A XI. kerületi, vasúti töltés mellett húzódó Sárbogárdi úton csatangolunk. Nem feltétlenül az a környék, ahová kávézni jár az ember, pedig elvileg itt kell lennie a bababarát kávézónak, melynek híre szájról szájra terjed kisgyerekes körökben. Aztán megpillantjuk a szabályos kocka alakú épületet, ami valóban olyan, mint egy kockacukor, kávéba mártva.

A szögletes külcsín után igazi meglepetés a barátságos, tarka csempékkel, kék bútorokkal színesített enteriőr. A baba- és kutyabarát kávézó tulajdonosa egy testvérpár, Matyóka Gabriella és Nagy Henrietta, a belsőépítészeti tervezés a saját munkájuk. Imádják és intenzíven gyűjtik az antikvitásokat, a falidíszek, a romantikus fehér pad, a „disznóvágó” asztal moziszékekkel, a csillár, a kredenc, a konyhába vezető ajtók, a Hungária mérleg mind felújított, innen-onnan beszerzett régiségek.

Gabi háromgyerekes anyukaként még megtapasztalta, milyen társasági életet élni pelenkázórészleg és szoptatósszoba nélküli vendéglátóhelyeken, Heni pedig vendéglátós múlttal mindig is egy saját hely nyitásáról álmodott – kutyatartóként pedig egy olyan kávézóról, ahová nyugodtan beviheti kedvencét.

Két éve nyitották meg a kávézót, ahová az egész család kutyástól, gyerekestül bátran betérhet, meleg reggelik, tojásétkek, sütik, heti levesek, világos és sötét pörkölésű kávé, Mayer kézműves szörpök várják őket. Januárban bővítették ki a gyereksarkot, azóta terjedt el a híre igazán a kisgyerekes családok körében, de annyira, hogy nemcsak vasárnap délután, de kedd reggel is majdnem telt ház van: a galériázott játszóházban nagy a nyüzsgés, mindenütt zoknis gyerkőcök mászkálnak fel-alá. Egy szigorú pár ki is vonul a zsivajból feltartott fejjel: ez a hangulat nem feltétlenül annak való, aki csöndben meditálna a laptopja mellett. A bejárat mellett viszont fizikailag is elkülönítve található egy szeparé azoknak, akik nyugalomra vágynak, de ne csodálkozzunk, ha ez többnyire foglalt.

Szeretnék majd beépíteni az emeletet, hogy még több hely jusson a zárt körű rendezvényeknek, szülinapoknak, babaváróknak, keresztelőknek. A Gyerekasztal kézműves foglalkozásait is meg szokták hívni, és júliusban, mikor kisebb a vendégforgalom, háromhetes gyerektábort is terveznek.

A Kockacukor minden kétséget kizáróan betölt egy űrt Újbuda külső részén, de nemcsak a benne található funkciók miatt figyelemre méltó. Nem lehet panasz az ital- és ételkínálatra sem, különösen igaz ez a süteményekre, amelyek az egyszerűbb, háziasabb vonalat képviselik. Gabi a cukrász, almás pitéje különösen nagy népszerűségnek örvend, az én memóriámban azonban a profiterolja maradt meg élénken: igazi étcsokoládés ízbomba, napokkal később is összefut számban a nyál, ha rá gondolok. A mindenmentes finomságokat az Asztalka és az Édes Szonja cukrászdából hozatják. A pékáruk is helyben készülnek, és tavasztól saját, házilag főzött fagyijuk, sőt, fagyiskocsijuk is van, amivel ki tudnak gurulni közeli rendezvényekre.

Ez persze már a nyár zenéje, amit nemcsak mi, hanem a Kockacukor közönsége is nagyon vár. Akkor a hátsó kertben lekerülnek a védőhuzatok a játszótéri eszközökről is, és az elülső virágos- és a hátsó veteményeskert is burjánzásnak indul. Utóbbiból kerül a menta a limonádéba, a paradicsom pedig az egyéb ételekhez kísérőnek.

Címkék

Elérhetőségek

Kockacukor 1115 Budapest, Sárbogárdi út 23. Facebook-oldal