Az Ellyps sétány útjait, köztéri bútorait és a Várhegy keleti, Dunára néző lejtőinek növényzetét is megújítják.

Amikor a Clark Ádám térről sétáltunk fel a Palotához a Várhegy keleti, Dunára néző lejtőin, nem egyszer hüledeztünk, hogy milyen állapotban van itt nemcsak a park, de az utak, lépcsők is – a konkrétan életveszélyesen billegő és széttöredezett elemeikkel. Mindez ráadásul a (normális időken) turisták által közkedvelt és egyik leglátogatottabb környék szívében.

A vár különböző pontjain zajló, a lakosságot nem egy esetben megosztó felújításokról már többször írtunk – ám az Ellyps sétány és környezete felújítása végre egy olyan eleme a munkálatoknak, amelyet valószínűleg mindenki egyöntetűen hiánypótlónak fog tartani.

A részleteket a pestbuda.hu írta meg, a Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló átfogó helyreállítások és újraépítések mellett a program fontos pontja, hogy a Vár gyalogosan is jól megközelíthető legyen, több irányból, ebbe illeszkedik a lépcsők, sétányok és a környező domboldalak zöldfelületeinek megújítása is.

Első lépésként a sétány északi, az Alagút környéki részét tették rendbe – a széttöredezett lépcsősorokat és útburkolati elemeket a helyükre illesztették, ahol lehetett a már meglévő, széttöredezett kőtömböket kivették és új alapozással visszaépítették. Hamarosan a Sikló túloldalának ösvényei is sorra kerülnek, az utak mellett új, egységes arculatú köztéri bútorelemek – padok, szemetesek – is kikerülnek, valamint a leromlott állapotú növénytakarót is megújítják.

Címkék