Minden intézkedés természetesen csak átmenetileg, határozatlan időre szól. A BKK ügyfélközpontokat az ügyfelek és a BKK munkatársak egészségének megóvása, a koronavírus terjedésének megelőzése, megfékezése indokolja, a tanszüneti menetrend bevezetését pedig az, hogy az iskolák bezárása és az otthoni munkavégzés miatt drasztikusan lecsökkent a közösségi közlekedési járatok kihasználtsága. Közben a BKK azt is kéri, méghozzá határozottan, a sofőrjeitől, hogy a bevezetett intézkedéseket be nem tartó, esetenként agresszív utasokkal szemben nyugodtan lépjenek fel, hívjanak akár rendőrt is.

A BKK ügyfélközpontjainak forgalma az elmúlt napokban minimálisra csökkent, úgyhogy nagy kényelmetlenség nem várható. A fővárosban összesen 14 értékesítési pont található, most ezek kiesésével a jegyek, bérletek kizárólag a 370 automata egyikéből vásárolhatók meg, vagy a továbbra is nyitva tartó pénztárban (Batthyány tér, Örs vezér tere, Puskás Ferenc Stadion, Blaha Lujza tér, Corvin-negyed, Újpest-központ, Nyugati pályaudvar és Nagyvárad tér, és létezik még számos viszonteladó is (például postahivatalok, újságárusok). A BKK oldalán mind megtalálható egy térképen. A közlekedési vállalat egyébként azt ajánlja, hogy a járványveszély ideje alatt aki csak teheti, a Közlekedési mobiljegy alkalmazásban vásárolja meg jegyét és/vagy bérletét.

A sima jegy- és bérletvásárláson kívüli egyéb ügyek a járványveszély elmúltáig telefonon és online intézhetők, erre a BKK felkészült. Például a március 13-a után pótdíjazott utasok esetében az utólagos személyes bérletbemutatás 5 munkanapos határidejét az ügyfélközpontok újranyitásától számolják. A helyszíni és az alappótdíj befizetésére a BKK az online átutalásos fizetési módot ajánlja.

A BKK bejelentette azt is, hogy mától csökkennek a járatszámok, és átállnak a tanszüneti menetrendre, amit az iskolák bezárása és az otthoni munkavégzés indokol, ugyanis a járművek kihasználtsága ezek miatt lecsökkent. Eleve az utazóközönség 35%-át a diákok teszik ki, és napról napra egyre több cég vezeti be az otthonról történő munkavégzést. A tanszüneti menetrend egyébként annyit jelent, hogy 10%-kal kevesebb járat indul majd.
 
Minden további információ megtudható a BKK ügyfélszolgálatán, a +36-1 3-255-255-ös telefonszámon vagy a bkk@bkk.hu email-címen.

Sajnos a bevezetett intézkedésekkel nem ért mindenki egyet, elsősorban is az első ajtós felszállás beszüntetésével, illetve a busz elejének kordonnal való leválasztásával. Többen csak a nemtetszésüket fejezik ki szóban, és vannak olyanok, akik csak azért sem tartják be a szabályokat, és olyan is előfordult már sajnos, hogy agresszívan léptek fel a sofőrökkel szemben. Ezért a BKK most arra kéri a sofőröket, hogy ne hagyják magukat, hanem erélyesen és határozottan védjék meg magukat a renitenskedőkkel szemben, akár úgy, hogy a hatóságokhoz fordulnak. Azonnal értesítsék a rendőrséget meg a forgalomirányító diszpécsert, és álljanak is ki a forgalomból.

Címkék