100 év fényképei a Fortepanról, melyekhez Nádasdy Ádám költő, nyelvész írt rövid „képalákat”, amelyekben a személyes emlékek és történelmi érdekességek keverednek.

Sem a Fortepant, sem Nádasdy Ádámot nem kell a We Love Budapest-olvasóknak bemutatni, hiszen régóta nagy kedvenceink, és mind a varázslatos fotógyűjteményért, mind pedig a (friss Aegon-díjas) költő-, műfordító, nyelvész egykori tanárunkért hasonlóképp rajongunk. Kettejük találkozásából most egy egészen szuper dolog született: a 100 év – 100 kép – 100 gondolat kötet. 

Ahogy már a címe is elárulja, a könyv az 1890 és 1989 közötti időszak fortepanos képanyagából válogat, minden évben egy kiválasztott fotóhoz Nádasdy Ádám írt egy rövid esszét, gondolatot.

„A fényképek szeretetét az anyatejjel szívtam magamba, de ténylegesen, mivel anyám nagy amatőr fényképész volt.”

„A fényképek szeretetét az anyatejjel szívtam magamba, de ténylegesen, mivel anyám nagy amatőr fényképész volt.”

A kötet az egyik legkedvesebb közös családi időtöltést idézi fel – amikor felcsapjuk a súlyos fényképalbumokat, és az egyre sárguló képek fölé hajolva közösen bogarásszuk, ki is szerepel rajta, mikor készült, mi történik éppen a keretek között – és a legjobb, amikor ilyenkor még akad egy mindentudó nagyszülő is, aki mesél, mesél mesél.


Ezt a könyvet lapozgatva, nézegetve és olvasva is éppen ezt élhetjük át – a fotók mellett az 1947-ben született író hol a saját gyerekkorának emlékei felé kalauzol minket, hol olyan apróságok ragadják meg a figyelmét, amin elsőre talán tovasiklik az ember szeme, máskor meg legjobb tanár módjára izgalmas történelmi eseményeket, tényeket bont ki egy-egy jelenet kapcsán, nem egyszer a rá jellemző szókimondással vagy finom humorral. 


Mikor jelent meg a Coca-Cola Magyarországon, hol volt az első „önki“, ki menekítette meg a biztos pusztulástól, és kinek a nappalijában lógtak Csontváry képei, milyen szigorú szabályok vonatkoztak az Ifi Parkban mulatni vágyókra? Nos, ezek is mind kiderülnek a könyvet lapozgatva.

Bár a fotók az egész (történelmi) Magyarország területéről származnak, Budapest túlsúlya azért érezhető: feltűnik a békebeli, mára eltűnt Belváros és Tabán, a körutak, lovas kocsik, mára megszűnt villamosvonalak, egy portré hátterében futó reklámok, a változó divat, 56 egy kisfiú szemszögéből, felvonulások és változó politikai rendszerek.

Címkék