Az első bástya című szabadtéri régészeti kiállítás ingyenesen látogatható szombattól, és újraindulnak a tematikus Budai Várséták is.

Május 30-tól ingyenesen látogatható a Táncsics utca 9. alatt található régészeti kiállítás szabadtéri része. A Várkapitányság közleményében kiemelte, hogy a szervezők egészségvédelmi intézkedéseket vezetnek be, nyitvatartási időben kétóránként fertőtlenítést végeznek a korlátokon, a mosdók felületein, a helyszín bejáratához kézfertőtlenítő automatát telepítenek, az értékesítő és őr munkatársak maszkot, kesztyűt viselnek, a pénztárnál plexifal védi a látogatókat.

A tárlaton a látogatók megismerhetik a 16. századi erődítmény rejtett kincseit, és hétvégén és ünnepnapokon – előzetes regisztrációt követően – ingyenes vezetéseken lehet részt venni. A 2018-ban feltárt Erdélyi bástya területén a Budai Vár védelmi rendszerének egyik legjelentősebb, legjobb állapotban megmaradt részletét találták meg a Várkapitányság és a Budapesti Történeti Múzeum régészei. A sétánnyal is kiegészített régészeti látványosságról mi is részletesen írtunk, amikor megnyitott.

Május 30-tól újraindulnak a tematikus Budai Várséták is, amelyeken feltárulnak a Budai Vár eddig ismeretlen útjai, a Várnegyed csaknem 800 éves történetének legérdekesebb epizódjai és a Nemzeti Hauszmann Program főbb fejlesztései. A Várkapitányság sétavezetőinek kíséretében a résztvevők bejárhatják a királyi kerteket, megismerhetik Buda borászati történetét, barangolhatnak a budavári palotanegyedben és a polgárvárosban. A programot több óvintézkedés és szigorú létszámkorlát betartásával indítják újra, egy-egy vezetésen 10 fő vehet részt. A séták egy részén tourguide-készülék segítségével, egymástól biztonságos távolságra lehet hallgatni a vezetőket. A készülékeket UV-fénnyel fertőtlenítik minden használat után, és saját fülhallgatóval is lehet használni.

Címkék