternatívát kínál mind a környezettudatos, mind a dizájnorientált vásárlók számára. 

WLB: Fontos számodra a személyesség. Miért érzed úgy, hogy lényeges megismerni a vevőidet?

V. A.
Ha a ruháimat megismeri valaki, az én személyiségemből is kap egy szeletet. Nagyon örülök, ha találkozhatok azzal, aki az én ruháim iránt érdeklődik, hiszen az azt jelenti, hogy legalább egy közös pont van bennünk, és ez az én kíváncsiságomat is felkelti. Szerintem akkor van igazán jelentősége a munkámnak, ha megismerhetjük a darabok mögött rejlő emberek történetét, és ha új értékes kapcsolatokra tehetünk szert ezen a csatornán keresztül. Az öltözködés, a funkcionalitáson túl az identitásunk egyik legfontosabb kifejezőeszköze, ezért az egyik fontos üzenete márkámnak a belső világunk kitárására való ösztönzés.

WLB: Összefügg ez azzal, hogy egy lakás-showroomban érhető el a teljes kínálat? 

V: A.
Igen. A tér, amit kialakítottam, egyben az otthonom is, aki itt meglátogat, a személyes közegembe is bepillantást nyer. A megnyitása óta már máshol is hozzá lehet jutni darabjaimhoz, de továbbra is megmarad a személyes találkozóra való lehetőség azok számára, akik mélyebben meg szeretnének ismerkedni a ruháim üzenetével, történetével. A showroomban nyugodt körülmények között lehet beszélgetni, és a vásárlás mellett személyre szabottan rendelni is lehet.

WLB: A legfrissebb kollekciód a Metuselah nevet kapta. Honnan ered ez a név, és mi jellemzi ezeket a darabokat? 

V. A.:
A Metuselah héber eredetű szó, a bibliai Matuzsálem nevének angol megfelelője. Matuzsálem, Noé nagyapja az 1. Mózes 5:27 szerint 969 évet élt, innen származik a matuzsálemi kor kifejezés. Akkor használjuk, ha valaki szokatlanul magas kort él meg. Azt hiszem, ezzel a szóval tudom a legjobban kifejezni, hogy ezeket a darabokat hosszú élettartamúnak szánom. A kollekciót az idő múlásának állandósága és tudatos megélése inspirálta. A ruhadarabok a természet, valamint az ember földi múlandóságára reflektálnak. Felhívják a figyelmet az élővilág védelmével kapcsolatos egyéni felelősségvállalás fontosságára. Ahogyan a Föld, úgy a Nő is személyes történetével szépül, a nőiesség megőrzése a kor előrehaladtával épp oly fontos folyamat, mint Földünk megőrzése. A kollekció ezt a változást és a benne rejlő lehetőségeket képezi le öltözékek formájában. A sziluettek rendhagyó tervezői megoldásokkal, organikusan alakulnak a női testen, a színvilág a természettel való azonosulást jelképezi. Az alapanyagok 100% selyem, pamut, valamint len, melyek nagy része OEKO-TEX Standard 100 minősítéssel ellátott.

WLB: Egyre több tervező vált lassabb ritmusra és mond le a szezonális kollekciókról. Nálad mennyire jellemző ez a divatipar által sugallt „újdonságkényszer”?

V. A.: 
Ha néha éreztem is nyomást, hogy fel kéne gyorsítanom, több termékkel kéne előállnom, sosem követtem a divatipar diktálta gyors ritmust. Ezt korábban olykor hátrányként éltem meg, de most látom, hogy jól döntöttem, mert tartottam magam a saját tempómhoz. Korábban is kapszulakollekciókkal és limitált szériával dolgoztam, és csak akkor fogom ezt bővíteni, amikor úgy látom, hogy az igények megnövekednek. Az is fontos része a fenntarthatóságnak, hogy ne termeljek igényeket meghaladó mennyiséget, csak azért, mert a divatipar ezt diktálja. Egy ponton át kell venni az irányítást, és lassabb tempóra kell váltani, különösen akkor, ha a minőségen szeretnénk tartani a hangsúlyt.

WLB: A Covid-19 következtében kikényszerített korlátozások egyik legnagyobb vesztese világszinten a divatipar. Változtat-e ez bármit a márkád fejlesztésének az irányában, a terveidben?

V: A.:
Nagy mértékben befolyásolja az én terveim irányát is. Amikor előállt ez a helyzet, akkor főként offline voltak elérhetőek a darabjaim, időpont-egyeztetéssel a lakás-showroomban, és épp csatlakoztam az ENIHORN Showroomba. Ez az értékesítési vonal egyik pillanatról a másikra megszűnt. Azóta csatlakoztam a Spark le Monde Designer Store-hoz emellett saját webshop kiépítésén is dolgozom, és azon, hogyan tudom online keretek közt minél személyesebbé tenni a vásárlói élményt, mert úgy gondolom, hogy ez a helyzet még egy jó darabig az online piacnak fog kedvezni. Természetesen azért már készülök a személyes találkozások lehetőségének visszaállítására is.

Címkék

Elérhetőségek

Alma Vetlényi Facebook-oldal Weboldal