Valószínűleg jó pár hétig nem lesz még alkalmunk ismét koncertekre menni, ezért összegyűjtöttünk nektek tízet a kedvenc budapesti koncertfelvételeink közül, melyeket legalább félprofi minőségben készítettek. Válogattunk hazai és külföldi előadók közül is, de a helyszíneket illetően is próbáltunk változatosak lenni, az azonban valamennyi videóról elmondható, hogy egy-egy emlékezetes koncertpillanatot élhetünk át újra a segítségükkel.

Queen - Tavaszi szél vizet áraszt (Népstadion - 1986)

A Queen 1986-os budapesti koncertje nem csupán azért vált legendássá, mert ők voltak az első nyugati világsztár zenekar, akik egy stadionnyi tömeg előtt játszhattak idehaza, hanem, mert egy olyan gesztussal is készültek, ami azóta is rengeteget jelent a magyar közönségnek. A koncert egy pontján Freddie Mercury és Brian May gitáros maradt csak a színpadon, és mindenki legnagyobb meglepetésére előadták a Tavaszi szél vizet áraszt című népdalunkat, melyet szerencsére meg is örökítettek a Magic - a Queen Budapesten című koncertfilmben, amelyet 2012-ben digitálisan felújított változatban, egy dokumentumfilmmel kibővítve adtak ki újra Hungarian Rhapsody - Queen Live in Budapest címmel. Utóbbiból nézhetitek meg alább a vonatkozó részletet.

Robert Trujillo & Kirk Hammett (Metallica) - A legjobb méreg (Papp László Budapest Sportaréna - 2018)

A Metallica legutóbb a WorldWired Tour keretében járt nálunk 2018-ban, amelynek nemcsak az volt a különlegessége, hogy a küzdőtér közepén állították fel a színpadot, hanem a turné néhány állomásán az adott ország egy-egy nagy slágerét is eljátszották. A Sportarénában a Tankcsapda A legjobb méreg című számára esett Robert Trujillo (basszusgitár) és Kirk Hammett (szólógitár) választása, melyet Trujillo teljesen vállalható magyarsággal énekelt el, főleg ahhoz képest, hogy mennyi ideje lehetett felkészülni.

Nicolas Jaar (Electronic Beats Festival Budapest, Millenáris Teátrum - 2012)

Nicolas Jaar a kortárs elektronikus zene egyik legfontosabb alakja, ráadásul élő fellépései is élményszámba mennek. Budapesten utoljára a 2012-es Electronic Beats Festivalon láthattuk, de szerencsére egy bő negyedórás felvétel innen is készült az utókor számára. Az emlékidézés mellett azért is ajánljuk ezt a videót, meg ez alatt a rövid idő alatt is szuperül megmutatja, mennyi minden is lehet az elektronikus zene.

Bohemian Betyars & Parno Graszt - Megjöttek a fiúk (Budapest Park - 2018)

Rég nem volt nálunk olyan lendületes zenei produkció, mint a Bohemian Betyars és a Parno Graszt közös projektje, melynek lényege, hogy a koncertek során egymás dalait dolgozzák fel, időnként azonban egyszerre van a színpadon mindkét zenekar, ilyenkor pedig tényleg hatalmas energiák szabadulnak el. Ezt első alkalommal 2018-ban, a Budapest Parkban tapasztalhattuk meg, a lenti videó is ekkor készült és remekül visszaadja azt a felhőtlen hangulatot, amelyre most igazán szükségünk van.

LGT - Neked írom a dalt (Sziget Fesztivál - 2007)

2007-ben az LGT 0. napi koncertjével kezdődött a Sziget Fesztivál, melyet közel negyvenezer ember látott a helyszínen, majd később a Magyar Televízió készített belőle egy 100 perces koncertfilmet. Ebből nekünk a Neked írom a dalt libabőrös pillanatai a kedvencünk, hiszen Presser Gábornak csak a kezdő hangot kellett megadnia, és a tömeg folytatta tovább a dalt az elejétől a végéig, de azért jutott még egy kis örömzenélés is a koncert legvégére.

Platon Karataev - The Season of Singing (Akvárium Klub - 2018)

A Platon Karataev Magyarország legtehetségesebb indie folk együttese, túl vannak már több nemzetközi turnén és showcase fesztiválon is, a Spotify-on pedig több mint másfél millió lejátszásnál jár a The Season of Singing című daluk. Erről készített egy igen jó minőségű és persze remek hangulatú koncertfelvételt a KERET Blog csapata két éve az Akvárium Klubban, ami – a körülményektől eltekintve – tökéletes aláfestése a tavasznak.

Kispál és a Borz - Csillag vagy fecske (Sziget Fesztivál - 2010)

Ugyancsak koncertfilm készült a Kispál és a Borz 2010-es búcsúkoncertjéből is, melyet a Sziget Fesztiválon adott a pécsi zenekar. A filmet Merényi Dávid rendezte, és bár számos csúcspontja van, jelen helyzetben a „Maradj otthon, nézzél tévét” sor miatt a Csillag vagy fecske mellett nem nagyon rúghatott labdába másik dal. Tegyetek hát így ti is!

God Is An Astronaut - Echoes (A38 - 2014)

Viszonylag kevés banda tudott népszerűvé és ismertté válni idehaza a posztrock műfajból az izlandi Sigur Róson kívül, az egyik ilyen az ír God Is An Astronaut, akik valahányszor Budapesten játszanak, szinte mindig telt ház fogadja őket. Mi most a 2014-es, A38-as jelenésüket idézzük meg az Echoes című számmal, amely egy igazán csattanós válasz azoknak, akik szerint instrumentális zenével nem lehet érzelmeket és energiákat átadni.

M83 - Wait (Sziget Fesztivál - 2016)

A 2016-os Sziget Fesztivál egyik legjobb koncertjét adta a francia M83, és szerencsére pár dal felvétele később a YouTube-ra is felkerült. A Wait című szám stúdióverziója is a személyes kedvenceink közé tartozik, de élőben olyan erős atmoszférát teremtettek vele, ami igazán ritka, főként egy fesztiválfellépés során. Tényleg érdemes elmerülni benne.

Pannonia Allstars Ska Orchestra - Nandu (Millenáris Teátrum - 2009)

Némi melankóliát követően ismét egy feldolgozás jutott a végére, ami biztos, hogy bárkit jobb kedvre derít. 2009-ben volt negyvenéves a Kaláka, ebből az alkalomból közel 25 előadó részvételével szerveztek meglepetéskoncertet a zenekarnak a Millenáris Teátrumban, ahol minden fellépő egy-egy feldolgozással köszöntötte őket. Az egyik legnagyobb sikert a Pannonia Allstars Ska Orchestra aratta a Nandu ska verziójával, s mely egyébként eredetileg Tamkó Sirató Károly verse. A Duna Televízió jóvoltából láthatjuk újra, ahogyan még Gryllus Vilmost is elkapja a karibi ritmus.

Címkék