A korlátozások olykor éveknek tűnő hónapjai után végre elkezdődött az enyhítési szakasz, és közben a hőmérséklet is egyre feljebb emelkedett, lassan nyakunkon a nyár. Így hát jogosan vetődik fel az emberben a címben felvetett kérdés. Utánajártunk a válasznak, mi a helyzet jelen pillanatban. Egyik szemünk még mindig sír, de a másik már nevet. Igazán nincs okunk panaszra a mögöttünk lévő kényszerkaratén után, ráadásul lesz ez még jobb is.

Kezdjük rögtön a rossz hírekkel, és tudjuk le azokat még az elején, hogy a végén aztán éledő optimizmussal álljunk fel. Hogy azért lesz színünk idén is, és meg fogunk tudni rendszeresen mártózni vízzel teli medencékben, sőt esetenként akár még választani is tudunk közülük, hogy hova menjünk fürdőzni és napfürdőzni.
 
Hiába az enyhítés, és hiába van több fürdőnek és uszodának is szabadtéri része (pl. Széchenyi, Gellért vagy a Bvsc), mégsem nyit ki mindegyik, sőt egyik sem, hanem még biztosan zárva tartanak egy darabig. Hogy meddig, azt még ők sem tudják egyelőre, így érdemes a Facebookon nyomon követni kedvenc fürdőnket. Jelen pillanatban határozatlan ideig még zárva tart a Széchenyi, a Gellért, a Lukács, a Rudas, a Veli Bej, a Király és a Dandár fürdő, a Bvsc-Zugló, sőt még a Csepeli strandfürdő is. Speciális eset a Dagályé, amiről nem sokat lehet tudni jelen pillanatban. A legfrissebb hír az volt idén év elején, hogy új üzemeltetővel megy tovább a strandbuli, ám azóta sem történt semmi. A már megvásárolt bérletek a Palatinuson felhasználhatók, a strand további sorsáról innen lehet friss híreket kapni.

Van olyan fürdőhely is, ahol a kettős mérce érhető tetten, de ezúttal nincs vele semmi gond, érthető a döntés meg az eljárás. Normál esetben a Duna Arénába, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodába meg a Császár–Komjádi Sportuszodába sportolók járnak edzésre, de mellettük beengedik bizonyos időszakokban az egyszerű, hétköznapi halandókat is, akik csak szeretnek úszni, vízben lenni és napozgatni. Most viszont utóbbiak ezeket a helyeket továbbra sem látogathatják egyelőre, csak és kizárólag a sportolók előtt áll nyitva a lehetőség, hogy ússzanak a medencékben.

Mint ahogy azt a cikk elején ígértük, a végére maradnak a jó hírek, és azok a strandok, melyek biztosan kinyitnak a napokban vagy a hetekben. Három csoportba sorolhatjuk a kinyitó fürdőhelyeket. A legnépesebb kategóriába esők már most hétvégén, vagyis május 30-a szombattól várják a fürdőzni vágyókat. Ezek a Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő, a Római Strandfürdő, a zuglói Paskál Strandfürdő, a jó öreg Palatinus és a leghosszabb nevű Pesterzsébeti Jódos-sós Gyógyfürdő és Strandfürdő. Egyedi eset az Aquaworldé, ami több ütemben nyitja meg kapuit. Van, ami már most is nyitva áll, a strandrész viszont május 30-tól látogatható, a részben fedett élményfürdő pedig majd csak június 13-tól. És ezzel el is érkeztünk a harmadik csoporthoz, ahol a nyár folyamán valamikor kinyitó helyek találhatók. Június 6-án nyit a Külkereskedelmi Sport- és Szabadidőpark, június 15-én a Pünkösdfürdői Strand, míg a MOM Sportuszoda és Sportközpont pedig majd csak július 1-jén.

Azért persze mert újra járhatunk strandra, az nem jelenti azt, hogy ész nélkül. Lesz pár új szabály, amit ha kell, ha nem, kötelező lesz betartani. Először is, nem lesz dugig egyik hely sem, sőt nagyon szigorúan fogják venni, hova hány ember mehet be. Ha meg vagy fázva, akkor biztosan nem engednek be. Ha bejutsz, de nem vittél magaddal papucsot, már küldenek is haza. Medencében, napozóhelyen, a büfé előtti sorban, zuhanyzóban és WC-ben, egyszóval mindenhol a strandok területén szigorúan tartani kell a másfél méteres távolságot. A medencék használata előtt és után, illetve minden egyes esetben, amikor kijössz a mosdóból, utána le kell zuhanyozni meleg vízzel, szappannal. Nemcsak a stradon, de a medencében sem tartózkodhatnak akármennyien, ezt biztosan sokkal jobban fogják figyelni és szabályozni az úszómesterek. Végül, de nem utolsósorban: mossunk kezet gyakran. Tudjuk, szigorú, de akkor is nyitva vannak a strandok, és szabályok ide vagy oda, ez azért már jóval több, mint a semmi.

Címkék