Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Szponzorált / gasztró

szerkesztés

A karantén legjobb ebédje, avagy 4+2 fogás ingyen a Laurelből!

Szerzők

  • Nemes Nóra

2020. 04. 06. 11:50

Aki ismeri és szereti a hazai gasztronómiát, annak egy-egy elismert séffel találkozni kicsit olyan, mint kamaszkorunkban a színház után megvárni a művészbejárónál a főszereplőt. Úgyhogy amikor személyesen Mede Ádám csöngetett be hozzám a Laurel ebédpakkjával, az olyan volt, mintha tizenéves koromban Bérczesi Robi csöngetett volna be a legújabb Hiperkarma-CD-vel.

A harmadik hétbe lépett az önkéntes karanténunk, és bár nagyon szeretek főzni, azért kezd hiányozni az éttermek világa – meg az, hogy csak elém tegyék, amit szeretnék. Különösen vérzik a szívem, ha a sok kiváló helyre gondolok, ahol most félig leállt az élet, és ahol házhoz szállítással próbálják meg menteni a menthetőt. Én magam soha nem voltam nagy rajongója a kiszállításnak – a legtöbb étel szerintem alkalmatlan arra, hogy egy dobozva dugva átzötyögjön a fél városon, mielőtt a tányéromra kerül –, de be kell látnom, hogy az adott helyzetben senkinek nincs más választása. Aki nem akar főzni, az legalább heti egyszer-kétszer rendel, a kiszállításra pedig az is berendezkedett, aki amúgy csúcskonyhát visz, és még a tányért is megmelegíti, mielőtt rácsúsztatja a szuvidált Szent Jakab kagylót a fermentált borsópürével.

Fotó: Nemes Nóra - WLB

És ha már a világ ekkorát fordult, akkor gondoltam, ne aprózzuk el, ne egy átlagos fogást kérjünk a saját konyhánkba, hanem egy olyan étterem menüsorát, amelytől amúgy békeidőben még egy szelet kenyeret sem hozhatnánk el. A tavalyi Gourmet-n debütált Laurel már ott is nagyon megdobogtatta a szívemet a formabontó mini Magnummal, no meg azzal, hogy ki mertek állni a sós bodaggal és a körömpörkölttel, sőt, azóta többször is bebizonyították, hogy ifjú séfjük, Mede Ádám kreatív és újító konyhája mindig jó választás, de most egy különösen ötletes házhoz szállítási lehetőséggel rukkoltak elő. 

Fotó: Nemes Nóra - WLB

Az ötlet alapja, hogy foglaljunk magunknak egy asztalt a Laurelbe, ha majd jobb idők járnak. Ehhez kell vennünk egy 15 000 Ft-os vouchert, amit egy kétszemélyes, 4+2 fogásos menüsorral együtt hoznak ki hozzánk. Ha szerencsénk van, akkor maga Mede Ádám. Igen, tudom, a címben azt írtam, ingyen van, de a kiszállított fogásokért valóban nem kell fizetnünk, a vouchert meg felhasználhatjuk később. 
Na de lássuk, hogy is néz ki a folyamat!  

Fotó: Nemes Nóra - WLB

Egy megadott oldalon elolvassuk a játékszabályokat, és kiválasztjuk azt az áprilisi napot, amikor szkippelnénk a főzést egy kis Laurel-élmény kedvéért. Ha elég korán kelünk, és déli 12 óráig megrendeljük a speciális menüt, akkor már este indulhat a dőzsölés. 
 
Mivel a Laurel békeidőben is fix degusztációs menüvel futott, most is egy előre megadott ételsort rendelhetünk, amit direkt úgy raktak össze, hogy bírja a házhoz szállítást. A futártól egy cipősdoboznál nem sokkal nagyobb kartont kaptunk, kedves üzenetekkel és a menünkkel, amelyet elemeire szedtek és levákuumoztak, hogy mindent olyan minőségben kapjunk, ahogy azt egy Laurel jellegű helytől elvárnánk.

Fotó: Nemes Nóra - WLB

Már maga az összerakás is nagyon mókás – egy papíron le van írva, hogy milyen edényekre lesz szükségünk, hogy körülbelül mennyi idő alatt ülhetünk le enni, a zacskókon pedig ott díszeleg a felirat, hogy mit mivel kell társítanunk – kicsit olyan, mint egy gasztro-IKEA, de a bútorösszerakásnál azért lényegesen könnyebb. És itt kanyarodjunk vissza ahhoz, hogy kevés étel alkalmas a házhoz szállításra: a koronavírus-para egyik tanulsága, hogy igenis meg lehet ezt úgy csinálni, hogy hibátlanul reprodukáljuk az éttermi minőséget, csak éppen vérbeli vendáglátósok és nem ügyes üzletemberek kellenek az étterembe. A tálalás persze nem lesz olyan, mintha hárman dolgoztak volna a tányéron, de az ízek tökéletesre sikerültek. 

Fotó: Nemes Nóra - WLB

Az előfutár füstölt vaj és házi kovászos kenyér – és hiába lettünk az elmúlt 3 hétben az egymillió pék országa, ez a kenyér még mindig nagyon odacsap, pláne, ha megkenjük a füstölt vajjal. Ha van otthon Maldon só, akkor azzal is meg lehet koronázni – bár ezt saját kútfőből okoskodtam ki, erre nem volt instrukció. Az előétel füstölt pisztráng kapros krumplisalátával – tökéletes összeállítás, halvány nosztalgikus hullámokat ébreszt a 80-as évek hidegtálainak irányába, mindezt csúcsminőségben. Míg a hideg előételekkel élvezkedünk, pont átmelegszik az ázsiai fűszerekkel készült kacsaleves, amibe keleti cérnametéltet és kacsahúsfalatokat kapunk, és a főfogás is az abszolút klasszikus vonalat képviseli: vajpuha marhaoldalas, amihez roppanós káposztasaláta, hagymás nudli és gulyásesszencia jár. Desszertből kettőt is kapunk: a sóskaramell mousse-t csak a malátás morzsával kell megszórnunk, a petite fours-ot alkotó miniislert, canelét, minimacaront és a Laurel-nyomattal ellátott csokit pedig eltehetjük későbbre is, ha nagyon jóllaktunk.

Fotó: Nemes Nóra - WLB

Fotó: Nemes Nóra - WLB

Fotó: Nemes Nóra - WLB

Ahogy a közösségi oldalak fine dining tematikájú oldalait nézem, a kezdeményezés elég jól bevált, ami nem csoda, mivel összességében tökéletes kis ebédet kaptunk, ami komolyan feldobta a napot – mikor az ember egész nap otthon ül, egy kis íz és illat a külvilágból egész 24 órára képes megdobni az endorfinszintet. Az pedig, hogy vouchert is kaptunk a későbbiekre, egy kis fényt sejtet az alagút végén: bármilyen hihetetlennek tűnik is ez most, eljön az idő, amikor újra kijárhatunk, és nekünk kell házhoz menni a fine diningért – nem fordítva.

Hasonló tartalmak

Admin mode