Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Illatos, színes, mediterrán falatokkal az egyhangú karanténvacsorák ellen – már a Pata Negrától is házhoz rendelhetsz!

Szerzők

  • Kovács Angelika

2020. 05. 06. 14:11

Ahogy a tavaszunk utolsó hónapjába lépünk, eljön az időszak, amikor a város megmutatja mediterrán vonalát, és jóleső vidámsággal pezsdül fel, ami nem könnyíti meg az önkéntes otthonmaradást. Hiányoznak a város illatozó parkjai, napfényes kávézói, a helyvadászat kedvenc bárunk teraszán. Amíg mi nem mehetünk ki, hozzuk be otthonunkba a várost, kezdve kedvenc éttermeink fogásaival! A spanyol ízekben pompázó Pata Negra különlegességei könnyedén kizökkentenek a karantén egyhangú mókuskerekéből, teraszai pedig készen állnak a nyitásra, mikor végre eldördül a startpisztoly.

Könnyed, friss mediterrán ízek, változatos spanyol konyha autentikus alapokra épülve: ezzel vívta ki magának a Pata Negra Budapest első számú tapasozójának címét, és viseli már hosszú évek óta. Kimenni Spanyolországba két és fél hétre tervezve, majd kint ragadni két és fél évre: nem mindennapi történet, de elég sokan tudunk azonosulni vele. Spanyolország elrabolja a szíveket közvetlen, nyitott hangulatával, laza, lüktető életvitelével, és popmás gasztronómiájával.

„Hisszük és valljuk, hogy a tapasozás nem csupán finom ételekről és italokról szól, hanem ennél jóval többet jelent. A tapas számunkra egy életérzés, melyre ha valaki ráérez, könnyen szenvedélyévé válhat” – mesélik a Pata Negra alapítói, akik a meghosszabbított spanyol gasztrokalandjuk után annak idején belevágtak az étterem felépítésébe.

Fotó: Pata Negra

Fotó: Pata Negra

Losits Vilmos és Mókusz Szilveszter hosszú terepmunka, alapos kutatás, kóstolás és tervezés után 2004 őszén nyitották meg Magyarország első tapasbárjának kapuit, a Kálvin téren. Az eredetiség lehető legpontosabb megközelítése alapkövetelménynek számított, így az ételek mellett a bár kialakítására is nagy figyelem jutott: minden apró részlet – az ételektől az italokig, a csempétől a szalvétáig – a hamisítatlan mediterrán hangulatot hivatott megteremteni. Miután az első Pata Negra beváltotta minden hozzáfűzött reményüket, öt évvel később a budai oldalon is tapasok készítésébe fogtak.

Fotó: Pata Negra

Fotó: Pata Negra

Barátokkal összeülni egy jó bor mellett, közben falatozni, megosztani az ételt: erről szól ez a különleges gasztronómiai élmény. Spanyolországban a tapasbárok választéka általában 8-12 különböző ételből áll – ezek többsége tengeri herkentyű: koktélrák, garnélarák, tintahal, polip, de nagyon népszerű a chorizo kolbász és a serrano sonkás bocadillo, illetve az ezekkel töltött, sütött, főzött ételek is.

Fotó: Pata Negra

A Pata Negrában hajszálpontos instrukciók mellett készülnek az ételek, hogy minden egyes alkalommal biztosan nyújtsa a kitapasztalt tökéletességet. Az első étlapon is jelenlévő rusztikus fogások, mint a patatas bravas vagy az albóndigas az évek során új kedvencekkel egészültek ki, apróbb újításokra sor kerül időnként, de alapvetően egy állandó, gondolsan kidolgozott menüsorral operálnak. Étlapjukat ételallergiások igényeihez igazítva alkották meg, 42 laktózmentes, 27 vega és 55 gluténmentes fogás található meg rajta.

„Minden alapanyagunkat Spanyolországból szerezzük be, és mivel többségében egyszerű fogásokról van szó − természetesen idézőjelben −, sok közülük az ételallergiásoknak is megfelel. Azt gondolom, ebben egyedülállóak vagyunk Budapesten, és egyre több pozitív visszajelzést kapunk az emberektől ezzel kapcsolatban. Számos tapasunkat nevezhetnénk akár paleónak is, de ez nem minket dicsér, hanem önmagából adódik. Hagyományos, egyszerű spanyol ételeket kínálunk, ami nagyon nagy szabadságot nyújt azoknak az embereknek, akiknek az ételallergia megnehezíti az életét” − mondja Losits Vilmos.

Fotó: Pata Negra

Fotó: Pata Negra

A Pata Negra konyhájában feltartóztathatatlaul készülnek a vajhal steakek és a vaslapon sült kacsamájak, a többi kedvencetekkel együtt. A pesti és a budai bárok szinte teljes étlapját megtaláljátok a NetPincér és a Wolt kínálatában, sőt kedvenc tapasaitokat már elvitelre is elkészítik, 15 százalékkal olcsóbban. Hogy a a spanyol tapasbárok fesztelenségét megidézhessük otthonunkban, spanyol boraikat kedvezményes áron szerezhetjük be vacsoránk mellé, a sörpártiak pedig a San Miguel csapolt söréből tudnak rendelhetni. 

A harmadik Pata Negra nem is Pata Negra?

„Faszénparázzsal fűtött, hagyományos spanyol kemencénk nem egyszerű sütési eljárás; az Asador garancia a minőségre” – mondják a tulajdonosok a harmadik Pata Negra étteremről, amit a legmodernebb konyhatechnológiát a spanyol grillezés évszázados hagyományával ötvözete alakítottak ki. Az egykori Balettintézet mögött található El Asador de Pata Negra nem tapasokat kínál, hanem egy itthon alig ismert spanyol kulináris hagyományt: a faszéntüzelésű spanyol kemencében prémiumminőségű hús- és halételek készülnek. Az El Asador de Pata Negra átmenetileg bezárta kapuit, az ideiglenes karantén csendje nagy kontrasztban áll a havonta rendezett, élettel teli spanyol borvacsoráival, amiket sokan visszavárunk. Az izgalmas spanyol vacsorákról azonban továbbra sem kell lemondanunk, a Pata Negrából bármikor rendelhetünk valami ilatos, színes mediterrán finomságot.

Hasonló tartalmak

Admin mode