A fővárosi fa- és parkkataszter segíti az eligazodást, az ismeretterjesztést és a tudatos parkhasználatot a FŐKERT fenntartásában lévő zöldterületeken, de a lakosok az észlelt problémákat is bejelenthetika BP Fatáron keresztül.

A jelenlegi városvezetés egyik fontos célja, hogy óvják és fejlesszék a meglévő fővárosi zöldfelületeinket, valamint az újak kialakítása során azok tervezésébe bevonják a város lakosait is. Ehhez nyújt segítséget a most megjelent – a FŐKERT fejlesztésében és a Főváros támogatásával elkészült – ingyenesen letölthető BP Fatár applikáció, amely egy naprakész fa- és parkadatbázis és hibabejelentő alkalmazás is egyben.

Jelenleg a FŐKERT kezelésében levő parkok területei, azoknak minden fája, utcabútora, játszótere, ivókútja, kerti építménye megtalálható az alkalmazásban GPS-jel alapján, illetve az applikációban történő rákereséssel – olvasható a MTI-ben megjelent közleményben. Ez 4,5 millió négyzetméter zöldterületet jelent, az azokon lévő 85 ezer felvett objektummal és 47 ezer fával. Ezeknek mind van saját adatlapja is, az információk mellett a bejelentést is tehetünk a fenntartó felé, ha valamilyen problémát észlelünk. A következő lépésben az app a kiemelt fasorokkal bővül, ezek felvételezése, adatfrissítése zajlik.

A cél, hogy a BP Fatár a jövőben fokozatosan le tudja fedni Budapest teljes közterületi zöldfelületi állományát, ennek érdekében már felvették a kapcsolatot a kerületekkel is, hogy az azok kezelésében fákat és parkokat is meg tudják jeleníteni, egyértelművé téve, hogy melyik fa és zöldfelület kihez tartozik.

Címkék