A könyvtárak ugyan bezártak, de a könyvtárosok továbbra is dolgoznak, és több módon is igyekeznek segíteni a társadalmat a kialakult helyzetben. A könyvtárak.hu weboldalon keresztül számos olyan szolgáltatás érhető el, amely a járvány ideje alatt hasznos lehet.

A weboldal elsősorban információs gyűjtőhelyként funkcionál, országszerte több mint 400 könyvtár szolgáltatásairól tájékozódhatunk, külön feltüntetve azokat, melyek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan érhetők el. Mindezek mellett a vírussal kapcsolatos hiteles információkat is megtaláljuk az oldalon.

Ami a szolgáltatásokat illeti, az ország több bibliotékája is vállalja, hogy házhoz szállítja a könyveket az idős és a mozgásukban korlátozott olvasóknak. A könyvtárosokat továbbá Skype-on keresztül továbbra is el lehet érni, míg a munkához, oktatáshoz tematikus online adatbázis-ajánlókat hoznak létre.

A könyvtárosok nem hagynak fel a könyvajánlókkal sem, sőt több helyütt online meseolvasást is vállalnak, illetőleg előzetes egyeztetést követően a kért dokumentumokat és könyveket is összekészítik, melyeket aztán másnap át lehet venni. Ehhez kapcsolódik, hogy a legtöbb könyvtár meghosszabbította a kölcsönzési időket, és a veszélyhelyzet idejére nem számít fel késedelmi díjat sem.

A folyamatosan bővülő információs lista ide kattintva érhető el.

Címkék